Додаткові прибутки чи здоров'я гравців? Чому ФІФА критикують за реформу клубного ЧС з футболу

Додаткові прибутки чи здоров'я гравців? Чому ФІФА критикують за реформу клубного ЧС з футболу

Додаткові прибутки чи здоров'я гравців? Чому ФІФА критикують за реформу клубного ЧС з футболу
. "Реал" святкує перемогу у клубному ЧС-2023. Фото: AP Photos

Що саме передбачає реформа клубного чемпіонату світу і чому її критикують.

Клубний чемпіонат світу з футболу — головний клубний турнір, який проводиться під егідою ФІФА. Починаючи з 2005 року, участь у КЧС беруть сім команд: господарі турніру, а також переможці континентальних змагань з Європи, Азії, Африки, Північної та Південної Америки, Океанії.

Починаючи з 2025 року, формат клубного чемпіонату світу зазнає радикальних змін. Турнір проводитиметься за схемою чемпіонату світу серед збірних (один раз на 4 роки), тоді як кількість його учасників зросте до 32 команд.

Суспільне Спорт розповідає, у чому саме полягає радикальна реформа клубного чемпіонату світу з футболу від ФІФА і чому організацію за це критикують.

Які самі зміни передбачені у новому форматі клубного ЧС?

  • Формат турніру: груповий етап (8 груп по 4 команди) та плей-оф (виходять по дві найкращі команди з кожної групи).
  • Хто делегує учасників: Європа — 12 команд (4 останніх переможці ЛЧ та 8 команд з найкращим рейтингомОбмеження — не більше двох команд з однієї країни у таблиці коефіцієнтів УЄФА), Південна Америка — 6 (4 переможці Копа Лібертадорес + 2 найрейтинговіші команди), Африка, Азія, Північна Америка4Африка та Азія делегуватимуть трьох переможців континентальних турнірів та одну найрейтинговішу команду, Північна Америка — чотирьох останніх чемпіонів континентальних турнірів, Океанія 1На турнірі зіграє "Окленд Сіті" — найрейтинговіша команда Океанії).
  • Дата та місце проведення КЧС: 15 червня — 13 липня 2025 року, Сполучені Штати.
"Челсі" - один з учасників клубного ЧС-2025 з футболу
"Челсі" - один з учасників клубного ЧС-2025 з футболу. Фото: AP Photo

Хто вже точно зіграє на клубному чемпіонаті світу-2025?

19 з 32 команд вже визначені, зокрема 8 з 12 клубів, які делегуватиме Європа. Ще чотири місця будуть визначені за підсумками сезону Ліги чемпіонів 2023/24 (один переможець та три найрейтинговіші команди).

Найбільше представництво наразі має Бразилія — три клуби. Це пов'язано з тим, що всі три попередні розіграші Кубка Лібертадорес вигравали саме представники Бразилії: "Палмейрас", "Фламенго" та "Флуміненсе".

  • Африка: "Аль-Ахлі" (Єгипет), "Відад" (Марокко)
  • Азія: "Аль-Хіляль" (Саудівська Аравія), "Урава Ред Даймондс" (Японія)
  • Європа: "Челсі", "Манчестер Сіті" (обидва — Англія), "Реал" (Іспанія), "Баварія" (Німеччина), ПСЖ (Франція), "Інтер" (Італія), "Порту", "Бенфіка" (обидва — Португалія)
  • Північна Америка: "Монтеррей", "Леон" (обидва — Мексика), "Сіетл Саундерс" (США)
  • Океанія: "Окленд Сіті" (Австралія)
  • Південна Америка: "Палмейрас", "Фламенго", "Флуміненсе" (всі — Бразилія)

Як у ФІФА коментують реформу клубного чемпіонату світу?

ФІФА попередньо планувала змінити формат клубного чемпіонату світу ще у 2021 році. Проте через низку факторів, серед яких і пандемія коронавірусу, Міжнародна футбольна федерація відклала цю зміну.

"Клуби відіграють фундаментальну роль у світовому футболі, і клубний чемпіонат світу-2025 стане важливим етапом для надання командам з усіх конфедерацій відповідного майданчику, щоб вони проявили себе на найвищому рівні гри", — сказав президент ФІФА Джанні Інфантіно.
Джанні Інфантіно
Джанні Інфантіно. Фото: AP Photos

Крім реформи клубного чемпіонату світу, ФІФА також відновить проведення іншого турніру — Міжконтинентального кубку. Участь у ньому візьмуть лише переможці континентальних турнірів, при цьому володар Ліги чемпіонів гарантовано гратиме у фіналі.

За інформацією Sky Sports, учасники клубного чемпіонату світу-2025 можуть заробити до 50 мільйонів фунтів (з врахуванням доходів від трансляцій та маркетингу).

Чому ФІФА отримала критику за реформу клубного чемпіонату світу?

Головна причина критики до ФІФА — завантаження футбольного календаря. Клубний чемпіонат світу відбуватиметься після завершення національних та континентальних змагань у Європі. Відтак, клуби-учасники матимуть менше часу для підготовки до нового сезону, а футболісти — для відпочинку.

"Кількість ігор, які ми маємо на сьогодні, є трохи неймовірною через відпочинок, які мають футболісти. Ризик отримати травму зростає. З нами не консультувалися, але ми намагатимемося виконувати нашу роботу — грати якомога краще за наші клуби. Нам платять зарплатню, фани нас за це підтримують. І, зрештою, ми не можемо скаржитися, оскільки заробляємо вдосталь грошей. Проте, на мою думку, люди, які люблять цю гру... Якщо ми гратимемо так багато матчів, у підсумку гра втратить свою енергію та інтенсивність", — сказав півзахисник "Ман Сіті" Бернарду Сілва.

Серед найбільших критиків реформи — Міжнародна федерація асоціацій професійних футболістів (FIFPRO) — профспілка гравців. У день оголошення зміни формату клубного ЧС організація виклала заяву, у якій відзначила, що новий турнір "демонструє дефіцит врахування факторів фізичного та психологічного здоров'я гравців, які братимуть участь так само, як і їхнього особистого життя".

Крім цього, FIFPRO розкритикувала ФІФА за відсутність достатньої комунікації з гравцями щодо реформи клубного чемпіонату світу. А також за недостатній відпочинок для гравців: на думку організації, вони повинні мати мінімум 28 днів відпочинку від футболу.

Також до ФІФА з приводу реформованого клубного чемпіонату світу звернувся Форум Всесвітніх ліг (World League Forum) — організація, яка представляє інтереси 44 чемпіонатів по всьому світу. У зверненні World League Forum вказано, що реформа ФІФА забезпечує інтереси самої Міжнародної футбольної федерації, а не клубного футболу.

Введення нового клубного чемпіонату світу також означатиме, що три роки поспіль влітку проходитимуть великі турніри за участі європейських команд. Закінчиться цей цикл у 2027 році.

  • 2024 рік: чемпіонат Європи (24 збірні)
  • 2025 рік: клубний чемпіонат світу (32 клуби)
  • 2026 рік: чемпіонат світу (48 збірні)

Чи має шанси "Шахтар" зіграти на клубному чемпіонаті світу-2025?

До останнього туру групового етапу Ліги чемпіонів "Шахтар" був серед претендентів на участь у клубному чемпіонаті світу. Для цього "гірникам" потрібно було обіграти "Порту", що дозволило б набрати додаткові очки у клубний рейтинг УЄФА та продовжити боротьбу у плей-оф Ліги чемпіонів.

"Шахтар", набравши 9 очок у групі Ліги чемпіонів, показав найкращий результат за 6 років в турнірі
"Шахтар", набравши 9 очок у групі Ліги чемпіонів, показав найкращий результат за 6 років в турнірі. Фото: AP Photos

Однак у вирішальному поєдинку "Шахтар" програв "Порту" (3:5). Вилетівши до Ліги Європи, донецька команда вже не зможе поборотися за місце на клубному чемпіонаті світу: ФІФА враховує лише ті очки, які здобувають команди у Лізі чемпіонів.

Хто претендує на три місця від УЄФА на КЧС-2023

  1. "Боруссія" Дортмунд (Німеччина) — 67.000
  2. "Атлетико" (Іспанія) — 62.000
  3. "Лейпциг" (Німеччина) — 61.000
  4. "Барселона" (Іспанія) — 55.000
  5. "Ювентус" (Італія) — 47.000
  6. "Наполі" (Італія) — 41.000
  7. "Мілан" (Італія) — 41.000
  8. "Зальцбург" (Австрія) — 40.000
  9. "Аякс" (Нідерланди) — 39.000
  10. "Шахтар" (Україна) — 35.000
  11. "Лаціо" (Італія) — 33.000

* - курсивом виділені команди, які підпадають під ліміт з однієї країни. Відтак, "Лейпцигу" потрібно випередити в рейтингу "Боруссію" Дортмунд, "Барселоні" — "Атлетико", а "Наполі" та "Лаціо" — "Ювентус".

** - нижнім підкреслюванням виділені команди, які вже не зможуть покращити результат у клубному рейтингу.

На початок