"Суперники здивувалися". Український акробат Котовський — про "бронзу" Кубка світу, стрибок "Ураган" і мету на сезон

"Суперники здивувалися". Український акробат Котовський — про "бронзу" Кубка світу, стрибок "Ураган" і мету на сезон

Ексклюзивно
"Суперники здивувалися". Український акробат Котовський — про "бронзу" Кубка світу, стрибок "Ураган" і мету на сезон
. Дмитро Котовський. Фото: Getty Images

Ексклюзивний коментар Дмитра Котовського для Суспільне Спорт.

У фінській Руці стартував Кубок світу з лижної акробатики 2023/24. Першу медаль сезону Україні приніс Дмитро Котовський, який завоював "бронзу".

22-річний спортсмен став єдиним з українців, хто пройшов до фіналу на першому етапі (топ-12). А згодом — і до суперфіналу, де виконав надскладний стрибок "Ураган" з п'ятьма гвинтами, який був найскладнішим серед стрибків усіх учасників цієї стадії.

У підсумку Котовський став третім: отримав за стрибок 117.00 бала, поступившись лише китайцеві Ци Гуанпу та швейцарцю Пірміну Вернеру.

Після завершення першого етапу Дмитро Котовський в ексклюзивному коментарі для Суспільне Спорт оцінив свій дебютний виступ у сезоні, розповів, чому вирішив обрати "Ураган"Потрійне сальто з з п’ятьма гвинтами (фул-тріпл фул-фул). для фінальної спроби, і поділився думками про ціль на сезон 2023/24.

  • Про "бронзу" Кубка світу

"Мені було приємно, що на першому етапі вдалося здобути "бронзу". Звісно, як і сказав тренер, можна було зробити краще, але відкриттям сезону я задоволений".

Про стрибок "Ураган" у фіналі

"Для кожного спортсмена різні варіанти стрибків підходять по-різному. Для мене цей стрибок найлегший у виконанні, бо мені подобається, коли більше гвинтів в одному сальто, аніж навпаки, коли потрібно на два різних сальто робити по два гвинти. Хоча ця складність елементу (5.2) найбільша у нашому виді спорту, для мене він простіший за інші".
  • Про вибір стрибка на фінал

"Упродовж сезону готуємося до змагань, заздалегідь думаємо, що будемо стрибати на змаганнях. Бо на різних змаганнях — різний формат, і потрібна різна кількість стрибків. Наприклад, [у Руці] ми заздалегідь обговорили, що я буду стрибатиму у фіналі. Останнє слово за ним [тренером збірної України Енвером Аблаєвим], зазвичай, але і він дослуховується до думок спортсменів і сходимося на спільній думці".

  • Про оцінку за стрибок і реакцію суперників

"На мою думку, оцінка була хороша. Якби я зробив цей елемент правильно, оцінка була б більше. Але, гадаю, зараз змінюють правила у суддівстві, більше до чогось чіпляються. Це добре. Стрибок заслуговує той бал, який він отримав. А мої суперники, друзі, здивувалися, що відносно попередніх змагань цей стрибок отримав менший бал".

  • Про мету на сезон та нові стрибки
"Цьогоріч у нас лише Кубки світу. Основна мета — це Кришталевий глобус, над чим ще треба чимало працювати".

"На рахунок нових стрибків не буду говорити. Для цього їх потрібно ще зробити. Але є в запасі те, над чим можна і буду працювати. Тому буде видно".

Хто такий Дмитро Котовський?

  • 22-річний український лижний акробат з Рівненщини.
  • Бронзовий призер ЧС-2023 в грузинському Бакуріані. Єдину медаль здобув у змішаному командному турнірі з Анастасією Новосад та Олександром Окіпнюком.
  • Дворазовий переможець та п'ятиразовий медаліст Кубка світу з лижної акробатики.
  • Учасник Олімпійських ігор 2022 в Пекіні, де посів 15-те місце в особистих змаганнях.
  • Автор рекордного стрибка в історії України. На переможному етапі в Дір-Веллі Дмитро отримав 138.32 бала, що є шостим найкращим результатом змагань в історії серед представників усіх країн.
На початок