Україна виграла четверте "золото" Кубка Європи з метань: його здобула 21-річна Іваненко-Кириліна у метанні молота

Україна виграла четверте "золото" Кубка Європи з метань: його здобула 21-річна Іваненко-Кириліна у метанні молота

Україна виграла четверте "золото" Кубка Європи з метань: його здобула 21-річна Іваненко-Кириліна у метанні молота
. Getty Images

Це перший міжнародний старт для українки за майже два роки.

21-річна українська метальниця молота Валерія Іваненко-Кириліна – переможниця Кубка Європи з метань у віковій категорії до 23 років! Спортсменка завоювала четверте "золото" для України та п'яту медаль загалом.

Старт на Кубку Європи з метань став для Іваненко-Кириліної першим міжнародним стартом з липня 2021 року, коли вона змагалася на молодіжному чемпіонаті Європи (до 23 років) – дев'яте місце. У 2022 році спортсменка виступала лише на двох стартах в Україні, а сезон 2023 року відкрила "золотом" на чемпіонаті України з метань (до 23 років).

На Кубку Європи з метань Іваненко-Кириліна не була головною фавориткою, хоча у своїй віковій категорії за найкращим результатом у кар'єрі вона була на другому місці. Водночас, цей результат (67.04 метра) був встановлений у 2019 році.

Перші дві спроби на Кубку Європи-2023 від українки були невдалими, у третій – вона метнула молот на 49.05 метра, після чого у п'ятій спробі – на 60.04 метра. З цим результатом вона перебувала на передостанньому місці перед заключною спробою змагань.

А от уже в заключній спробі Валерія Іваненко-Кириліна метнула молот на 65.51 метра – цей результат підняв її на перше місце! Ніхто з суперниць не зміг покращити його, українка стала переможницею змагань.

Кубок Європи: метання молота, жінки, до 23 років

  1. Валерія Іваненко-Кириліна (Україна) – 65.51 м
  2. Нікола Тутгілл (Ірландія) – 64.44 м
  3. Рачеле Морі (Італія) – 62.79 м

Що означає перемога українки

  • Валерія Іваненко-Кириліна показала свій четвертий найкращий результат у кар'єрі та найкращий результат загалом з 2020 року.
  • Українка виграла Кубок Європи з метань з дебютної спроби. Для неї це третя велика перемога на міжнародних стартах у кар'єрі: вигравала чемпіонати Європи до 18 та до 20 років.
  • Загалом для України Валерія виграла п'яту нагороду на Кубку Європи з метань 2023 року. Збірна України завершила виступ на турнірі на першому місці у медальному заліку: чотири "золота" та одна "бронза".
На початок