Базовий військовий вишкіл для студентів: проректор з Рівненщини розповів про новий курс у вишах

Базовий військовий вишкіл для студентів: проректор з Рівненщини розповів про новий курс у вишах

Чоловіків зможуть відраховувати з вищих навчальних закладів за відмову проходити базовий військовий вишкіл. З 1 вересня 2025 року цей курс стане частиною навчального процесу. Його введуть замість строкової служби. Придатні до служби чоловіки-студенти мають пройти базовий військовий вишкіл обов'язково, жінки — за бажанням.

Про це в етері Суспільне. Студія розповів проректор з науково-педагогічної роботи Національного університету "Острозька академія" Дмитро Шевчук.

За його словами, базовий військовий вишкіл запровадять з 2025 року в усіх закладах вищої освіти:

"У постанові вказано, що це обов'язковий освітній компонент освітніх програм. Якщо студент не виконує освітній компонент, який є обов'язковим, то це може бути підставою для відрахування. Це стосується будь-якого обов'язкового освітнього компонента, який ми маємо в освітніх програмах".

Дмитро Шевчук наголосив, що військовий вишкіл проходитимуть на другому курсі навчання.

"Ходять міфи про те, що студент на другому курсі пройде базовий військовий вишкіл і його одразу призвуть до армії. Абсолютно цього не буде. Навпаки, я думаю, що базовий військовий вишкіл буде надавати переваги для тих, хто її прийшов. Окрім того, що ти будеш готовий в будь-який момент стати на захист своєї батьківщини студенти, які пройдуть військовий вишкіл, не будуть змушені потім проходити строкову службу", — додав проректор.

Постанова передбачає, що на базовий військовий вишкіл буде відведено десять кредитівОдиниця вимірювання навчального навантаження студента, необхідного для здобуття визначених результатів навчання., тобто 240 навчальних годин, які студент мусить пройти, щоб отримати диплом бакалавра.

"Базовий військовий вишкіл передбачає три кредити теоретичного навчання — це відбуватиметься в аудиторіях. Ми вже готуємо відповідні приміщення, де буде інформаційний матеріал, зразки зброї й тому подібне. Сім кредитів — студенти мусять пройти практичну підготовку і передбачено, що це можуть бути центри підготовки. Тобто, це полігони й подібні місця, де можна буде набути практичні навички", — пояснив Дмитро Шевчук.

Проректор зауважив, що в постанові є рекомендації про залучення до військового вишколу ветеранів та військовослужбовців, які знаходяться у запасі або відставці:

"Острозька академія вже шість років готує фахівців в галузі національної безпеки і для цих студентів передбачений військовий вишкіл. Тобто вони проходять вишкіл і у нас уже є залучені фахівці, які мають військовий досвід. Готуючись до запровадження базового військового вишколу для усіх студентів, ми прийняли на роботу викладача, який є полковником ЗСУ у відставці й він готується до того, щоб забезпечувати теоретичну частину".

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок