"Хочемо показати весну в Дубенському замку": на пленер на Рівненщині з'їхалися митці з різних куточків України

"Хочемо показати весну в Дубенському замку": на пленер на Рівненщині з'їхалися митці з різних куточків України

Ексклюзивно
пленер, художник, фотограф, замок, виставка
Художник Олександр Ніколаєвський малює Дубенський замок. Суспільне Рівне

Мистецький пленер "Українська весна" зібрав на Рівненщині фотографів та художників з різних куточків України. З 16 по 19 травня митці працюватимуть у Дубні, Кременці та на території Тараканівського форту. Згодом роботи пленеру експонуватимуть і в Києві.

Детальніше про пленер розповів Суспільному організатор та учасник заходу Олександр Харват.

У Дубенський замок на мистецький пленер "Українська весна" з'їхалися митці з різних куточків України. Як розповів Олександр Харват, пленери влаштовує часто, але в цьому замку — вперше:

"Хочемо популяризувати наш край і показати весну в Дубенському замку для всього світу. Адже це чудова та унікальна родзинка України, тут класна атмосфера. Як фотограф, хочу на своїх кадрах відобразити найгарніші та найяскравіші моменти. Щоб люди за кордоном, які подивляться на наші роботи, зрозуміли, що ми гарна цивілізована держава, працюємо, стараємося, розвиваємося".

"Хочемо показати весну у Дубенському замку": на пленер на Рівненщині з'їхалися митці з різних куточків України
Організатор та учасник пленеру Олександр Харват фотографує замок. Суспільне Рівне

Пленер мав бути міжнародним, але на кількість учасників вплинули події в Україні.

"Я запрошував на наш захід тих, хто активний, хто любить фотографувати саме такі краєвиди. Мали на нашу мистецьку зустріч приїхати фотографи ще з Чехії та Словаччини. Але, на жаль, війна та обстріли в останній момент вплинули на їхні плани", — додав Олександр Харват.

Серед учасників пленеру — фотограф-мандрівник, директор Інституту дизайну та реклами Борис Андресюк. Він розповів, що його хобі переросло у професійне заняття. Зробив сотні тисяч знімків в Україні та далеко за її межами.

"Я мандрую по всьому світу. Багато де був, але в Дубенському замку вперше. Мені тут дуже подобається, особливо персонал: люди такі відкриті, гостинні, сюди хочеться йти. На території замку так людно, так багато дітей. Мене притягнуло аж з Києва. Я радий, що Олександр запросив і я знайшов можливість приїхати. Ми зробимо дуже професійні та класні фото", — поділився враженнями Борис Андресюк.

"Хочемо показати весну у Дубенському замку": на пленер на Рівненщині з'їхалися митці з різних куточків України
Учасник пленеру Борис Андресюк фотографує палац князів Любомирських. Суспільне Рівне

Вперше у Дубенському замку і Заслужений художник України Олександр Ніколаєвський, який приїхав на пленер із Трускавця:

"Мені дуже сподобався інтер'єр замку. Видно, що його стараються зберегти, що тут все роблять з любов'ю, вкладають душу. Оскільки я ще й архітектор, то мені малювати таку історичну будівлю дуже приємно".

"Хочемо показати весну у Дубенському замку": на пленер на Рівненщині з'їхалися митці з різних куточків України
Учасники пленеру: Олександр Ніколаєвський та Ольга Падовська. Суспільне Рівне

Живописець на своєму полотні передає замок яскравими акриловими фарбами:

"Я прихильник імпресіонізму, який дозволяє художникам відрізнятися один від одного, передавати емоції. У своїй роботі хочу відобразити сучасну атмосферу, яким замок є зараз, як його гарно відновили. Цей стиль і такі яскраві кольори — це те, яким бачу історичну споруду саме в цей момент".

А художниця зі Львова Ольга Падовська, роботи якої є в приватних колекціях і музеях України та за кордоном, у Дубенському замку не вперше. Мисткиня розповіла, що любить брати участь в пленерах, адже це обмін досвідом, це завжди цікаво:

"Для мене пленер цікавий тим, що різні художники малюють подібне в різних манерах і стилях. А глядачі потім можуть подивитися, порівняти, вибрати, що більше подобається. Пленарний живопис передбачає, що ти працюєш більш в імпресіоністичній манері і тобі треба швидко передати враження. І кожен художник передає своє враження".

"Хочемо показати весну у Дубенському замку": на пленер на Рівненщині з'їхалися митці з різних куточків України
Учасниця пленеру малює маки біля замку. Суспільне Рівне

Зі слів живописиці, їй сподобався сад з маками. Тому спочатку малює їх, а коли зміниться освітлення — замок.

"Головне — передати настрій і дух цього місця. Я думаю, це в мене вдасться. А ще нам Бог дав таку погоду, тому ми мусимо передати цей оптимізм та легкість. Працюю я повільно. Спочатку роблю такі кольорові прокладки, підмальовки, потім допрацьовую. Мені подобаються якісь ефекти, декоративність і лаконічність", — додала Ольга Падовська.

Сьогодні митці працюють у Дубні, на 18-19 травня — в Кременці та на території Тараканівського форту.

У неділю, 19 травня, в палаці князів Любомирських відбудеться виставка робіт художників-живописців. А орієнтовно через місяць результати пленеру планують показати в Києві.

Суспільне Рівне в Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок