"Розпочнемо з міграції птахів": в нацпарку на Рівненщині розповіли про українсько-польський науково-дослідний центр

"Розпочнемо з міграції птахів": в нацпарку на Рівненщині розповіли про українсько-польський науково-дослідний центр

Озеро Нобель у нацпарку, де створять науково-дослідний центр
Озеро Нобель зі сторони села Котира. Фото: сайт Природно-заповідний фонд України

На Рівненщині на території Нобельського національного природного парку побудують науково-дослідний центр. Вивчати місцевих тварин і рослини будуть спільно з польськими колегами. Розпочати планують з моніторингу перелітних птахів.

Про це Суспільному повідомив директор Нобельського національного природного парку Володимир Діковицький.

Він зазначив, що науково-дослідний центр збудуть у рамках проєкту "Створення систем моніторингу зі збереження природоохоронних територій України і Польщі".

Його розробив Нобельський нацпарк у партнерстві із польським Нарвянським національним парком й подали на конкурс Interreg NEXT Польща-Україна 2021-2027. І, за його результатами, отримали 1,753 млн євро на реалізацію.

"Мета — створити спільну базу моніторингу для проведення наукових досліджень. Для початку на території Нобельського парку. Потім він може слугувати прикладом для інших, як один із перших таких центрів моніторингу за навколишнім середовищем. Спільно будемо наповнювати цю базу і вже з роками буде видно зміни: що впливає позитивно, що впливає негативно. За результатами цього будуть напрацьовуватись рекомендації, що необхідно зробити для покращення", — пояснив Володимир Діковицький.

З його слів, досліджувати планують тварин і рослин Нобельського нацпарку:

"Розпочнемо здійснювати моніторинг, в першу чергу, з міграції птахів. Тому що в нас і в Нарвянського національному парку — це один шлях міграції перелітних птахів. Паралельно досліджуватимемо флору та фауну".

Науково-дослідний центр мають побудувати упродовж двох років.

Що відомо про Нобельский нацпарк

Озеро Нобель – найбільша водойма Рівненщини. Розташоване на півночі області в однойменному національному природному парку.

Сайт Природно-заповідного фонду України інформує, що, нацпарк прикрашає ще 11 озер та п'ять річок.

Озера Острівське і Засвітське, які завдяки високому вмісту гліцерину мають м’яку та свіжу воду. Водойми парку багаті рибою, а навколишні ліси – ягодами і грибами.

Нобельський національний природний парк – один із небагатьох куточків України, де збереглись природні екосистеми, які не зазнали відчутного втручання людини. Тут зростає 26 видів рідкісних рослин, серед них астрагал піщаний і плаун колючий. Трапляються навіть “хижі” рослини, як-от альдрованда пухирчаста та росичка середня. Парк є затишним домом і для рідкісних тварин. Тут можна побачити лелеку чорного, орлана-білохвоста, тхора лісового і навіть рідкісну рись.

У вересні 2023 року Міндовкілля Нобельський нацпарк назвало в п'ятірці місць на Рівненщині, де можна "відпочити, релакснути та відновити сили".

Суспільне Рівне в Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок