"Ця територія не досліджувалася": у Полтаві на Монастирській горі шукатимуть підземні ходи

"Ця територія не досліджувалася": у Полтаві на Монастирській горі шукатимуть підземні ходи

Ділянку на вулиці Паїсія Величковського, що у мікрорайоні Червоний Шлях у Полтаві, де відбувся провал ґрунту, досліджуватимуть археологи. Зокрема, шукатимуть там підземні ходи.

Про це Суспільному розповів заступник голови Полтавської міськради Володимир Чередниченко. Розробку проєктної документації не зупиняють, а після досліджень внесуть коригування.

У Полтаві на Монастирській горі шукатимуть підземні ходи
Знахідки, які в останні роки виявили на Монастирській горі. Це, зокрема, кераміка та вироби зі скла. Суспільне Полтава

"Все це десь датувалось XVII-XVIII століттям. Ну і також, що тоді нас здивувало і вразило, була знайдена кераміка ліплена і виготовлена на гончарному кругу доби Київської Русі. Це було в принципі для нас певною несподіванкою. Ще ніколи археологічно ця територія не досліджувалася, цей монастир. Були періодичні розвідкові обстеження", — повідомив археолог, кандидат історичних наук Юрій Пуголовок.

"Монастирська гора складається з шарів гірських порід відносно молодого віку, десь до 30 мільйонів років. Зверху розташовані лесовидні суглинки, які добре тримають нахил. І в них і погреби колись рили, і підземні ходи рили, вони стійкі. Стійкі, поки не потрапить в них вода. Під впливом води карбонат кальцію розчиняється, виноситься із водами і відбувається просадка. Що ми очевидно тут і бачимо", — розповів краєзнавець Леонід Булава.

УПолтаві на Монастирській горі утворився провал
Рух дорогою нині перекрито. Суспільне Полтава

"Провал досить має чіткий вектор, напрям. Він осяжний в тому плані, що він провалився і має ширину, і довжину, будемо так казати. І вектор напряму цього ходу вказує на центральний храм цього монастирського комплексу", — повідомив археолог, кандидат історичних наук Юрій Пуголовок.

Згідно із законом, такі роботи обов’язкові. Це тому, що йдеться про ремонт дороги біля пам’яток історії та архітектури. Нині готують відповідну документацію.

"Проєкт розробляється, але висновки, які можуть надати після розкопок, можуть трохи вплинути на проєктну документацію, а можуть вплинути і на термін виконання проєктної документації та терміни виконання будівельних робіт. Але я сподіваюся, що цього не відбудеться", — розповів заступник голови Полтавської міськради Володимир Чередниченко.

Зсув грунту на Монастирській горі
Зсув грунту стався на початку 2024-го року. Суспільне Полтава

"Треба зняти баластний ґрунт, для цього нам необхідна землерийна техніка. Треба зняти цей баласт і далі подивитися власне на те, що ми от побачимо стратографію залягання шарів, на якій воно глибині, які його особливості. Після зняття баласту будемо вирішувати, чи будемо працювати вручну, працювати лопатами, все одно без техніки не обійтися", — повідомив археолог, кандидат історичних наук Юрій Пуголовок.

Гроші на ці роботи виділять із бюджету Полтавської громади. Також нададуть і спеціальну техніку, каже заступник голови міськради.

Хрестовоздвиженський монастир
На вершині гори розташований Хрестовоздвиженський монастир. Суспільне Полтава

"УЖКГ планує залучити археологічному підприємству по розкопкам в межах, мабуть, 40, може 50 тисяч гривень, які найближчим часом почнуть тут копати. Ну, а потім після закінчення і затвердження проєктної документації будемо проводити тендер і залучати підрядну організацію щодо виконання робіт по цій ділянці", — розповів заступник голови Полтавської міськради Володимир Чередниченко.

Як розповів Володимир Чередниченко, археологічні роботи триватимуть орієнтовно три тижні. А вже у травні планують завершити проєктні роботи.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook | TikTok

На початок