Навчання під звуки сирен: як школи Одеси та області провели другий навчальний рік в умовах війни

Навчання під звуки сирен: як школи Одеси та області провели другий навчальний рік в умовах війни

Діти, школа, навчання
Діти в одній зі шкіл Одеської області. Департамент освіти та науки Одеської ОДА/Facebook

Попри війну освітній процес в Одесі та на Одещині продовжується. Заклади освіти здебільшого працювали в очному форматі, а чиновники зосередили увагу на безпеці школярів та вчителів. Як школи закінчили 2023-2024 навчальний рік в умовах постійних сигналів повітряних тривог та ракетних обстрілів — у матеріалі Суспільного.

Ситуація з укриттями

Протягом цього навчального року, зазначив директор департаменту освіти і науки Одеської обласної державної адміністрації Олександр Лончак, увага була зосереджена на безпекових питаннях. Щоб школи могли повернутись до очного формату навчання, у них має бути укриття — власне або поруч. У 2022 році їх мали 942 навчальні заклади, у 2024 — вже 1294.

Якщо у вересні 2022 навчальний рік розпочала очно лише 101 школа Одеської області, то у 2023/2024 навчальному році в очному форматі функціонувало вже 623 заклади загальної середньої освіти, в яких навчалось понад 160 тисяч школярів. Дистанційно, за даними департаменту, продовжили працювали лише 47 шкіл — через відсутність укриття або через рішення батьків учнів, яке було наслідком складної безпекової ситуації. 42 школи працювали за змішаною системою.

Укриття в одеській школі
Укриття в одній з одеських шкіл. Одеська міськрада

В Одесі, як зазначила в коментарі Суспільному директорка міського департаменту освіти та науки Олена Буйневич, до початку навчального року облаштували найпростіші укриття в школах, збільшили кількість місць у функціонуючих та уклали договори на використання укриттів, які розташовані поруч з закладами освіти. Так, зі 121 школи на кінець навчального року 93 мали власні найпростіші укриття, 25 використовували сусідні та три освітніх заклади були вимушені працювати дистанційно.

Загальна кількість місць, які можуть використовуватись одеськими школами для укриття учнів під час освітнього процесу, наразі становить 31 784. Це дає змогу майже 59,5 тисяч учнів відвідувати школи очно або у змішаному форматі, додала Олена Буйневич.

Весняне рішення ТЕБ

Навесні 2024 року російська армія збільшила кількість атак балістичною зброєю, що ускладнило освітній процес, зокрема, для тих шкіл, які користувались укриттями, розташованими за 200-400 метрів від закладу. Через це 19 березня дві одеські школи й кілька десятків садочків перевели на дистанційне навчання до кінця весняних канікул.

Щоб організувати освітній процес у більш безпечній формі, 29 березня міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки була змушена запровадити додаткові обмеження щодо дальності розташування сховищ від навчального закладу. Зокрема, школам рекомендували використовувати укриття, що розташовані не далі 100 метрів від закладів освіти.

"Це рішення (ТЕБ, — ред.) було досить складним для нас, тому що близько трьох десятків закладів освіти ми були змушені розмістити в будівлях інших шкіл і садочків. Особливо складна ситуація в одному ліцеї, який наразі повністю перейшов на дистанційне навчання, тому що нема жодної можливості розташувати учнів та педагогів у іншому місці", — розповіла Олена Буйневич.

Кількість учасників освітнього процесу

За інформацією обласного та міського департаментів освіти і науки, на початку повномасштабної війни за кордон з Одеси та області виїхало 49 тисяч учнів. На кінець минулого навчального року ця цифра скоротилася до близько 40,3 тисячі школярів, а на цей момент все ще перебуває за межами країни 31,2 тисячі дітей. З них 17,5 тисяч — учні обласного міста. Причому понад 90% з них продовжують здобувати українську освіту дистанційно.

Це означає, що протягом цього навчального року до навчання вдома повернулися понад 9 тисяч здобувачів освіти. Разом з цим до освітнього процесу в школах Одеси та області долучилося близько 9 300 учнів із числа внутрішньо переміщених осіб.

У місті спостерігається тенденція до зменшення кількості учнів: якщо у 2021-2022 н.р. в одеських школах навчалося близько 109,5 тисяч дітей, то наступний навчальний рік закінчила майже 101 тисяча школярів, а поточний — близько 96,5 тисяч, включно з учнями з числа внутрішньо переміщених осіб.

Як школи Одещини працювали у другий рік повномасштабної війни
Учні однієї з одеських шкіл на святі до Дня Європи. Одеська міськрада

Складна ситуація і з педагогічним складом. Як зазначила на брифінгу про підсумки навчального року Олена Буйневич, якщо в минулому навчальному році в міській освітній системі було 420 вакансій, то цього року їх понад 700. Також налічується 395 вакансій по школах області. Вони компенсуються надмірним навантаженням тих, хто залишився працювати.

За словами директорки одеської гімназії №26 Тетяни Жорницької, проблему нестачі вчителів стараються вирішити за рахунок залучення молодих фахівців — випускників педагогічних університетів та училищ. Найбільше не вистачає вчителів математики, інформатики, англійської мови, фахівців соціально-психологічної служби.

"Майже десяток молодих колег, яких ми взяли минулого року на роботу, залишилися працювати. Молоді люди дуже гарно комунікують із підлітками, гнучкі до інновацій, добре розбираються в штучному інтелекті, а це зараз на часі, у цифрових технологіях. Як показує досвід, багато чого залежить від особистості, мотивації, відповідального ставлення до своєї професії, бажання росту, а не від стажу чи категорії", — розповіла Тетяна Жорницька.

Здобутки: переможці олімпіад, учасники патріотичних змагань

Крім організації освітнього процесу в умовах війни, освітяни також забезпечують проведення низки інтелектуальних конкурсів, учнівських олімпіад, спортивних змагань та заходів з національно-патріотичного виховання в очному форматі.

За підсумками навчального року Одеса має чотири десятки переможців Малої академії наук, олімпіад, конкурсів та змагань, розповіла Олена Буйневич. Всеукраїнського рівня досягли учні, які у складі команди від України змагатимуться на учнівських олімпіадах з географії та біології в Казахстані. Учасник олімпіади з географії — учень ліцею №9 Артем Пастощук, який також отримав перше місце на всеукраїнському конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України з історії. На олімпіаді з біології буде змагатися учениця ліцею №31 Катерина Онищенко.

Серед учнів обласних шкіл, зазначив Олександр Лончак, був реалізований наймасовіший спортивний проєкт "Пліч-о-пліч Всеукраїнські шкільні ліги", який охопив 17 855 школярів. Уже в червні переможці обласних етапів вирушають до столиці відстоювати честь Одещини на національному фіналі спортивних змагань. До обласного етапу змагань готуються також учасники Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри "Сокіл" ("Джура").

Гра Сокіл (Джура)
І (міський) етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри "Сокіл" ("Джура") у Татарбунарах. Квітень 2024 року. Департамент освіти та науки Одеської ОДА/Facebook

У планах на наступний навчальний пік — ремонт і облаштування більшої кількості захисних споруд у закладах освіти, придбання швидкоспоруджувальних об’єктів цивільного захисту модульного типу для 4 міських шкіл, оскільки укриття — одна з головних умов очного навчання в умовах війни.

Наразі освітяни готуються до проведення літньої оздоровчої кампанії в пришкільних таборах там, де дозволяють безпекові умови. Учні поєднуватимуть змістовний відпочинок, спорт, дозвілля з пізнавальною, екологічною діяльністю тощо. Уже влітку стартує активна підготовка до нового навчального року.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок