"Це допоможе більш якісно підбирати людей": у Миколаєві відкрили рекрутинговий центр українського війська

"Це допоможе більш якісно підбирати людей": у Миколаєві відкрили рекрутинговий центр українського війська

У Миколаєві 29 травня відкрили рекрутинговий центр української армії. Його розмістили у місцевому ЦНАПі. Охочі стати до лав Збройних сил України можуть отримати інформацію щодо підрозділів, а також обрати, де надалі служити.

Кореспонденти Суспільного побували на відкритті центру.

На відкритті рекрутингового центру у Миколаєві начальник обласної військової адміністрації Віталій Кім сказав, центр створений разом з Міністерством оборони. Мета — надавати людям необхідну інформацію про службу у військових частинах.

"Це наслідок того, що ми зрозуміли проблему по роботі з людьми, коли вони мобілізуються. Зараз недостатньо інформації, мережа заповнена проросійськими відео та всякими "страшилками". Це плутає громадян, тому для того, щоб був ступінь довіри до влади, роз‘яснення мають бути офлайн", — зазначив Кім.

Це допоможе краще підбирати людей. Якщо виконується план з мобілізації більш якісно, то ТЦК менше працює на вулиці. Тому це одне із завдань для того, щоб люди отримували те, що вони хочуть. А підрозділи Сил оборони отримували, що їм потрібно.
Віталій Кімочільник обласної військової адміністрації.

Місцевий житель Віталій прийшов до рекрутингового центру, щоб дізнатися, як потрапити до армії.

"Мобілізаційну програму зараз в Україні запустили дуже сильну, і в людей мотивація падає. Маючи можливість поспілкуватися з ТЦК, всі бояться, що вони просто заберуть, і нічого ти не встигнеш. Маючи таку можливість і такий інструмент, потрібно дізнатися раніше та домовитися з частинами. По-перше, це покращить ефективність будь-якої людини, яка вступає до лав Сил оборони, та зникне у людей страх перед армією" — пояснює чоловік.

Місцевий житель Віталій
Місцевий житель Віталій. Суспільне Миколаїв/Юлія Філімон

Рекрутерка Наталя розповідає, центр допомагає напряму комунікувати з військовими частинами, до яких людина планує вступити.

"Я дізнаюся, що хоче людина, розповідаю про сам процес, тобто як це все відбувається. Якщо людині це цікаво, тоді ми заповнюємо анкету, дивимося вакансії, можливо одразу ж знаходимо її. Іноді потрібен деякий час та тоді ми відправляємо анкету на ці військові частини, у яких є ті певні вакансії, а можливо одразу комунікуємо з ними. Зв‘язуємося з людиною, вони спілкуються між собою, і потім вже відбувається співбесіда", — говорить працівниця центру.

Рекрутерка Наталія обслуговує місцевого жителя Віталія
Рекрутерка Наталія обслуговує місцевого жителя Віталія. Суспільне Миколаїв/Юлія Філімон

Представник Військово-морських сил України Арсеній говорить, рекрутингові центри допомагають людині знайти своє місце у військовій частині.

"Рекрутингова система – це дуже круто для війська, тому що ми ефективно можемо набирати людей, які мають споріднені посади. Дуже часто дзвонять і питають: "Я не вмію плавати, ніколи не був на кораблі або не перебував в морі". Насправді дуже є багато посад споріднених. Якщо ти працював автомеханіком, то ти можеш бути механіком на катері, або колись на яхті був командиром – ти можеш стати тим самим, тільки на катері й виконувати бойові завдання", — каже Арсеній.

Представник Військово-морських сил України Арсеній
Представник Військово-морських сил України Арсеній. Суспільне Миколаїв/Юлія Філімон

Начальник секції рекрутингу морської піхоти Військово-морських сил Олексій розповідає, маючи цивільний досвід, людина може застосувати його під час служби.

Це дуже класно, ми почали працювати по всіх регіонах України. Чому це чудово? Бо ми даємо можливість вмотивованим громадянам займатися тим, чим вони хочуть, або чим вони вміють займатися.
Олексійначальник секції рекрутингу морської піхоти ВМС.

Уповноважений представник Міністерства оборони з питань рекрутингу Олексій Бежевець розповів, центри співпрацюють з різними платформами з пошуку роботи у військових частинах. Втім, є допоміжним сервісом у комунікації між ними.

"Для всіх зараз людей в Україні є максимальна можливість поцікавитися і знайти свій підрозділ. Є онлайн платформи, з якими ми співпрацюємо вже більше ніж пів року, де є вакансії – там їх вже понад 10 тисяч, більше ніж тисячі різних військових підрозділів представлені. Тобто людина може поцікавитися та зрозуміти, які вимоги й вакансії, який підрозділ, почитати в інтернеті про нього", — зазначає Бежевець.

Уповноважений представник Міністерства оборони з питань рекрутингу Олексій Бежевець
Уповноважений представник Міністерства оборони з питань рекрутингу Олексій Бежевець. Суспільне Миколаїв/Юлія Філімон

Олексій Бежевець каже, в першу чергу рекрутинговий центр – про контрактну форму служби.

"Ми очікуємо нормальний активний процес рекрутингу. До людей максимально зараз ця інформація донесеться. Ми зазначаємо — це не зобов‘язує людину ні до чого. Це для людини, для того, щоб надати їй можливість себе знайти й отримати відповіді на всі питання, сконтактувати з тією військовою частиною, яка цікавить людину", — пояснює уповноважений представник Міністерства оборони з питань рекрутингу.

Робота та обслуговування нового центру рекрутингу у Миколаєві
Робота та обслуговування нового центру рекрутингу у Миколаєві. Суспільне Миколаїв/Юлія Філімон

Загалом в Україні 22 рекрутингових центри. Зі слів Бежевця, з лютого 2024 року до них звернулися понад шість тисяч громадян, з них: півтори тисячі на етапі оформлення документів, понад 200 вже отримали рекомендаційні листи та кілька десятків вже служать у військових частинах.

Слідкуйте за головними новинами Миколаєва та області у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок