Виплати та підтримка переселенців на Миколаївщині: які перспективи

Виплати та підтримка переселенців на Миколаївщині: які перспективи

На Миколаївщині кількість внутрішньо переміщених осіб зросла більш ніж у 15 разів з початку повномасштабного вторгнення, досягнувши станом на 28 травня понад 126 000 людей. Одним з ключових питань є виплати для переселенців, які призначаються на шість місяців.

Про перспективи підтримки біженців у регіоні розповіла директорка департаменту соціального захисту Миколаївської ОВА Оксана Єльчієва під час брифінгу.

За її словами, органи соціального захисту населення та місцевого самоврядування надають необхідну допомогу біженцям.

Це включає не тільки грошову допомогу, але й надання місця проживання, підтримку міжнародних партнерів, гуманітарну допомогу, працевлаштування, отримання грантів, соціально-психологічну підтримку та інше.

До того ж на території області працює п’ять місць тимчасового поселення, де проживають 286 людей.

"Також існує програма “Прихисток”. Тобто це можливість надати приміщення для внутрішньопереміщеної особи власнику домогосподарства. Хочу сказати, що протягом всього періоду повномасштабного вторгнення понад 319 000 людей скористалися такою допомогою і понад 183 мільйонів гривень були виплачені саме для підтримки такої категорії громадян, які прилаштовували до себе переселенців", — зазначає Єльчієва.

Директорка департаменту соціального захисту Миколаївської ОВА Оксана Єльчієва
Директорка департаменту соціального захисту Миколаївської ОВА Оксана Єльчієва. Фото: скрін з відео/ Миколаївська ОВА

Крім того, як відомо, в Україні з першого березня 2024 року не всі категорії переселенців отримуватимуть виплати. Автоматично грошову допомогу подовжать тільки людям, які не можуть працювати, а також батькам-вихователям та прийомним батькам.

"У березні поточного року автоматично була продовжена виплата понад 22 000 людей на шість місяців. Також була призначена допомога за заявами 11 385 переселенцям. Загалом протягом 2024 року таку допомогу на проживання отримали на 851,7 мільйона гривень", — повідомила Оксана Єльчієва.

Якщо переселенці — військові

"Якщо капітал сім’ї перевищує 9444 гривень, але люди беруть участь у заходах національної безпеки та оборони, то заробіток за це не враховуються для розрахунку середньомісячного доходу сім’ї. Для підтвердження такого статусу необхідно надати відповідну довідку", — пояснює жінка.

Посадовиця радить звертатися до Ради підтримки ВПО у разі виникнення проблем, щоб отримати всю необхідну допомогу та підтримку.

Слідкуйте за головними новинами Миколаєва та області у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram

На початок