Майно Дерипаски на Миколаївщині передається державі: що відомо

Майно Дерипаски на Миколаївщині передається державі: що відомо

Майно Дерипаски на Миколаївщині передається державі: що відомо
Миколаївський глиноземний завод. Архів Суспільне Миколаїв

На Миколаївщині триває процес передачі Україні майно російського олігарха Олега Дерипаски, що розташоване на території України. Одним з основних активів є Миколаївський глиноземний завод. Станом на серпень 2023 року майно російського олігарха Олега Дерипаски в Україні перебувають у стадії передачі державі.

Подробиці справи Суспільному розповіла директорка департаменту санкційної політики Міністерства юстиції України Інна Богатих

Рішення про передачу державі 100 відсотків рухомого і нерухомого майна підсанкційного олігарха на території України прийняла Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду України 16 червня 2023 року.

За словами директорки департаменту санкційної політики Міністерства юстиції України Інни Богатих, визначенні переліку власності підсанкційного російського олігарха Олега Дерипаски в Україні брали участь СБУ — Бюро економічної безпеки, Державне бюро розслідувань та розвідувальні органи.

Гліна Фєді
Шламосховище. Архів Суспільне Миколаїв

Перелік рухомого та нерухомого майна Дерипаски в Україні зайняв 16 сторінок. Інна Богатих каже, що за даними Служби безпеки України вартість стягнених активів може сягати 10 мільйонів гривень. Серед основних — об’єкти у Миколаєві та Миколаївській області.

"Це, звичайно, Миколаївський глиноземний завод – перлина по факту активів і один з унікальних заводів на території України, це сервісний центр "Металург", який знаходиться у селі Галицинове Миколаївської області, це ТОВ "Час IT", ТОВ «Охорона МГЗ", ще низка підприємств, які є супутніми з до ТОВ "Миколаївський глиноземний завод"", — розповідає Інна Богатих.

Дев'ятого серпня 2023 року кореспонденти Суспільного надіслали запит до генерального директора і голови профкому Миколаївського глиноземного заводу щодо наслідків цього рішення для підприємства і колективу. Станом на перше вересня відповідей не надійшло.

За даними від департаменту економіки до зупинки діяльності підприємства 24 лютого 2022 року на Миколаївському глиноземному заводі працювали 1400 фахівців, ще близько трьох тисяч п’ятисот були залучені у супутніх структурах — охорона, логістика, обслуговування. У 2021 році ТОВ "МГЗ" сплатило податки на суму 214 мільйонів 500 тисяч гривень.

Зі слів Інни Богатих, рішенні суду про передачу активів державі вказано, що воно є остаточним та оскарженню в Україні не підлягає. Тобто, усі стягнені активи вже належать державі Україна. Далі Кабінет Міністрів має своїм розпорядженням передати ці активи в управління, зазвичай, каже директорка департаменту санкційної політики мін’юсту, ці функції виконує Фонд державного майна України, який визначає подальшу долю об’єктів, зокрема щодо продовження діяльності та форми власності.

Гліна Фєді
Шламосховище. Архів Суспільне Миколаїв

Зі слів кандидата економічних наук, керівника Миколаївського обласного осередку Спілки економістів України Олексія Мірошниченка, для продовження успішної діяльності "МГЗ", як і для відродження української економіки, потрібна максимальна інтеграція у світові економічні схеми.

"Нам потрібен такий от економічний "Рамштайн", коли б наші представники – Міністерства економіки, державних органів із Міністрами економіки відповідних розвинених країн просто думали: "Як?". Там уряд не керує бізнесом, але він може допомогти, він може порадити своєму бізнесу звернути увагу на це підприємство, бо скажімо все одно світовий ринок алюмінію є дуже великим. І тоді це підприємство буде працювати абсолютно ефективно, нормально і робити свій внесок у світову економіку", — говорить Олексій Мірошниченко.

Зміна профілю виробництва цього підприємства – наприклад, як порту небажана, каже економіст. При цьому Олексій Мірошниченко, спираючись на міжнародний досвід, додає, що держава не є ефективним менеджером. Оптимальним варіантом називає купівлю провідними світовими виробниками алюмінію акцій Миколаївського глиноземного заводу.

Слідкуйте за головними новинами Миколаєва та області у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок