Дівчині, пораненій унаслідок російської атаки Хмельниччини 31 грудня 2023 року, проведуть операцію на спинному мозку

Дівчині, пораненій унаслідок російської атаки Хмельниччини 31 грудня 2023 року, проведуть операцію на спинному мозку

Дівчині, яка 31 грудня 2023 року була поранена унаслідок російської атаки Хмельниччини, проведуть операцію на спинному мозку у київському Інституті нейрохірургії імені академіка А. П. Ромоданова. Упродовж чотирьох місяців вона перебувала на реабілітації.

Про це Суспільне Хмельницький розповіла мама дівчини Ірина.

"Ми були на обстеженні в Інституті травматології та ортопедії й Інституті нейрохірургії імені академіка А.П. Ромоданова при Національній академії медичних наук України. Нам порадили зробити операцію, щоб, якщо дуже пощастить, повністю прибрати спастику у спинному мозку, якщо ні, то частково це зробити. Надіємось, що після оперативного втручання, загальний стан доньки і її неврологічне відновлення покращаться. Зараз вона п'є препарат від спастики у найбільшій дозі, але він не допомагає. У неї викручує ноги, вони живуть своїм життям. Нам пояснили, якщо буде спастика, вона сама, без підручних засобів, без милиць, без ходунків, не зможе ходити", — пояснила жінка.

За її словами, після чотирьох місяців реабілітації донька почуває себе краще і фізично, і морально. До операції у Києві дівчина перебуватиме у приватному реабілітаційному комплексі, що на Волині, де вона провела найбільше часу за весь період відновлення.

"Ми дуже задоволені результатом роботи у волинському реабілітаційному центрі. Це велика заслуга працівників і праця моєї дитини через біль, сльози, страждання, вона дуже активно займається. На жаль, рана не загоїлася через велике навантаження на спину, але у неї значно покращився психологічний стан. Поки вона самостійно не стоїть і не ходить. Попри те, легко пересідає з ліжка на візочок і навпаки, може стояти й робити 25-30 кроків з ходунками чи милицями", — зазначила мама дівчини.

Ірина розповіла, після операції доньці потрібно буде продовжувати реабілітацію, тому планують повернутись для цього на Волинь.

Що відомо про стан пораненої на Хмельниччині дівчини

  • 31 грудня 2023 року дівчина отримала поранення внаслідок атаки "шахедів" на Хмельниччині.
  • 1 січня 2024 року дівчину прооперували.
  • 2 січня у лікарні вперше прокоментували стан дівчини: операція пройшла успішно, втім вона не відчуває ніг.
  • 5 січня у лікарні зазначили, що у дівчини з'явилась чутливість ніг.
  • 29 січня дівчина пройшла тритижневу гостру реабілітацію.
  • Після двомісячної реабілітації у приватному центрі у Волинській області дівчина може сидіти, але для цього їй потрібна чиясь допомога.

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram, Facebook та Threads.

На початок