Головні новини Харкова та області 8 травня: вибух у Харкові, ДРГ на півночі, День пам'яті та примирення

Головні новини Харкова та області 8 травня: вибух у Харкові, ДРГ на півночі, День пам'яті та примирення

Трон з боєприпасів поблизу намету "Все для перемоги" у Харкові
Трон з боєприпасів поблизу намету "Все для перемоги" у Харкові, квітень 2024 року. Суспільне Харків

Останні новини Харкова та Харківської області за 8 травня 2024 року: усе, що відбувається в регіоні сьогодні в онлайн-стрічці від редакції Суспільне Харків.

Метою ДРГ, яку минулої доби зупинили на півночі Харківщини, була розвідка — Синєгубов

Про це розповів очільник обладміністрації Олег Синєгубов.

"ДРГ — це від п'яти до 10 людей. Групу вчасно виявили, стосовно знищення чи нанесення ураження чекаємо інформації від Генштабу. ДРГ ми фіксували минулого тижня, про це ми доповідали. Не виключено повторення заходів таких груп", — зазначив Синєгубов.

Про те, що в районі села Пильної Липецької громади на територію області зайшла ДРГ, у ранковому зведенні 8 травня повідомив Генштаб ЗСУ.

На Харківщині працює ППО

Про це повідомили у Повітряних силах.

Там зазначили, що у напрямку Харкова рухаються російські безпілотники. Ймовірно, вони розвідувальні.

Вечірнє зведення Генштабу

Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Білий Колодязь, Старий Салтів та Лук’янці Харківської області, повідомили у Генштабі.

"На Куп’янському напрямку нашими воїнами відбито 7 атак в районах населених пунктів Синьківка, Іванівка, Берестове Харківської області; Стельмахівка Луганської області, де ворог намагався покращити тактичне положення. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Петропавлівка, Степова Новоселівка, Берестове Харківської області", — сказано у повідомленні.

Керівники громад з Луганщини у Харкові 8 травня вшанувати пам’ять загиблих

У Харкові на Меморіалі Слави 8 травня вшанувати пам’ять загиблих прийшли керівники громад сусідньої Луганщини.

Вшанувати пам’ять загиблих у своїх районах і громадах вони не можуть — їхні території перебувають під окупацією, говорить начальник Сватівської військової адміністрації Олег Сліпець.

Удар по Салтівському району: відео з місця влучання

Що про вибух та наслідки розповідають місцеві жителі:

Міська рада оголосила міжнародний конкурс з відновлення Північної Салтівки

Про це повідомив міський голова Ігор Терехов 8 травня.

"Основне завдання полягатиме в розробці програми модернізації пошкоджених багатоквартирних будинків з урахуванням підвищення рівня їхньої безпеки та енергоефективності, а також у створенні зручного громадського простору навколо", — сказано у повідомленні.

Запрошуємо до участі архітекторів, містобудівників, інженерів та проєктантів з усіх куточків земної кулі. Проєкти переможців не лише будуть втілені в життя, а й застосовані в інших локаціях у межах громади.

Вся комунікація, включно з презентацією, здійснюватиметься англійською мовою, зазначив Терехов.

"Кінцевий термін подачі заявок на участь у конкурсі — 12 вересня 2024 року", — йдеться у повідомленні.

Тролейбуси №2 та №40 змінять маршрут 9 та 10 травня

Про це повідомила Харківська міська рада.

"Це пов'язано з ремонтом контактної мережі", — сказано у повідомленні.

На цей період тролейбуси курсуватимуть так:

  • №2: розворотне коло "Просп. Перемоги" — просп. Перемоги — просп. Людвіга Свободи — вул. Ахсарова — вул. Дерев’янка — Харківське шосе — вул. Академіка Проскури — розворотне коло "Просп. Жуковського";
  • №40: розворотне коло "Просп. Перемоги" — просп. Перемоги — просп. Людвіга Свободи — вул. Ахсарова — просп. Науки — просп. Незалежності — вул. Сумська — пл. Конституції.

Семеро поранених у Харкові

Кількість поранених на Салтівці у Харкові збільшилася до семи людей, повідомив речник облпрокуратури Дмитро Чубенко. За його словами, легкого поранення зазнала 32-річна жінка, а 8-річна дівчинка має поранення голови та черепно-мозкову травму.

Погода на 9 травня на Харківщині: дані гідрометцентру

  • Невелика хмарність;
  • Без опадів;
  • Вітер північно-західний, 5-10 м/с;
  • Температура повітря у Харківській області: вночі сильні заморозки 0-5°, вдень 9-14° тепла;
  • Температура повітря у Харкові: вночі сильні заморозки 0-2°, вдень 11-13° тепла.

Синєгубов: "Казати про евакуацію Харкова жодних підстав, навіть теоретичних, немає"

"Ми чітко спостерігаємо за північними кордонами, оскільки по східному напрямку ворог відновив активні штурмові дії після того, як провів заміну своїх військових підрозділів, провів там злагодження. Проте по тому напрямку він досі успіхів не має. По півночі – дійсно, ворог створює певне угрупування військ. Будемо аналізувати для ймовірного удару з півночі або інших територій, як це вже було неодноразово. Однак все одно ми вживаємо всіх необхідних заходів для того, щоб бути готовими й протидіяти тим викликам, які можуть бути", — сказав керівник ОВА Олег Синєгубов у нацмарафоні.

Плани евакуації у нас розроблені вже дуже давно, вони актуалізуються щомісяця, щоб знати, де перебувають водії і транспортні засоби. Волонтерські організації постійно звіряються. Ми маємо розуміти, що у нас є чіткі критерії для того, щоб була оголошена евакуація з того чи іншого населеного пункту. Тому зараз казати про евакуацію міста Харкова жодних підстав, навіть теоретичних, немає. Більше того, ми продовжуємо активно розбудовувати наші фортифікаційні споруди. Ми не зупиняємося ні на хвилину для того, щоб посилювати нашу оборонну здатність.

У кареті швидкої на Харківщині народилася дитина

"7 травня в автомобілі бригади ЕМД народилась здорова дівчинка, вагою 3300 г, зростом 52 см, за шкалою Апгар 8-9 балів. Безпосередню акушерську допомогу породіллі надала бригада ЕМД 1914", — сказано у повідомленні екстренки.

"Усі дати, які для нас щось означають, РФ може використовувати як причину для ударів"

8 і 9 травня в Харкові та області продовжують діяти обмеження на скупчення людей і проведення масових заходів.

Як керівник Харківської ОВА Олег Синєгубов радить відзначати День пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні — відео.

Удар по Харкову: коментар прокуратури

РФ ударила по Салтівському району, снаряд влучив посеред футбольного майданчика, в етері телемарафону розповів речник Харківської облпрокуратури Дмитро Чубенко.

"Діти саме перебували на цьому майданчику. Інші поранені — це люди, які перебували неподалік місця вибуху", — зазначив Чубенко.

У місті та області в момент атаки не оголошували повітряну тривогу, адже повітряної цілі могло бути не видно на радарах, припустив Чубенко.

"Щодо типу озброєння та місця запуску зараз не готовий сказати. Є вірогідність ракети, яка рухалася на наднизьких висотах, відповідно, її не було видно на радарах протиповітряної оборони", — сказав речник облпрокуратури.

Поранені внаслідок удару

Троє хлопців, поранених внаслідок влучання РФ по Харкову, у мить удару грали у футбол, розповів Суспільне Харків начальник поліції Харківщини Володимир Тимошко.

"Двоє у тяжкому стані. В одного хлопчика — травматична ампутація", — зазначив Тимошко.

Росіяни вдарили по Харкову

Росіяни влучили по житловому району Харкова, повідомив міський голова Ігор Терехов. За попередніми даними, поранень зазнали діти.

Щонайменше троє дітей зазнали поранень внаслідок удару по Харкову, повідомив очільник ОВА Олег Синєгубов.

Чисельність російських військ на півночі не збільшується — керівник Харківської ОВА

Інформації про те, що РФ буде наступати на Харківщину з півночі та відкривати нову лінію фронту, наразі немає, розповів журналістам очільник обладміністрації Олег Синєгубов.

"Проте вони можуть вчиняти активні дії, такі як факти висунення диверсійно-розвідувальних груп, які свідчать про підготовку на цьому напрямку. Періодично там іде ротація, злагодження підрозділів, проводяться певні організаційні дії. Перекидання туди техніки не фіксуємо: є певні підтягування техніки, але сил і засобів наразі недостатньо для відкриття нової лінії фронту", — зазначив Синєгубов.

За словами керівника ОВА, українські військові активізуються на всіх напрямках на Харківщині, в області вживають заходи активної протидії наступу.

"Про ефективність зведення оборони також свідчить те, що росіяни думають, ухвалюють рішення: чи йти у наступ по цьому напрямку. Деякі фортифікації, побудовані цьогоріч, вже використовуються нашими військовими", — сказав Олег Синєгубов.

Метою ДРГ, яку минулої доби зупинили на півночі Харківщини, була розвідка — Синєгубов

Про це розповів очільник обладміністрації Олег Синєгубов.

"ДРГ — це від п'яти до 10 людей. Групу вчасно виявили, стосовно знищення чи нанесення ураження чекаємо інформації від Генштабу. ДРГ ми фіксували минулого тижня, про це ми доповідали. Не виключено повторення заходів таких груп", — зазначив Синєгубов.

Про те, що в районі села Пильної Липецької громади на територію області зайшла ДРГ, у ранковому зведенні 8 травня повідомив Генштаб ЗСУ.

Пожежі на Харківщині за добу: дані ДСНС

У Курилівській громаді Куп'янщини вигоріло близько 34 гектарів на території лісництва. Російські обстріли трьох сіл — Подолів, Глушківки та Новоосинового — спричинили пожежі в екосистемах, повідомила пресслужба ДСНС Харківщини.

Загалом за даними ДСНС, за добу 42 гектари площі екосистем Харківщини вигоріли внаслідок 26 пожеж.

У Шевченківському районі Харкова понад п'ять годин ліквідували пожежу на деревообробному підприємстві, зазначили у ДСНС. Горів дах виробничо-складської будівлі на площі 800 кв. м. Причину пожежі встановлюють.

Обстріли Харківщини: дані ОВА

Артилерійських та мінометних ударів РФ зазнали близько 15 населених пунктів Харківщини: Синьківка, Степова Новоселівка, Берестове та інші, повідомив очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Обстріли Харківщини: дані поліції

Протягом 7 травня росіяни били по Куп’янському, Чугуївському й Ізюмському районах Харківської області, повідомив начальник поліції регіону Володимир Тимошко:

  • Радьківка: 7 травня о 03:00 внаслідок артилерійського обстрілу РФ пошкоджене цивільне підприємство;
  • Подоли: близько 11:00 внаслідок обстрілу околиць села зайнялася лісова підстилка на площі чотири гектари;
  • Новоосинове: близько 11:40 армія РФ обстріляла околиці села;
  • Глушківка: близько 12:00 внаслідок обстрілу околиць села зайнялася лісова підстилка на площі 20 гектарів;
  • Кучерівка: близько 15:00 внаслідок російського обстрілу пошкоджений приватний будинок.

Ранкове зведення Генштабу ЗСУ 8 травня

  • 16 російських атак, зокрема в районах Синьківки, Піщаного і Берестового на Харківщині, відбили українські військові на Куп'янському напрямку за добу;
  • Сили оборони зупинили російську ДРГ в районі Пильної Липецької громади;
  • Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали Дворічанське та Синьківка.

Вночі над Харковом збили "Шахеди"

У північній частині Харкова близько 02:42 збили два російських безпілотники, повідомив очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов. За його даними, руйнувань чи поранених внаслідок атаки немає.

Графік відключення світла на 8 травня для Харкова та області

Як зазначається у повідомленні, щодня світло в Харкові та області вимикатимуть згідно з розкладом для 12 груп споживачів.

Графік вимкнення світла у Харкові 8 травня
Графік вимкнення світла у Харкові та області 6-10 травня. Харківська ОВА

"Червоним кольором виділено години без світла для вашої групи, жовтим — години, в які електроенергія може зникнути через оперативні перемикання. Зеленим кольором позначено період, у який світло буде за умови стабільної ситуації в енергосистемі", — пояснювали в обленерго, як розуміти графік.

Погода на Харківщині 8 травня: прогноз регіонального гідрометцентру

  • Мінлива хмарність;
  • Вночі у північно-західній половині області невеликий дощ, у південно-східній — короткочасний дощ, місцями грози;
  • Вітер вночі північний, 9-14 м/с, вдень північно-західний, 7-12 м/с;
  • Температура повітря в Харківській області: вночі 2-7° тепла, вдень 12-17°;
  • Температура повітря в Харкові: вночі 3-5° тепла, вдень 13-15°.
На початок