У 115-й бригаді відреагували на звинувачення про крах оборони Очеретиного на Донеччині

У 115-й бригаді відреагували на звинувачення про крах оборони Очеретиного на Донеччині

Доповнено
Бійці 115 окремої механізованої бригади ЗСУ, квітень 2024 рік
Бійці 115 окремої механізованої бригади ЗСУ, квітень 2024 рік. Facebook/115 окрема механізована бригада ЗСУ

У 115-й окремій механізованій бригаді ЗСУ відповіли на звинувачення з приводу провалу оборони в селищі Очеретине, що на Донеччині. Військові повідомили, що жоден підрозділ 115-ї бригади ЗСУ позицій не залишав і не тікав.

Про це повідомила у Facebook бригада.

"Нещодавно співзасновник DeepState Роман Погорілий повідомив, що 115 ОМБр є відповідальною за крах оборони в районі населеного пункту Очеретине. Звинувачення з боку Романа Погорілого є неправдивими. [...] Цей вкид підхопили декілька українських мас-медіа, але в основному понад 50 російських, ворожих ЗМІ [...] і написали, що прорив росіян став можливим після того, як 115 окрема механізована бригада ЗСУ несподівано самовільно залишила свої позиції та втекла", — йдеться у дописі бригади.

В 115-й ОМБр пояснили, що їх бригада зайняла смугу оборони перед населеними пунктами від Очеретиного до Кераміка.

"Противник щоденно здійснював по позиціях бригади від 20-30 ударів КАБами, від 60-90 артилерійських обстрілів, наносив удари «Градами», мінометами, та великою кількістю FPV дронів, скиди з дронів, в тому числі хімічної речовини. Внаслідок цього н-кількість позицій відділень разом з особовим складом були знищені ворогом", — написали у бригаді.

В ОМБр наголосили, що російські сили перевищували українські у 10-15 разів.

"Всі бійці 115-ї бригади ЗСУ, які були на позиціях, не тікали, вели бої. [...] Тим самим вони надали можливість, утримуючи ворога, закріпитись бригаді на більш вигідних позиціях, на підступах до околиць населеного пункту Очеретине, захистити населений пункт і дати змогу вступити в бій іншій свіжій бригаді, яка замінила 115-у ОМБр для подальшого захисту населеного пункту Очеретине", — розповіли українські військові.

"Бійці щоденно знищували величезну кількість живої сили противника, але, не дивлячись на свої втрати, армія РФ кидала нові сили на штурм українських позицій, змінивши тактику штурмових дій: якщо раніше він застосовував штурмові групи до 5 військовослужбовців, то на нашому напрямку в одній штурмовій групі використовував до 15 військовослужбовців, а такі групи йшли по двох або трьох напрямках", — пояснили у бригаді.

Також у бригаді повідомили, що в ході наступу на Очеретинському напрямку російські війська провели ротацію трьох бригад, що вказує на кількість кинутого на прорив особового складу і який був знищений 115-ю бригадою ЗСУ в ході оборонних боїв.

"115-та бригада передала смугу відповідальності в районі околиць населених пунктів Очеретине та Керамік іншій бригаді. Тоді ці населені пункти були під контролем ЗСУ. [...] Жоден штатний підрозділ 115-ї бригади ЗСУ позицій не залишав і не тікав, як це подають російські ЗМІ, а героїчно тримав оборону", — кажуть українські військові.

В бригаді додали, що зараз працює комісія і ведеться службове розслідування. Після завершення розслідування буде наданий детальний коментар щодо подій під Очеретине.

У Telegram проєкту DeepState відповідь на цей пост відповили, що "в жодних висловлюваннях команда DeepStateUA не звинувачувала бійців 115-ї бригади, які ціною свого життя захищають країну і виконують поставлені задачі".

"Командою DeepStateUA було наголошено на необхідності провести аналіз і розслідування щодо подій, які сталися останнім часом в районі населеного пункту Очеретине. Необхідно знайти відповіді на запитання, які виникли в процесі перебування бригади на позиціях, необхідно утриматися від конкретних висновків до зʼясування всіх деталей в ході розслідування, на чому, зокрема, наголошував співзасновник проекту Роман Погорілий", — йдеться у дописі.

Автори вважають, що "за рішення, які призвели до значних втрат особового складу з подальшим хаотичним відходом через відсутність налагодження засобів ураження, відповідальність несе саме командування, а не рядові бійці".

Що відомо про бої за Очеретине та ситуацію у селищі

27 квітня в етері телемарафону "Єдині новини" речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" Назар Волошин повідомив, що російські війська змогли прорватись та закріпитись в частині Очеретиного. Сили оборони України залучили резерви, для повернення селища під контроль.

Очеретинська громада розташована неподалік захопленої російськими силами Авдіївки. За даними керівника селищної військової адміністрації Миколи Коваленка на 29 квітня, в Очеретинській громаді лишались 490 жителів, а в самому Очеретиному — 198 людей.

До 2014 року у громаді було 40 населених пунктів, після 2014 — окуповані були три населені пункти. До повномасштабного вторгнення у 37 населених пунктах проживали майже 24 тисяч людей.

Наприкінці лютого 2024 року з Очеретинської громади евакуювали всіх дітей.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок