Успіх на Лиманському напрямку, бої за Нетайлове на Покровському напрямку. Фронт Донеччини, Луганщини 20 травня: хроніка

Успіх на Лиманському напрямку, бої за Нетайлове на Покровському напрямку. Фронт Донеччини, Луганщини 20 травня: хроніка

Останні новини про ситуацію на фронті у Донецькій та Луганській областях у травні 2024 року.

Близько 400 окупантів знешкодили Сили оборони на Покровському напрямку

Про це повідомили на Facebook-сторінці Генерального штабу станом на 10:30.

Загалом, протягом минулої доби на фронтах відбулося 140 бойових зіткнень.

Сіверський напрямок

На Сіверському напрямку тривають два бойових зіткнення в районі Роздолівки, що на Донеччині. Минулої доби на цьому напрямку втрати російської армії — 99 осіб пораненими і загиблими, 21 одиниця озброєння і військової техніки. Зокрема, знищено два танки, вісім бойових броньованих машин та зенітно-ракетний комплекс

Краматорський напрямок

На Краматорському напрямку відбито дві спроби армії РФ йти вперед у районах Іванівського та Андріївки. Тривають ще два боєзіткнення неподалік Кліщіївки.

Покровський напрямок

На Покровському напрямку наразі ситуація напружена, йдеться у повідомленні Гештабу. З початку доби російські війська 12 разів атакували позиції Сил оборони. Бойові дії тривають в районах Євгенівки, Лозової, Сокола, Новопокровського та Новоселівки Першої. Напружена ситуація південно західніше Очеретиного.

За минулу добу та початок цієї Сили оборони знешкодили близько 400 російських військових

"Сьогодні вже підтверджено втрати ворога на Покровському напрямку у кількості 45 військовослужбовців та п’яти бойових броньованих машин. За уточненими даними, минулої доби тут загарбники загалом втратили 350 осіб безповоротно та пораненими, а також 20 одиниць військової техніки."

Курахівський напрямок

На Курахівському напрямку тривають три атаки противника біля Красногорівки та Новомихайлівки. Два ворожих штурми вже успішно відбито в районах Водяного і Красногорівки.

Времівський напрямок

На Времівському напрямку російські війська цієї доби вже здійснили дві спроби просунутись вперед біля Старомайорського. Одну – відбито, ще один бій триває, розповіли у Генштабі.

Лиманський напрямок: українські військові мали успіх на окремих ділянках

Про це повідомили у Facebook Генштабу ЗСУ зведення станом на 22:30 19 травня.

Куп'янський напрямок

Сили оборони успішно відбили російські атаки в районах населених пунктів Синьківка, Іванівка, Берестове.

Лиманський напрямок

Українські військові мали успіх на окремих ділянках. Ситуація контрольована, проводяться заходи щодо укріплення оборонних рубежів.

Сіверський напрямок

На цій ділянці російські війська 23 рази намагались прорвати українську оборону. Ворог намагався вклинитися в районі Білогорівки, атакував 17 разів. Успіху не мав і зазнав значних втрат, а саме: 53 бійці вбитими та пораненими, 14 одиниць озброєння та військової техніки, з них: два танки, та 11 бойових броньованих машин та ще один засіб РЕБ.

Краматорський напрямок

Тут армія РФ 14 разів намагалась українську оборону поблизу населених пунктів Калинівка, Новий, Іванівське, Кліщіївка та Андріївка. Для підтримки дій своїх штурмових підрозділів застосовував керовані авіаційні бомби.

Покровський напрямок

Тут, впродовж дня, російські війська здійснили 25 штурмів українських позицій, бійці РФ намагались наростити зусилля вогневого контролю на окремих ділянках, завдаючи авіаударів із застосуванням КАБів. На напрямку Нетайлове – Яснобродівка триває бій. Силами оборони проводяться заходи щодо стабілізації ситуації.

Попередні втрати противника на цьому напрямку склали: 118 бійцями армії РФ вбитими та пораненими, знищений один танк та дві бойові броньовані машини, Крім того, ще один танк, дві бойові броньовані машини та дві артилерійські системи пошкоджені.

Курахівський напрямок

На цій ділянці було 10 боїв. Російські війська намагались просунутись до населених пунктів Георгіївка, Парасковіївка, Новомихайлівка та Водяне. Всі атаки відбито. Ситуація контрольована.

Времівський напрямок

Тут армія РФ намагалась прорвати українську оборону у напрямку Старомайорського.

На Покровському напрямку тривають сім боїв

Про це повідомили у Facebook Генштабу ЗСУ зведення станом на 19:30 19 травня.

Куп'янський напрямок

Армія РФ атакувала в районі Берестового та Стельмахівки.

Сіверський напрямок

З початку доби в районах Білогорівки, Верхньокам’янського, Роздолівки та Івано-Дар’ївки відбито 22 ворожих атаки. Один бій ще триває.

Покровський напрямок

Тут російські війська продовжують тиснути. 25 разів від початку вони намагались прорвати тут українську оборону. Сім боїв від загальної кількості боїв на цьому напрямку ще тривають.

Краматорський напрямок

Надвечір інтенсивність російських атак знизилась. Один бій ще триває.

на Сіверському напрямку українські війська подавляють російський наступ та подекуди контратакують

Про це повідомили у Facebook Генштабу ЗСУ зведення станом на 16 годину 19 травня.

Куп'янський напрямок

Російські війська атакували в районі Берестового та Стельмахівки.

Сіверський напрямок

В районах Білогорівки, Верхньокам’янського, Роздолівки та Івано-Дар’ївки відбувся 21 бій. Ще один триває. Українські війська наявними засобами подавляють наступальний потенціал противника та подекуди контратакують.

Краматорський напрямок

Армія РФ 13 разів атакувала, зокрема, неподалік Василівки, Калинівки, Кліщіївки та Іванівського. Триває один бій.

Покровський напрямок

Російські війська намагались прорвати українську оборону 23 рази неподалік Євгенівки, Новоолександрівки, Новоселівки Першої, Сєверного, Уманського Нетайлового. Десять зіткнень від загальної кількості боїв на цьому напрямку ще тривають.

Курахівський напрямок

Кількість бойових дій збільшилась з п’яти до десяти. Ще одне на даний час триває.

Українські військові взяли у полон дев'ятьох російських бійців 98-ї бригади

Про це повідомив в Telegram cпецпідрозділ "Kraken" опублікувавши відео своїх бойових операцій з оборони Часового Яру.

"Ще +9 на Часіку. Вчора, 18 травня, після нашого ролику з відбиттям штурму у Часовому Яру, росіяни на своїх ресурсах почали поширювати фейкову новину, щоб виправдати свій провальний накат: "Зайшли з трьох сторін та зайняли перші лінії багатоповерхівок". Можемо запевнити — єдине, що ви змогли зайняти, це місце в українській землі", — повідомили військові.

Кількість боїв на фронті збільшилась до 78

Про це у Telegram повідомив Генеральний штаб зведення станом на 13:30.

"Інтенсивні бойові дії тривають майже по всій лінії фронту, найбільша активність окупантів станом на зараз спостерігається на Сіверському та Покровському напрямках. Сили оборони дають відсіч. Протягом поточної доби кількість бойових зіткнень збільшилась до 78", — йдеться у повідомленні.

Куп'янський напрямок

На Куп’янському напрямку українські воїни відбили чотири атаки, ще дві тривають. Бої відбувались біля Синьківки, Іванівки, Берестового та Стельмахівки. Загарбники зазнають втрат, інформація про які уточнюється.

Лиманський напрямок

На Лиманському напрямку окупанти завдали авіаційних ударів поблизу Зарічного та в районі Серебрянського лісу.

Сіверський напрямок

З початку доби військо РФ значно активізувалося на Сіверському напрямку та намагається прорвати нашу оборону в районах Білогорівки, Верхньокам’янського та Роздолівки. Загалом тут вже відбулося 20 боїв.

Краматорський напрямок

На Краматорському напрямку супротивник провів дев’ять атак, зокрема, неподалік Василівки, Калинівки, Кліщіївки та Іванівського. Три бойових зіткнення ще тривають. Ворожа авіація працювала біля Нью-Йорка, Північного, Дачного та Дружби.

Покровський напрямок

На Покровському напрямку російське військо завдало авіаційних ударів поблизу Вовчого, Тимофіївки, Євгеніївки та Сокола, застосувало п’ять КАБів. На цьому напрямку відбулося вже 19 атак, десять з яких ще тривають.

Курахівський напрямок

На Курахівському напрямку з початку доби поблизу Георгіївки, Парасковіївки та Новомихайлівки відбулось п’ять протистоянь, три із них ще тривають.

Времівський напрямок

На Времівському напрямку російські військові чотири рази намагалися безуспішно штурмувати укораїнські позиції біля Старомайорського. Завдали авіаційного удару в районі Урожайного.

На Покровському напрямку 19 травня військо РФ втратило 68 окупантів та сім одиниць військової техніки

Про це повідомили у Telegram зведення Генерального штабу станом на 10:30.

"Вже з початку поточної доби відбулося 39 бойових зіткнень. Російські окупанти здійснили 541 обстріл позицій наших військ. Також застосували 37 ударних дронів-камікадзе", — розказали у Генштабі.

Сіверський напрямок

На Сіверському напрямку військові РФ активізували спроби пошуку слабких місць в українській обороні. З початку доби тут відбулося 15 атак, 11 з яких тривають. Російська армія намагається прорватися в напрямку Білогорівки Луганської області та Роздолівки Донецької області, успіху не має. Водночас українські війська знищили два російські танки та два МТЛБ, також одну БМД пошкодили.

Краматорський напрямок

На Краматорському напрямку російські військові вже сім разів намагалися прорвати оборону ЗСУ, три атаки відбиті. Тривають бої поблизу Кліщіївки, Калинівки, Нового та Андріївки, втрат позицій немає.

Покровський напрямок

На Покровському напрямку з початку доби військо РФ 10 разів атакувало, дві атаки відбиті. Тривають бойові дії в районах Євгенівки, Сєверного, Новоселівки Першої та Уманського.

"За поточну добу на даному напрямку ворог втратив 68 окупантів та сім одиниць військової техніки, зокрема знищено бойову броньовану машину та три автомобілі. За уточненими даними, за минулу добу втрати противника склали: 274 окупанта вбитими та пораненими, 19 одиниць озброєння та військової техніки. Зокрема наші воїни уразили вогнем танк, артсистему, два автомобіля та два БпЛА. Крім того пошкоджено чотири танки, бойову броньовану машину, чотири артсистеми та чотири автомобілі противника", — йдеться у повідомленні Генштабу.

Курахівський напрямок

На Курахівському напрямку підрозділи українських військ відбили одну атаку на напрямку Славне-Парасковіївка.

Времівський напрямок

На Времівському напрямку російська армія без успіху двічі намагалася витіснити підрозділи Сил оборони біля Урожайного та Старомайорського Донецької області.

Сили оборони не дають армії РФ просунутися та відкинути українські підрозділи за канал Сіверський Донець — Донбас

Про це в ефірі нацмарафону "Єдині новини" повідомив речник ОСУВ "Хортиця" Назар Волошин.

"Ворожа армія намагається вести обстріли позицій наших захисників. На ранок вже зафіксовані 442 обстріли. І за минулу добу всього по території ОСУВ "Хортиця" було здійснено ворогом майже 3700 обстрілів. На вчора 3400 обстрілів", — розказав підполковник.

За його словами, армія РФ не припиняє штурмувати й вести бої на Часовоярівському напрямку.

Речник розповів, що 18 травня російське військо пішло в лобову атаку до позицій українських військових поблизу Часового Яру.

"Ворог задіяв близько 20 одиниць бронетехніки. Спільними діями всіх Сил оборони було відбито цю атаку, колону техніки було знищено, частково ворога взяли в полон на цьому напярмку", — уточнив військовослужбовець.

Сили оборони намагаються не дати просунутися й не дати зайти армії РФ та відкинути українські підрозділи за канал Сіверський Донець — Донбас, розказав спікер.

На Покровському та Курахівському напрямках зросла кількість боїв

Про це повідомили у Facebook Генштабу ЗСУ зведення станом на 23 годину 18 травня.

Куп'янсько-Лиманський напрямок

На Куп'янському армія РФ атакувала Берестове. На Лиманському напрямку — Новосадове, Торське та Григорівка.

Краматорський напрямок

Тут російська армія 15 разів намагалась прорвати українську оборону. В напрямках населених пунктів Калинівка, Кліщіївка, Андріївка та Курдюмівка. Тривають бої у районах населених пунктів Новий та Іванівське Донецької області.

Покровський напрямок

На цій ділянці армія РФ атакувала 23 рази. Бойові дії тривають. Російські війська наростили значні зусилля із вогневого впливу та штурмових дій в районі населеного пункту Нетайлове Донецької області. Силами оборони проводяться заходи щодо стабілізації ситуації.

Попередні втрати армії РФ на цьому напрямку склали: 235 бійці вбитими та пораненими, знищений один танк, склад боєприпасів, гармата, автомобіль та два БпЛА. Крім того, пошкоджені три танки, три гаубиці, бойову машину піхоти та автомобіль.

Курахівський напрямок

Тут кількість боїв зросла 11. Армія РФ нарощує зусилля в районі Парасковіївка Донецької області. Бої — у районах Красногорівки та Костянтинівки.

Времівський напрямок

Тут армія РФ тричі намагалась прорвати українську оборону у напрямку Старомайорського.

Армія РФ дійшла до каналу Сіверський Донець — Донбас

Про це розповів військовослужбовець 93-ї бригади "Холодний яр" Андрій Бабичев у своєму YouTube.

"Ворог пройшов по північній стороні Іванівського та дійшов до каналу Сіверський Донець — Донбас. Вони впритул дійшли до каналу. Я підтверджую. В них були поодинокі перестрибування через канал піхотою, але вони там довго не жили. Українські військові стабілізували ситуацію, тепер російські бійці там не переходять канал", — каже військовослужбовець 93-ї бригади "Холодний яр" Андрій Бабичев.

На Покровському напрямку із 23 боїв від початку доби, тривають ще чотири

Про це повідомили у Facebook Генштабу ЗСУ зведення станом на 19:30 18 травня.

Лимано-Куп'янський напрямок

На Куп’янському напрямку кількість боїв за день зросла до дев’яти, а на Лиманському – до семи.

Краматорський напрямок

Російські війська штурмують Іванівське та Калинівку. Загальна кількість атак армії РФ на напрямку зросла до 14.

Покровський напрямок

Із 23 бойових зіткнень з початку доби, на даний час чотири ще тривають. Армія РФ атакує Нетайлове. Авіаудар в районі Олександрополя, Восходу, Євгенівки. Інформація уточнюється.

Курахівський напрямок

Триває бій поблизу Красногорівки. На цьому напрямку армія РФ десять разів намагалась прорвати українську оборону

Зенітники збили російський Су-25 на Донеччині

Про це у Facebook повідомили в 110-тій окремій механізованій бригаді імені генерал-хорунжого Марка Безручка.

"Четвертий пішов. Нині його рештки дотлівають в одній з донецьких посадок", — уточнили у бригаді.

Сили оборони України відбили штурм Часового Яру, знищивши понад 20 одиниць бронетехніки окупантів

Про це у вечірньому відеозверненні повідомив глава Української держави Володимир Зеленський в Telegram 18 травня.

"Особливо і окремо дякую хлопцям, які відбили російський штурм Часового Яру. Наші воїни знищили більше 20 одиниць броньованої техніки окупанта", — сказав Зеленський.

Від початку доби російські війська найбільше атакували Краматорський напрямок

Про це повідомили у Facebook Генштабу ЗСУ зведення станом на 16 годину 18 травня.

Лиманський напрямок

Від початку доби на цій ділянці російські війська п'ять разів атакували українські позиції. Для підтримки атаки в напрямку Торського, російські війська завдали по цьому населеному пункту удару з повітря із застосуванням трьох керованих авіабомб.

Сіверський напрямок

Російські війська скинули керовану авіабомбу на Білогорівку, що на Луганщині.

Краматорський напрямок

Тут від початку доби було 10 атак. Російська армія штурмувала Іванівське та Курдюмівку. По Диліївці російська авіація завдала удару некерованими авіаційними ракетами.

Покровський напрямок

Українські війська відбили 18 російських атак. Найзапекліші бої біля Новоолександрівки. Російська армія атакувала Невельське.

Курахівський напрямок

Російські війська дев’ять разів намагались прорвати українську оборону, зокрема в районі Георгіївки. Під керовані авіабомби російських військ потрапила Єлизаветівка.

Армія РФ атакувала в районі Старомайорського на Времівському напрямку, зазнавши втрат та відступила.

Сили оборони покращили тактичне положення на Лиманському напрямку: ситуація на фронті станом на 13:30

Про це повідомили у Telegram Генерального штабу станом на 13:30.

"На більшості напрямків ворог продовжує активні наступальні дії, намагаючись прорвати оборону наших військ. З початку поточної доби відбулося вже 44 бойові зіткнення, найбільше — на Покровському, Краматорському і Курахівському напрямках", — йдеться у повідомленні.

За даними Генштабу, від початку доби на Донеччині армія втратила близько 115 російських окупантів та 15 одиниць військової техніки.

Куп'янський напрямок

На Куп’янському напрямку російська авіація завдала ударів у районах населених пунктів Берестове та Макіївка. Тут відбулося шість боїв, внаслідок яких армія РФ має втрати серед військових.

Лиманський напрямок

На Лиманському напрямку російські військові тричі намагалися потіснити підрозділи Сил оборони біля Новосадового, Торського та Григорівки, успіху не мали, натомість українські воїни покращили тактичне положення у деяких районах цього напрямку.

Краматорський напрямок

На Краматорському напрямку армія РФ вісім разів атакувала поблизу Нового, Кліщіївки та Андріївки. Авіаударів зазнали Дружба та Нью-Йорк на Донеччині.

Покровський напрямок

На Покровському напрямку російські окупанти вже десять разів намагалися прорвати українську оборону, зокрема поблизу Новоолександрівки, Євгенівки, Новоселівки Першої й Уманського. Також війьско РФ авіацією обстріляло райони Олександрополя, Євгенівки, Калинового, Восхода та Уманського.

Курахівський напрямок

На Курахівському напрямку кількість атак зросла до семи. Російське військо штурмувало в районах Новомихайлівки, Красногорівки, Парасковіївки, Костянтинівки та Водяного.

На Бахмутському напрямку прикордонники знищили склад боєкомплекту, "Урал", "УАЗ", уразили позиції та укриття окупантів

Про це повідомили у ДПСУ.

"На Бахмутському напрямку успішно спрацювали пілоти розрахунку ударного БпЛА "Вампір" прикордонного підрозділу "Фенікс", — розповіли прикордонники.

Вночі за допомогою "Вампіра№ прикордонники знищили склад боєкомплекту, автомобілі "Урал" і "УАЗ", уразили позиції та укриття окупантів, йдеться у повідомленні.

22 атаки з початку доби, ще вісім тривають. Ситуація на східному фронті

Вісім боїв тривають на східному фронті 18 травня. Всього від початку доби відбулось 22 бойові зіткнення.

Про це у повідомили у Telegram Генерального штабу станом на 11:30.

Куп'янський напрямок

На Куп’янському напрямку підрозділи ЗСУ відбивають дві атаки в напрямку населеного пункту Берестове, ситуація контрольована. Сили оборони продовжують штурмувати поблизу Синьківки й Тернів, та мають частковий успіх в окремих районах.

Краматорський напрямок

На Краматорському напрямку протягом 18 травня військові РФ п’ять разів намагалися прорвати оборону українських військ. Сили оборони відбили чотири атаки, триває бій в районі Кліщіївки.

"Противник не відмовляється від намірів захоплення міста Часів Яр, незважаючи на втрати в живій силі та військовій техніці. Другу добу поспіль, в напрямку населеного пункту Новий противник широко застосовує бронетехніку. Так, минулої доби російські підрозділи двома танками та 21 бойовою машиною піхоти намагалися вклинитися в наш бойовий порядок, але зазнали втрат та відступили".

За даними Генштабу, армія РФ 18 травня уже залучила танк, дві БМП та два бронеавтомобілі "Тигр". У бою воїни ЗСУ було знищили танк та дві БМП армії РФ, російське військо відступило.

Покровський напрямок

На Покровському напрямку тривають дві атаки біля Уманського, ситуація контрольована. "Загальні втрати ворога на цьому напрямку минулої доби склали 210 російських окупантів та 23 одиниці озброєння і військової техніки", — розказали у Генштабі.

Курахівський напрямок

На Курахівському напрямку російська армія не припиняє спроб прорвати оборону українських військ. Тривають чотири бої на напрямках Славне — Парасковіївка, Славне — Новомихайлівка, Солодке — Водяне, Солодке — Костянтинівка, втрат позицій немає.

Бійці 63 окремої механізованої бригади уразили та знищили російський танк в окупованій Кремінній на Луганщині

Про це повідомили у Telegram бригади.

"Кремінна, спиш? То прокидайся, бо розвідники 63 бригади виявили ворожий танк, а пілоти дронів рознесли його на молекули", — розповіли військові бригади.

Найбільше атак 17 травня було на Покровському напрямку

Про це написав у Telegram Генштаб ЗСУ у зведенні про ситуацію на фронті на 23:00 17 травня:

На Сіверському напрямку російські окупаційні війська здійснили п’ять спроб прорвати оборону українських військ, зосередивши сили в районі Роздолівки.

На Краматорському напрямку кількість боєзіткнень зросла до 15. Сили оборони втримали позиції.

На Покровському напрямку кількість бойових зіткнень залишилась без змін. З початку поточної доби армія РФ здійснила 25 атак на позиції Сил оборони України. "Тривають бойові дії в районах населених пунктів Новоолександрівка, Сокіл, Невельське. Окупанти не полишають спроб просунутися в напрямку Новоолександрівки", — додали у Генштабі.

На Курахівському напрямку противник 16 разів намагався прорвати оборону ЗСУ. Тривали бойові дії в районах населених пунктів Парасковіївка та Водяне.

На Времівському напрямку російські війська здійснили три спроби покращити тактичне положення: дві спроби просунутися в напрямку Старомайорського українські бійці зупинили, ще один бій тривав в районі Роздільного.

На Лиманському, Торецькому напрямках окупанти 17 травня не наступали і не штурмували.

Ситуація на фронті на Донеччині на 20:30

"Тривають активні наступальні та штурмові дії окупантів на Покровському", — повідомив Генштаб у Telegram у зведенні на 20:30

На Лиманському напрямку армія РФ скинула вісім керованих авіабомб у район міста Лиман.

На Сіверському напрямку — завдали авіаудару біля Григорівки.

На Краматорському напрямку кількість боєзіткнень з російськими підрозділами зросла до 14. З початку доби тут армія РФ завдала шість авіаударів в районі Часового Яру, Північного, Дружби та Торецька.

На Покровському напрямку російські війська продовжують спроби покращити тактичне положення — від початку доби відбулося 25 бойових зіткнень. Найгарячіше — біля Новоолександрівки, написали у Генштабі. Армія РФ за останні години атакувала біля Соколу та Невельського.

На Курахівському напрямку зафіксували ще один авіаудар — по району села Богатир.

На Времівському напрямку було три атаки у районі Старомайорського та на напрямку Ключове — Роздільне.

Покровський напрямок та бої за Часів Яр: дані від ОСУВ "Хортиця"

Російські війська продовжують штурмувати позиції Сил оборони на Донеччині. За минулу добу на фронті поблизу Часового Яру армія РФ завдала понад 1260 мінометних та артилерійських удари.

Про це в етері телемарафону розповів речник ОСУВ "Хортиця" Назар Волошин.

Найгарячішим напрямком військовий називає Покровський. Тут росіяни використовують багато важко- та легкоброньованої техніки. Сили оборони тримають позиції, нищать російські танки та БТРи.

"На Покровському напрямку за добу наші захисники відбили 41 атаку противника. Ситуація динамічно змінюється. Буває, ворог має обмежений успіх, але Сили оборони також відновлюють втрачені позиції. На цьому напрямку один із протитанкових підрозділів 47-ї механізованої бригади лише за одну зміну знищив чотири танки, два БМП та три БТР, легкоброньований тягач, техніку та гольфкар", — розповів Назар Волошин.

Ситуація на фронті на 17:30

"Найбільше боїв точилося на Краматорському, Покровському та Курахівському напрямках", — повідомив у зведенні у Telegram Генштаб.

На Краматорському напрямку російські війська здійснили спроби йти вперед в районах населених пунктів Новий, Андріївка та Іванівка. Завдали удару керованою авіаційною бомбою біля Північного.

На Покровському напрямку армія РФ продовжує активні дії — кількість боєзіткнень зросла до 21. Найбільший тиск на українські позиції здійснюють в районі Новоолександрівки. Також були атаки біля Уманського і Нетайлового.

На Курахівському напрямку російські війська 16 разів намагалися покращити тактичне положення.

На Времівському напрямку завдали двох авіаударів в районі Старомайорського.

Ситуація на фронті на 13:30

На Лиманському та Торецькому напрямках фронту сили РФ не штурмували та не атакували від початку доби, повідомив у Telegram Генштаб ЗСУ.

На Сіверському напрямку Сили оборони України відбили п’ять атак окупаційних військ.

На Краматорському напрямку армія РФ завдала авіаційного удару в районі Часового Яру.

На Покровському напрямку українські воїни відбили 14 атак. "Найгарячіше — біля Новоолександрівки", — додали у штабі.

На Курахівському напрямку російська армія 14 разів намагалася прорвати оборону, зокрема в районах Парасковіївки, Георгіївки, Красногорівки та Водяного. Біля останнього російські військові діяли за підтримки штурмової авіації.

На Времівському напрямку російські підрозділи двічі намагався покращити тактичне положення в районі Старомайорського, проте безуспішно.

11 атак відбили, ще 10 - тривають. Ситуація на східному фронті

10 штурмів позицій Сил оборони тривають на Донеччині та Луганщині. Ще 11 атак українські військові відбили від початку доби.

Про це у повідомили на Facebook-сторінці Генерального штабу станом на 10:30.

Сіверський напрямок

На Сіверському напрямку відбулося пʼять бойових зіткнень. Силами оборони відбито одну атаку, чотири тривають на напрямках Соледар-Роздолівка, Берестове-Виїмка, Миколаївка-Роздолівка.

Краматорський напрямок

На Краматорському напрямку російські військові шість разів намагалися прорвати оборону українських військ. Силами оборони дві атаки відбито. Тривають бойові дії на напрямках Берхівка-Калинівка; Бахмут-Кліщіївка.

Покровський напрямок

На Покровському напрямку триває шість атак противника на напрямках Очеретине-Новоолександрівка та Тоненьке-Уманське.

Курахівський напрямок

На Курахівському напрямку армія РФ здійснила сім спроб прорвати оборону українського війська на напрямках Мар’їнка-Георгіївка, Славне-Новомихайлівка, Славне-Парасковіївка, Солодке-Водяне, Солодке-Костянтинівка.

Времівський напрямок

На Времівському напрямку росіяни здійснили одну безуспішну спробу на напрямку Завітне Бажання-Старомайорське.

"Робимо все можливе, щоб не пропустити їх туди". Офіцер бригади "Рубіж" про ситуацію на Сіверському напрямку

Російські війська намагаються просунутись в напрямку Сіверська, проте не мають територіальних успіхів.

Про це в етері "Суспільне. Студія" розповів офіцер бригади "Рубіж" Дмитро Кожубенко.

"Противник не зменшив своїх спроб штурмувати наші позиції, а навпаки — трішки збільшив. Вони відчувають, що наші сили розтягнуті і намагаються більше загарбати. Ми робимо усе можливе, щоб не пропустити їх туди."
Покровський напрямок — найгарячійший. Фронт на Донеччині та Луганщині 17 травня: хроніка
Орієнтовна лінія фронту на Сіверському напрямку, 17 травня 2024 року. DeepStateMAP

Відбивати російські атаки допомагає злагоджена робота підрозділів піхоти, артилерії та безпілотників.

"Оператори БПЛА роблять просто колосальну роботу, виявляють їх 24 на 7. Оператори FPV-дронів знищуються все, що рухається: і бронетехніку, і живу силу. Але не забуваємо і про нашу мужню піхоту і артилерію — працюють усі."

Важливу роль на Сіверському напрямку мають дрони, розповів Дмитро Кожубенко.

"Дронів — вистачає, але не вистачає добре підготовлених операторів FPV-дронів. Бо якщо на звичайному коптері, "мавіку" наприклад, можуть літати після декількох годин інтенсивних тренувань, то для FPV потрібно більше навичок і льотних годин. Тому хто має бажання вступати до Сил оборони, цей напрям є дуже важливим."

Сили оборони перегрупувались на Покровському напрямку

Про це повідомив Генштаб у зведенні на 23:30 16 травня.

На Лиманському напрямку армія РФ вісім разів безуспішно намагалась прорвати оборону.

На Сіверському напрямку українські військові відбили чотири атаки, тривав бій на напрямку Берестове — Виїмка. Сили оборони не втратили позиції.

На Краматорському напрямку українські підрозділи відбили 13 спроб прорвати оборону. Дві атаки продовжували відбивати на напрямках Бахмут - Кліщіївка, Опитне - Андріївка.

На Покровському напрямку відбулося 35 атак противника. "На окремих ділянках в ході боїв внаслідок інтенсивного вогневого впливу та штурмових дій противника Сили оборони здійснили перегрупування", — уточнив Генштаб. Бойові дії тривали в районі населеного пункту Новоолександрівка.

На Курахівському напрямку армія РФ 12 намигалась прорвати оборону.

На Времівському напрямку окупаційні війська девʼять разів безуспішно намагались покращити своє тактичне положення в районах населених пунктів Південна Шахта №1, Урожайне та Старомайорське.

Ситуація на фронті на Донеччині та Луганщині на 19:30

Як йдеться у Telegram Генштабу:

На Лиманському напрямку окупаційні війська вісім разів намагалися прорвати оборону української армії.

На Сіверському напрямку РФ завдала авіаційного удару поруч зі Спірним.

"Найгарячішою на даний час залишається ситуація на Покровському напрямку", — пише Генштаб. Кількість бойових зіткнень зросла до 35.

"Водночас, українські воїни своїми рішучими діями продовжують завдавати окупаційним військам втрат у живій силі, техніці та стримують противника".

На Курахівському напрямку Сили оборони успішно відбили 12 атак. Російська армія зосереджує зусилля в районах Георгіївки, Новомихайлівки та Красногорівки. Під ударом авіації була Єлизаветівка.

На Времівському напрямку з початку поточної доби армія Росії наростив кількість бойових зіткнень до восьми. Зокрема, бої велися біля Старомайорського, Микільського та Урожайного.

Кількість атак на Покровському напрямку зросла до 30

Про це зведенні на 16:30 повідомив Генштаб.

На Лиманському напрямку російські війська дещо наростили інтенсивність бойові дії. Кількість атак зросла до пʼяти, одна з яких ще триває.

На Краматорському напрямку армія РФ 13 разів намагався прорвати оборону, в районі Часового Яру завдав авіаційного удару.

Продовжують нарощувати зусилля окупаційні сили і на Покровському напрямку. Тут кількість бойових зіткнень зросла до 30. В районі населеного пункту Уманське працювала російська авіація.

На Курахівському напрямку російські війська вісім разів намагалися проводити штурмові дії. Сили оборони успішно відбили всі атаки неподалік Костянтинівки, Новомихайлівки та Красногорівки.

На Времівському напрямку армія РФ вісім разів намагалась потіснити українські підрозділи із займаних позицій біля Старомайорського, Микільського та Урожайного, проте відступили.

Як сили РФ атакують поблизу Бахмута

Російські війська продовжують масовано атакувати в районі Бахмута. Тактику "м'ясних" штурмів замінили просуванням малими групами до восьми людей.

Про це в етері телемарафону розповів офіцер артилерії бригади "Рубіж" Володимир Назаренко.

За його словами, російські війська все частіше використовують техніку для довозу піхотинців до лінії зіткнення, наприклад багі, квадроцикли, а також важкоброньованими машинами.

"Важкі танки обшивають металоконструкціями, садять десант, десант довозять як на таксі. Задача десанту — звантажитись, пробувати атакувати, закріпитися, а техніка, якщо виживає, то повертається," — розповів Володимир Назаренко.

До штурмів позицій українських оборонців підходять обережніше, ніж раніше, хоча із людськими втратами досі не рахуються, розповів артилерист. Атакують малими групами до 8 людей у кожній.

"Таких конвеєрних "м'ясних" штурмів, які були в кінці 2022-2023 років немає, на жаль, тому окупанти не знищуються так швидко. Тоді це були найманці, "зеки", злочинці, зараз — "мобіки". Частково присутня й така тактика в штурмових загонах по типу "Шторм-Z" тощо. Але залежить від підрозділу. Малі групи просування, 5-6 таких, кожна має своє завдання — одна закріплюється, одна прикриває вогнем, одна евакуйовує. Є резерви, є копачі, які риють щілини, нори, траншеї буквально за добу."

Найбільш активно сили армії РФ атакували на Покровському напрямку

Про це повідомив Генштаб у Telegram у зведенні на 13:30 16 травня.

На Лиманському напрямку було два бойових зіткнення в районі Новосадового.

На Сіверському напрямку кількість атак зросла до трьох. Бойові зіткнення відбувалися біля Званівки та Роздолівки.

На Краматорському напрямку війська РФ здійснили 10 спроб атакувати позиції українських захисників неподалік Григорівки, Кліщіївки та Андріївки. Завдали авіаційного удару в районі Дружби.

На Покровському напрямку сили РФ були найбільш активні. З початку доби провели 20 атак, зокрема, в районах населених пунктів Новоолександрівка, Соловйове, Нетайлове та Уманське. Ворог задіяв бойову авіацію біля Вовчого, Воздвиженки та Новоолександрівки.

На Курахівському напрямку Сили оборони успішно відбили сім атак російських військ в районах Красногорівки, Новоолександрівки, Новомихайліки та Костянтинівки.

На Времівському напрямку окупаційні війська здійснили шість спроб штурмувати українські позиції поблизу Микільського та Урожайного, а біля Старомайорського також за підтримки авіації, проте безуспішно.

Сили оборони відбили 13 атак армії РФ від початку доби на східному фронті

Про це у повідомили на Facebook-сторінці Генерального штабу на 10:30.

Втрат позицій не зафіксували, ситуація на східному фронті — контрольована, повідомили у зведенні.

Сіверський напрямок

На Сіверському напрямку армія РФ провела одну атаку на напрямку Веселе – Званівка, змін у положенні українських військ немає. Тривають бої на напрямку Яковлівка – Роздолівка.

Краматорський напрямок

На Краматорському напрямку російські війська тричі безуспішно намагалися прорвати оборону на напрямках Бахмут – Кліщіївка, Бахмут – Андріївка. Тривають бої в районі населеного пункту Григорівка. Ситуація контрольована.

Покровський напрямок

На Покровському напрямку українські захисники відбили три атаки на напрямках Водяне – Нетайлове, Первомайське — Нетайлове. Бойові дії тривають. Ситуація контрольована.

Курахівський напрямок

На Курахівському напрямку російські окупанти здійснили три атаки на напрямках Водяне – Нетайлове, Славне — Новомихайлівка. Бої ще тривають на напрямках Солодке - Костянтинівка та Солодке - Водяне. Втрат позицій не допущено.

Времівський напрямок

На Времівському напрямку противник здійснив три безуспішні атаки на напрямках Старомлинівка — Урожайне. Завітне Бажання — Старомайорське. На напрямку Володине - Старомайорське Сили оборони продовжують стримувати російське військо.

"Вони залякані, що їх розстріляють". Військовослужбовець 95-ої бригади - про бої на Лиманському напрямку

Понад місяць російські війська активно штурмують позиції Сил оборони на Лиманському напрямку. В бій окупанти посилають піхотні групи, які мають наказ не повертатись ні за яких умов.

Про ситуацію на цій ділянці фронту в етері "Суспільне. Студія" розповів військовослужбовець 95 десантно-штурмової Поліської бригади Станіслав.

"Немає такого дня, щоб не було кілька штурмів за добу, при тому в будь-який час доби, вдень і вночі намагаються прорвати нашу лінію оборони. Але завдяки стійкості й мужності особового складу їм це не вдається. Концентрують на населені пункти Терни та Невське. Це в них напрямок основний, тому що це найближчий шлях до Лиману, який є для них стратегічною ціллю."

За словами Станіслава, техніку під час штурмів російські війська майже не використовують.

"Була спроба пару днів тому зробити прорив на техніці — там три одиниці було знищено на місці, — але в основному щодня вони використовують виключно піхотні, так звані "м'ясні штурми". Їх задача — пройти хоч метр, закріпитись хоч якось, закопатись. Вони не бережуть особовий склад абсолютно, ставляться як до розхідного матеріалу. Посилають одних замість інших, навіть не забирають вбитих та поранених," — розповів Станіслав.

Російські військові мають наказ не повертатись після штурмів, тому на полі бою фіксують випадки самогубств серед поранених окупантів, розповів Станіслав.

"Їм забороняють повертатись назад і це видно по їх поведінці. Поранені, навіть не дуже важкі, які могли би відступити, вони обирають застрелитись чи підірвати гранату. Чи навіть дикі випадки, коли ножами себе вбивали. Вони залякані, що їх розстріляють. За даними нашої розвідки, позасудові страти у них тут постійні, що розстрілюють штурмові групи, які відійшли."

Аби ефективно стримувати наступ росіян, українське військо потребує більше артилерії та снарядів, вважає Станіслав.

"Все це вкрай необхідно у величезній кількості. А також безпілотники. І "мавіки", ударні БПЛА типу FPV, і бомбери, бо зараз на них тримається фронт."

На Куп'янському напрямку українська армія відійшла на вигідні позиції

Про це повідомили у Facebook Генштабу ЗСУ зведення станом на 23 годину 15 травня.

Куп'янський напрямок

Українські підрозділи відбили 20 російських атак. Бої тривають на напрямках Кислівка — Іванівка, Котлярівка — Піщане, Куземівка — Стельмахівка, Ковалівка — Новоєгорівка. В окремих районах, в результаті інтенсивних обстрілів українські війська відійшли на більш вигідні позиції.

Лиманський напрямок

Російська армія двічі намагалась прорвати українську оборону. Втрат позицій немає.

Сіверський напрямок

П'ять разів армія РФ штурмувала позиції України. Бойові дії ще тривають в районах населених пунктів Роздолівка та Спірне. Ситуація контрольована.

Краматорський напрямок

На цій ділянці фронту українські війська відбили пʼять атак російських військових. Бойові дії все ще тривають в районах населених пунктів Новий та Андріївка.

Покровський напрямок

Російська армія 18 разів атакувала цю ділянку. Бойові дії ще тривають на напрямках Очеретине — Новоолександрівка, Очеретине — Калинове, Архангельське — Новоолександрівка, Соловйове — Сокіл. Також армія РФ тисне на напрямках Очеретине — Соловйове, Семенівка — Новоселівка Перша, Тоненьке — Уманське, Тоненьке — Нетайлове, Первомайське — Нетайлове. Ситуація напружена.

Курахівський напрямок

Українські війська відбили пʼять атак російських військ. Бої тривають в районах населених пунктів Водяне та Побєда. Сили оборони покращили тактичне положення в районі населеного пункту Побєда.

Времівський напрямок

Тут армія РФ 22 рази намагались прорвати українську оборону. Втрат позицій немає. Ситуація контрольована.

За добу армія РФ завдала три авіаудари в районі Лимана на Донеччині

Про це повідомили у Facebook Генштабу ЗСУ зведення станом на 19 годину 15 травня.

Куп'янський напрямок

Тут бої були в районах Стельмахівки та Твердохлібового.

Лиманський напрямок

На цьому напрямку армія РФ намагались покращити тактичне положення біля Новосадового та Торського. Російські війська завдали три авіаудари в районі Лимана.

Сіверський напрямок

Російські війська атакували сім разів на напрямках Миколаївка – Спірне, Берестове – Спірне, Яковлівка – Роздолівка, Соледар – Роздолівка, Золотарівка – Верхньокам’янське.

Краматорський напрямок

Армія РФ дев'ять разів атакувала на цій ділянці фронту.

Покровський напрямок

На цій ділянці фронту російські війська не зменшують інтенсивності атак. Загалом сьогодні — 31 атака окупантів. Найбільше — в районах Новоолександрівки та Нетайлового.

Курахівський напрямок

Сили оборони України відбили сім російських атак.

Времівський напрямок

Російські військові намагались витіснити українську армію в районі Урожайного, але армія РФ зазнала втрат на цій ділянці та відійшла.

Оріхівський напрямок

Російська армія продовжує тиснути біля Старомайорського, здійснив 22 штурми.

Бої за Білогорівку: як армія РФ атакує позиції поблизу селища на Луганщині

Армія РФ не полишає спроб атакувати Білогорівку на Луганщині — це наразі Сіверський напрямок фронту. Наступаючи продовжують застосовувати тактику “малих груп”, йдуть піхотою, іноді залучають техніку, подекуди важку, танки та БМП, а інколи штурмують на мотоциклах.

Про це в етері "Суспільне. Студія" повідомив начальник артилерії 90 батальйону 81 бригади Дмитро.

За його словами, ситуація на фронті поблизу Білогорівки — з огляду на наступ на півночі Харківщини — не змінилась: сили РФ, як і раніше не полишають спроби прорвати оборону, Сили оборони України — контролюють ситуацію. Авіацію, додав військовий, армія РФ застосовує наразі менше, хоч і продовжує завдавати бомбово-ракетних ударів з Су-25

“Якщо говорити про саму Білогорівку, то там залучені мотострілецька бригада, додаткові підрозділи артилерії, додаткові підрозділи “Ахмату”, підрозділи БАРСу і “Шторм Z”, тобто “солянка” така виходить, і так навпроти кожного населеного пункту, що є на цьому напрямку” — розповів військовий.

В своїх наступах ворог застосовує тактику “малих груп”, додав він. Наступають піхотою і іноді залучають техніку. БМП і танки обварюють укріпленнями, що робить їх повільнішими і бійці бригади уражають цю техніку, зауважив військовослужбовець.

“Крайній штурм у нас був за допомогою мотоциклів. Я не знаю, що у них в головах, що вони собі думають, мабуть якийсь Куклачов планує їм операції. Чекаю що на дельтапланах з териконів полетять”, — прокоментував начальник артилерії 90-го батальйону 81-ї бригади.

За його словами, наразі армія РФ збільшила кількість артилерійських ударів на ділянці фронту, де стоїть 81 окрема аеромобільна бригада і на сусідніх ділянках.

На Покровському напрямоку кількість боїв зросла до 27

Про це повідомили у Facebook Генштабу ЗСУ зведення станом на 16:30 15 травня.

Куп'янський напрямок

Російські військові атакували в районах Стельмахівки, Берестового, Новоєгорівки, Піщаного, М’ясожарівки та Твердохлібового. Тут українські війська стримують армію РФ.

Краматорський напрямок

На цій ділянці російські війська п'ять разів штурмували українські позиції поблизу Кліщіївки, Андріївки та Курдюмівки. Українські військові контратакували, щоб покращити тактичне положення на окремих ділянках. Російські війська нанесли авіа удар по Часовому Яру.

Покровський напрямок

Тут зросла кількість боїв до 27. Найбільш активною армія РФ була в районах Новоолександрівки, Нетайлового та Уманського. Армія РФ завдала авіаударів біля Воздвиженки. Ситуація динамічна: на окремих ділянках внаслідок обстрілів російська армія мала обмежений тактичний успіх, на інших — Сили оборони України відновили втрачене положення.

Курахівський напрямок

Українські війська відбили шість російських атак в районах Красногорівки, Парасковіївки та Водяного.

Оріхівський напрямок

Тут армія РФ продовжує спроби прорвати українську оборону неподалік Старомайорського. Лише в районі цього населеного пункту окупанти провели 18 штурмів.

Станом на 13 годину найбільше російські війська атакували на Покровському напрямку

Про це повідомили у Facebook Генштабу ЗСУ зведення станом на 13 годину 15 травня.

Куп'янський напрямок

На цій ділянці тривають бої в районах Стельмахівки, Берестового, Новоєгорівки, Піщаного та М’ясожарівки. Українські війська стримують російську армію.

Сіверський напрямок

Тут армія РФ наступала на напрямках Миколаївка – Спірне, Берестове – Спірне, Яковлівка – Роздолівка, Соледар – Роздолівка, успіху не мали. Загалом – 6 атак.

Краматорський напрямок

На цьому напрямку кількість спроб армії РФ штурмувати українські позиції збільшилася до трьох, бої в районах Кліщіївки, Андріївки та Курдюмівки.

Торецький напрямок

На цій ділянці російська армія завдала два авіаудари в районах Дружби і Північного.

Покровський напрямок

Найбільше російських атак наразі відбувалося на цьому напрямку. Тут українські бійці відбили 19 штурмів. Основні зусилля російська армія сконцентрувала в районі Новоолександрівки, де також завдала авіаудару.

Курахівський напрямок

Тут українські війська відбили п'ять російських атак: на напрямках Стара Михайлівка – Красногорівка, Славне – Парасковіївка та Солодке – Водяне. Авіаудар — біля Антонівки.

Времівський напрямок

Бої були поблизу Костянтинівки та Урожайного.

Оріхівський напрямок

Російська армія намагається просунутися в районі Старомайорського, де від початку доби — 15 боїв.

Армія РФ від початку доби атакувала 23 рази на східному фронті, 19 атак ще тривають

Про це повідомили у Telegram Генштабу ЗСУ зведення станом на 11:30 15 травня.

"На сході України, на Харківському, Куп’янському, Лиманському, Сіверському, Торецькому, Покровському, Курахівському та Времівському напрямках, з початку доби противник провів 23 атаки на позиції наших військ, з них 19 ще триває", — йдеться у повідомленні.

На Куп’янському напрямку підрозділи ЗСУ відбили одну атаку, тривають ще 8 бойових зіткнень на напрямках Лиман Перший — Синьківка, Куземівка — Стельмахівка, Крохмальне — Берестове, Котлярівка — Піщане, Кармазинівка — Новоєгорівка. ЗСУ не втратили своїх позицій.

На Лиманському напрямку українські бійці відбили одну атаку на напрямку Червонопопівка — Новосадове, водночас армія РФ успіху не мала.

На Сіверському напрямку українські війська стримують 5 атак російських окупантів на напрямках Веселе — Роздолівка, Берестове — Спірне, Миколаївка — Спірне, Яковлівка — Роздолівка, ситуація контрольована.

На Краматорському напрямку українські війська відбили 2 атаки армії РФ на напрямках Бахмут — Новий, Бахмут — Кліщіївка. ЗСУ не втратила своїх позицій.

На Торецькому напрямку підрозділи ЗСУ стримують 1 атаку російських окупантів на напрямку Миколаївка — Біла Гора, без успіху армії РФ.

На Покровському напрямку Сили оборони покращують тактичне положення на окремих ділянках, бої тривають, ситуація контрольована.

На Торецькому напрямку українські підрозділи відбивають одну атаку на напрямку Зайцеве — Курдюмівка, втрат позицій не допущено.

На Покровському напрямку українські оборонці відбили дві атаки на напрямку Очеретине — Новоолександрівка, одне бойове зіткнення триває на напрямку Соловйове — Сокіл, ще одну атаку окупантів воїни ЗСУ відбивають на напрямку Семенівка — Новоселівка Перша. "На одній з ділянок під час атаки противника наші захисники знищили ворожий танк та дві БМП. Сили оборони покращили тут тактичне положення. На іншій ділянці внаслідок інтенсивного вогневого впливу противника українські воїни проводять перегрупування", — йдеться у повідомленні Генштабу.

На Курахівському напрямку українські війська відбивають одну атаку в напрямку Славне — Новомихайлівка. Втрат позицій немає, ситуація контрольована, бої тривають, українські воїни покращували тактичне положення, мали успіх.

"Від початку поточної доби російський агресор найактивніший на Времівському напрямку. Тут підрозділи Сил оборони відбили 8 та продовжують стримувати ще дві атаки противника на напрямках Микільське — Костянтинівка, Солодке — Костянтинівка, Завітне Бажання — Старомайорське, Володине — Старомайорське. Втрат наших позицій не допущено, бої тривають", — розповіли у Генштабі.

На Покровському напрямку підрозділи ЗСУ відбили 33 атаки від початку доби

Про це повідомили у Facebook Генштабу ЗСУ зведення станом на 23 годину 14 травня.

Лиманський напрямок

Українські військові відбили дві російські атаки на напрямках Червонопопівка – Іванівка та Житлівка – Терни. Втрат позицій немає.

Сіверський напрямок

На цій ділянці українські війська відбили п'ять російських атак на напрямках Золотарівка — Івано-Дар’ївка, Миколаївка – Спірне, Веселе – Верхньокамянське, тривають чотири бої.

Краматорський напрямок

Тут українські війська відбили 12 атак армії РФ на напрямках Бахмут – Новий, Бахмут – Іванівське, Бахмут – Кліщіївка, Одрадівка – Кліщіївка, Бахмут – Кліщіївка, Бахмут – Андріївка, Миколаївка – Біла Гора, продовжуються 9 боїв, втрат позицій на цьому напрямку нема. Українська армія покращила тактичне положення.

Покровський напрямок

На цьому напрямку українські бійці відбили 33 атаки російської армії, а саме Очеретине — Новоолександрівка, Архангельське – Євгенівка, Архангельське – Калинове, Архангельське – Новоолександрівка, Соловйове — Сокіл; Очеретине – Соловйове, Новобахмутівка – Соловйове, Семенівка — Новоселівка Перша, Семенівка – Уманське, Орлівка — Новоселівка Перша, Тоненьке — Уманське, Тоненьке – Нетайлове, Піски – Нетайлове. Триває сім боїв.

В ході боїв, внаслідок штурмових дій та інтенсивного вогневого впливу противника на окремих напрямках наші підрозділи змінили позиції для збереження життя військовослужбовців та покращення тактичного положення.

Курахівський напрямок

Тут українські війська відбили 7 атак армії РФ на напрямках Старомихайлівка — Красногорівка, Мар’їнка – Георгіївка, Славне – Новомихайлівка, триває два бої.

Времівський напрямок

Українські війська відбили 10 російських атак на напрямку Солодке — Водяне, Завітне Бажання – Старомайорське. Українські військові воїни покращили тактичне положення.

Поблизу Очеретиного на Донеччині підрозділи ЗСУ відійшли на підготовлені позиції

Про це Суспільне Донбас розповів речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" Назар Волошин.

"Позиції українських захисників були зруйновані й тримати там особовий склад було загрозою для життя українських військових. Підрозділи ЗСУ відійшли на підготовленіші та більш захищені позиції. Російська армія свій особовий склад і техніку не жалкує. Для українських захисників навіть маленький "відступ" не є досить важливим у тактичному понятті, але він зберігає життя наших бійців", — уточнив Назар Волошин.

"Якщо позиції на першій лінії оборони населеного пункту не становлять тактичної чи стратегічної важливості – ворог не залишив там жодної цілої будівлі, після бомбардувань та артобстрілів там практично "космічний" ландшафт – в інтересах збереження особового складу приймаються рішення про передислокацію наших підрозділів на другу лінію оборони", — пояснив речник ОСУВ "Хортиця".

За дві години кількість російських атак з 9 зросла до 21 на Краматорському напрямку

Про це повідомили у Facebook Генштабу ЗСУ зведення станом на 19 годину 14 травня.

Сіверський напрямок

На цій ділянці фронту російські війська від початку доби дев'ять разів атакували неподалік Спірного, Івано-Дар’ївки, Верхньокам’янського та Роздолівки.

Краматорський напрямок

Тут станом на 19 годину кількість російських атак зросла — до 21. О 17 годині було відомо про дев'ять атак.

Покровський напрямок

Російські військові завдають авіаудари, зокрема в районах Уманського, Новоселівки Першої та Желанного. Бойову авіацію армія РФ задіяла 16 разів. Застосовує також керовані авіаційні бомби. Загалом, сьогодні на цьому напрямку було 40 атак на українські позиції. Найбільше — в районах Новоолександрівки, Нетайлового та Соловйового.

Курахівський напрямок

Сили оборони України успішно відбили дев'ять російських атак. Армія РФ зосереджує свої зусилля в районах Георгіївки, Новомихайлівки та Красногорівки.

На Лиманському, Торецькому, Времівському — без значних змін.

На Покровському напрямку російські військові атакували понад 30 разів від початку цієї доби

Про це повідомив у Facebook Генштабу ЗСУ зведення станом на 17 годину 14 травня.

За добу російські військові здійснили три авіаудари по в районі:

  • Іванівського, Дружби та Північного.

Лиманський напрямок

На цій ділянці фронту російські війська намагались покращити тактичне положення в районах Іванівки та Тернів.

Краматорський напрямок

Російські військові на цьому напрямку атакували дев'ять разів. Одне боєзіткнення ще триває.

Покровський напрямок

Тут російські війська не зменшують інтенсивності своїх атак. На цій ділянці 13 авіаударів. Загалом сьогодні на напрямку було 30 атак. Найбільше — в районах Новоолександрівки та Нетайлового.

Курахівський напрямок

Сили оборони успішно відбили сім російських атак. Вони намагались витіснити українську армію в районах Георгіївки, Новомихайлівки та Красногорівки.

Времівський напрямок

Російські війська шість разів штурмували українські позиції біля Старомайорського. Вони отримали відсіч та відійшли.

Російське військо від початку доби атакувало понад 70 разів на Донеччині, Луганщині, Харківщині та Запоріжжі

Про це повідомили у Telegram Генштабу ЗСУ зведення станом на 13 годину 14 травня.

"Майже на всіх ділянках фронту тривають бої, найбільша активність окупантів фіксується на Харківському, Краматорському та Покровському напрямках. З початку поточної доби відбулося 73 бойових зіткнення", — йдеться у повідомленні.

На Куп’янському напрямку з початку доби відбулося 6 боїв в районах Синьківки, Берестового, Стельмахівки та М'ясожарівки.

На Лиманському напрямку зафіксовано 1 бойове зіткнення неподалік Іванівки.

На Краматорському напрямку кількість російських атак зросла до 8, на таких напрямках: Бахмут — Новий, Бахмут — Кліщіївка, Одрадівка — Кліщіївка, Миколаївка — Біла Гора. Окрім того військо РФ завдало двох авіаційних ударів.

"На Покровському напрямку загарбники найбільш активні — з початку цієї доби провели 24 атаки, зокрема, в районах населених пунктів Новоолександрівка, Калинове, Євгенівка та Нетайлове. Двічі задіювали для ударів бойову авіацію — біля Воздвиженки та Євгенівки", — розказали у Генштабі.

На Курахівському напрямку Сили оборони відбили 6 атак на напрямках Марʼїнка — Георгіївка та Славне — Новомихайлівка.

На Оріхівському напрямку окупанти здійснили 4 безуспішні спроби штурмів біля Старомайорського на Донеччині та Роботиного у Запорізькій області.

Як уточнили у Генштабі, на Торецькому напрямку обстановка залишилася без змін.

Військо РФ не мало успіхи поблизу Часового Яру протягом кількох днів — речник ОСУВ "Хортиця"

Про це в ефірі марафону "Єдині новини" повідомив речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" Назар Волошин.

За минулу добу на цьому напрямку було зафіксовано майже 150 мінометних та артилерійських обстрілів з боку військ РФ, що у майже півтора раза більше у порівнянні з попередньою добою, зазначив Волошин.

"На ранок було зафіксовано 12 штурмів противника. В районі Іванівського 1 штурм та 139 обстрілів з різних видів озброєння. Загалом за добу на Часовоярському напрямку ворог здійснив майже 300 скидів з дронів-камікадзе та 1330 обстрілів з різних видів озброєння", — уточнив речник.

Армія РФ від початку доби атакувала понад 30 разів на східному фронті, 20 атак ще тривають

Про це повідомили у Telegram Генштабу ЗСУ зведення станом на 10 ранку 14 травня.

"За поточну добу противник провів 31 атаку позицій наших військ на Харківському, Куп’янському, Лиманському, Сіверському, Краматорському, Торецькому, Покровському, Курахівському та Времівському напрямках, 20 з них ще триває", — йдеться у повідомленні.

На Краматорському напрямку українські війська відбили 2 атаки армії РФ на напрямках Бахмут — Новий, Бахмут — Кліщіївка. ЗСУ не втратилм своїх позицій.

На Торецькому напрямку підрозділи ЗСУ стримують 1 атаку російських окупантів на напрямку Миколаївка — Біла Гора, без успіху армії РФ.

На Покровському напрямку Сили оборони відбили 11 атак на напрямках: Очеретине — Новоолександрівка, Архангельське — Новоолександрівка, Архангельське — Калинове, Архангельське — Євгенівка, Тоненьке — Нетайлове, Піски — Нетайлове, 5 атак ще тривають. "На окремих ділянках внаслідок інтенсивного вогневого впливу противника ворог мав обмежений тактичний успіх", — розповів Генштаб.

На Курахівському напрямку ЗСУ відбили 1 атаку на напрямку Мар’їнка — Григорівка, на окремій ділянці російське військо мало обмежений успіх.

На Времівському напрямку підрозділи українських військ відбили 5 атак на напрямках Солодке — Водяне, Завітне Бажання — Старомайорське, у ході боїв втрат позицій з боку ЗСУ немає.

Як російська армія намагається захопити Часів Яр та чи є загроза оточення міста

Про це в ефірі нацмарафону "Єдині новини" повідомив офіцер секції планування бригади "Рубіж" майор Нацгвардії Дмитро Кожубенко.

Російська армія не проводить "в лобову" масованих штурмів міста Часів Яр, а частіше заходить з боку населених пунктів Іванівське й Богданівка, уточнив військовий. Перейти канал Сіверський Донець — Донбас у війська РФ не виходить, Сили оборони відбивають всі спроби, зазначив Кожубенко.

Чи є загроза оточення Часового Яру

"Логістичні маршрути міста, звичайно, є під контролем вогню артилерії противника (армії РФ — ред.), адже у нього її в достатній кількості, також є в достатній кількості авіація. Але логістика в місто здійснюється, так — важко, але мужні воїни Сил оборони України роблять ці надважкі справи. Безпосередньо, на даний момент, оточення міста поки неможливе й ми сподіваємось, що у майбутньому цього не станеться. Ми очікуємо, що надійде вже незабаром західна допомога у достатній кількості і ми зможемо утримувати наші позиції, щоб у подальшому наростити наші можливості для наступу".

"Одна з цілей — це відтягнути наші сили зі сходу"

Генерал Микола Маломуж вважає, що російські військові намагаються розосередити Сили оборони та послабити їхні позиції на східному та південному фронтах, наступаючи на півночі Харківщини.

"Путін конкретно поставив завдання, щоб до 9 травня не тільки захопити Часів Яр, а й перейти в наступ на Костянтинівку, Краматорськ, Слов'янськ — захопити всю Донецьку і Луганську області. І, зрозуміло, просуватися на Запорізькому напрямку, до самого міста Запоріжжя. А вже цей сектор, харківський, це тактичний удар для відволікання, який готували декілька місяців", — сказав він в етері "Суспільне. Студія".

Більше про глобальну мету росіян та звільнення Шойгу, через те, що він "не виконав основні завдання із захоплення якраз Донецької, Луганської областей" — читайте.

На Донеччині підрозділи Сил оборони збили російський Су-25

13 травня військові Сил Оборони збили Російський штурмовик Су-25 у Донецькій області. Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

Найбільше боїв було на Краматорському та Покровському напрямках фронту: дані Генштабу за 13 травня

З початку доби на Донеччині та Луганщині Сили оборони відбили понад 70 штурмів російських військ. Про це у зведенні на 15:00 13 травня повідомив Генеральний штаб ЗСУ.

На Лиманському напрямку відбулося одне бойове зіткнення.

На Сіверському напрямку відбулося 12 бойових зіткнень в районах населених пунктів Білогорівка, Верхньокамʼянське, Спірне, Виїмка, Роздолівка.

На Краматорському напрямку відбулося 27 бойових зіткнень у районах населених пунктів Григорівка, Новий, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка. Ворог завдав авіаційні удари в районі населених пунктів Дружба та Північне.

На Торецькому напрямку армія РФ штурмових дій не проводила.

На Покровському напрямку відбулося 24 бойових зіткнення.

На Курахівському напрямку відбулося 5 боїв в районах Красногорівка, Новомихайлівка. Нанесено 1 авіаційний удар в районі Новомихайлівка.

На Времівському напрямку українські військові відбили атаки в районах населених пунктів Водяне, Урожайне, Старомайорське Донецької області, де ворог намагався витіснити наші підрозділи із займаних рубежів.

Бої на 17:00 13 травня: дані з Telegram-каналу Генштабу

  • на Лиманському напрямку кількість бойових зіткнень збільшилася до 7,
  • на Сіверському напрямку — до 14,
  • на Краматорському напрямку — до 31,
  • на Покровському напрямку — до 31.

Бої, штурми та атаки на 20:00 13 травня: дані з Telegram-каналу Генштабу

  • На Лиманському напрямку кількість бойових зіткнень збільшилася до 9.
  • На Сіверському напрямку російські підрозділи здійснили 15 атак, успіху не мали.
  • На Покровському напрямку кількість атак російської армії по українських позиціях зросла до 33.
  • На Курахівському напрямку армія РФ за підтримки авіації 13 разів намагалася прорвати оборону українських військ, успіху не мала.
  • На Времівському напрямку українські військові відбили 11 атак в районах населених пунктів Водяне та Старомайорське.
  • На Куп’янському напрямку протягом поточної доби Сили оборони відбили 15 атак.

Бої, штурми та атаки на 23:00 13 травня: дані з Telegram-каналу Генштабу

  • На Лиманському напрямку Сили оборони відбили одну атаку на напрямку Червонопопівка — Іванівка, на окремих ділянках покращили тактичне положення.
  • На Сіверському напрямку підрозділи Сил оборони відбили 15 атак на напрямках Лисичанськ — Білогорівка, Новодружеськ — Білогорівка, Веселе — Верхньокамянське, Золотарівка — Верхньокамянське, Веселе — Роздолівка, Миколаївка — Спірне. Армія РФ успіху не мала, позиції не втрачені.
  • На Краматорському напрямку українські війська відбили 35 атак противника на напрямках Бахмут — Іванівське, Бахмут — Кліщіївка, Одрадівка — Кліщіївка. Українські воїні не втратили позиції, а на деяких ділянках покращили тактичне положення. Крім того, на окремих ділянках через інтенсивні обстріли провели зміну позицій для збереження життя наших захисників, спланували перегрупування підрозділів.
  • На Покровському напрямку Сили оборони відбили 33 атаки російської армії на напрямках Очеретине — Новоолександрівка, Очеретине — Євгенівка, Очеретине — Калинове, Архангельське — Новоолександрівка.
"Для збереження життя наших захисників на деяких ділянках було проведено зміну позицій Сил оборони у звʼязку з інтенсивним вогневим впливом противника", — додали у штабі.

На напрямках Соловйове — Сокіл, Очеретине — Соловйове, Очеретине — Євгенівка, Семенівка — Новоселівка Перша, Семенівка — Уманське, Піски — Нетайлове позиції не втрачені, на деяких ділянках в межах напрямку вдалося покращити тактичне положення.

  • На Курахівському напрямку Сили оборони відбили 13 атак на напрямках Старомихайлівка — Красногорівка, Славне — Новомихайлівка. Без втрат позицій.
  • На Времівському напрямку українські війська відбили 11 атак на напрямках Солодке — Водяне, Завітне Бажання — Старомайорське, Володине — Старомайорське. Без втрат позицій.
  • Крім того, на Куп’янському напрямку ЗСУ відбили 22 атаки противника на напрямках Лиман Перший — Синьківка, Вільшанка – Синьківка, Крохмальне – Берестове на Харківщині та Коломийчиха — Стельмахівка, Ковалівка — Новоєгорівка, Площанка — Макіївка на Луганщині.

За тиждень на сході України ЗСУ знищили більще 8 тисяч окупантів та майже сто танків — ОСУВ Хортиця

За даними оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" загальні втрати російської армії на східній ділянці фронту за минулий тиждень, з 06.05.2024 по 13.05.2024 склали:

  • особового складу – 8391;
  • танків – 96;
  • бойових бронемашин – 208;
  • гармат і мінометів – 189;
  • реактивних систем залпового вогню – 11;
  • важких вогнеметних систем – 1;
  • протитанкових засобів – 30;
  • засобів ППО – 5;
  • засобів РЕБ – 26;
  • літаків – 1;
  • автомобільної техніки – 347;
  • спеціальної техніки – 11;
  • БпЛА – 4250;
  • пунктів управління БпЛА – 5;
  • укриттів – 187;
  • складів боєприпасів – 52;
  • складів ПММ – 2.

РФ продовжує тримали близько 25 тисяч військових неподалік Часового Яру

Серед них — елітні військові підрозділи армії РФ та мобілізовані із псевдореспублік. Про це в ефірі "Суспільне .Студія" розповів начальник пресслужби 26 артилерійської бригади Олег Калашніков.

За його словами, місто досі залишається пріоритетною ціллю для окупаційних військ. Безпосередньо задіяні в штурмових діях — до 25 тисяч російських військових.

"Вони задіюють всі свої наявні сили та ресурси для того, щоб хоч щось досягти. Але, я вважаю, що ворог тут буде посилювати своє угруповання, тому що Часів Яр є важливим у їх планах. Резервів у них особливих немає, але боєздатність свою вони поновлюють за рахунок мобілізаційного резерву з псевдореспублік та російської території."

Штурмові дії росіян тривають у районах сіл Іванівське та Богданівка. Калашніков каже, росіяни використовують тут елітні підрозділи, аби посунути Сили оборони із зайнятих рубежів.

"Якщо взяти Іванівське, тут задіяна їхня 83 окрема десанто-штурмова бригада, 102 мотострілецький полк. А якщо взяти напрямок Богданівки, то тут можемо спостерігати підрозділи 98 повітряно-десантної дивізії."

Чи отримують Сил оборони військову допомогу від партнерів

Боєприпасів для відбиття російських атак на позиціях неподалік Часового Яру стає більше, розповідає Олег Калашніков.

"Наших пострілів стає більше. Ми краще починаємо знищувати ворога, коли він тільки скупчується перед атакою. Це вже починає впливати на полі бою, з позитивом для нас," — розповів пресофіцер.

Жодного просування поблизу Бахмута: військовий бригади "Рубіж" розказав про ситуацію

Армія РФ не припиняє штурмів поблизу Бахмута на ділянці фронту, яку обороняють військовослужбовців бригади оперативного призначення "Рубіж", розказав командир екіпажу БпЛА "Кара небесна" Андрій Отченаш в етері "Суспільне. Студія".

"За останні чотири дні були штурмові дії щодня, тим не менше вони не просунулись на ділянці, де тримає оборону наша бригада, на жоден метр. І ми знищуємо їх з величезною любов’ю до української землі, і з величезною ненавистю до ворога",

На питання, чи відчувається зміна тактики або інтенсивності боїв на Донеччині, зокрема біля Бахмута, через спробу наступу армії РФ на півночі Харківщини — військовий зауважив, що це взаємопов'язані ситуації.

"Вони абсолютно пов’язані. Ворогу потрібно створити уяву тотальних штурмів на всій лінії фронту. Вони намагаються зробити це тими засобами, які в них є. Вони хочуть розпорошити наші сили, хочуть показати певні локальні перемоги, тому вони намагаються штурмувати по всій лінії фронту", — зауважив Андрій Отченаш.

Боєць додав, що наразі підрозділи РФ штурмують піхотою, бронетехніку використовують як "таксі" — для доставки особового складу, проте бійці бригаді "Рубіж" вдало знищують російських військових на підступах до позицій.

Росіяни не полишають спроб захопити Часів Яр

Про це у Telegram повідомив головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський.

Армія РФ продовжує активно штурмувати позиції українських військ на Куп'янському, Сіверському, Лиманському, Покровському та Краматорському напрямках, написав Сирський.

"Тривають гарячі бої, ситуація дуже динамічно змінюється. В одних районах противник має частковий успіх, в інших - Сили оборони витісняють противника та покращують своє тактичне положення."

Бої тривають на підступах до Часового Яру. Також російські окупанти штурмують Кліщіївку, написав Сирський.

"На Краматорському напрямку противник не полишає спроб оволодіти містом Часів Яр, продовжує наступальні дії східніше міста. Безуспішно намагається відновити втрачене положення в районі Кліщіївки."

За добу армія РФ 132 атакувала українські позиції на східному фронті

Про це повідомили у ранковому зведенні на сторінці Генштабу у Facebook.

Куп'янський напрямок

На Куп’янському напрямку українські військові відбили 19 атак в районах населених пунктів Синьківка, Новоєгорівка, Іванівка Харківської області; Стельмахівка Луганської області, де ворог намагався покращити тактичне положення. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Твердохлібове, Сергіївка Луганської області.

Лиманський напрямок

На Лиманському напрямку Силами оборони відбито 10 атак в районах населених пунктів Макіївка, Невське та Серебрянського лісництва Луганської області; Новосадове, Терни Донецької області.

Сіверський напрямок

На Сіверському напрямку відбили 16 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Спірне, Виїмка, Роздолівка Донецької області.

Краматорський напрямок

На Краматорському напрямку Сили оборони відбито 27 атак в районах населених пунктів Кліщіївка, Андріївка, Іванівське, Часів Яр, Григорівка, Новий Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався покращити тактичне положення. Також противник завдав авіаційного удару у районі населеного пункту Курдюмівка Донецької області.

Покровський напрямок

На Покровському напрямку українські війська відбили 32 атаки в районах населених пунктів Семенівка, Калинове, Новоолександрівка, Євгенівка, Сокіл, Новопокровське, Новоселівка Перша, Уманське, Нетайлове Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався витіснити наші підрозділи із займаних рубежів. Також завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Карлівка, Миколаївка, Олександропіль, Стара Миколаївка, Прогрес, Новогродівка Донецької області.

Курахівський напрямок

На Курахівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Костянтинівка, Солодке, Красногорівка, Водяне, де ворог, за підтримки авіації, 10 разів намагався прорвати оборону наших військ.

Времівський напрямок

На Времівському напрямку українськими захисниками відбито 16 атак в районах населених пунктів Урожайне, Старомайорське Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався витіснити наші підрозділи із займаних рубежів.

Оріхівський напрямок

На Оріхівському напрямку росіяни, за підтримки авіації, 2 рази атакував позиції наших захисників в районі Роботиного Запорізької області. Також завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Сторожеве Донецької області та Мала Токмачка Запорізької області.

Російські військові намагались потрапити у Красногорівку в цивільному одязі

Про це в ефірі YouTube каналу "Армія TV" розповів начальник артилерії, заступник командира 59 ОМПБР з позивним "Вентум"

"Неодноразово спостерігали це і готувалися до цього. У перехопленнях також відслідковували, що вони готувалися перевдягатися у форму ЗСУ. Місцеве населення, не завжди розуміє, що їх чекає попереду у разі приходу окупантів. Є факти, коли вони їм допомагають, годують або намагаються заховати", — розповів військовий.

Український військовий уточнив, що кожен такий рух перевіряють відповідні служби.

За добу на Донбасі армія РФ найбільше атакувала Бахмутський напрямок

Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ 11 травня.

За добу російські військові здійснили десять авіаударів по наступних населених пунктах:

  • Твердохлібове, Сергіївка Луганської області;
  • Курдюмівка, Північне, Нью-Йорк, Калинове, Карлівка, Миколаївка, Новогродівка та Сторожеве Донецької області.

Мінометні та артилерійські обстріли за добу зафіксували у понад 30 населених пунктах, а саме:

  • Невському Луганської області;
  • Тернах, Ямполівці, Торському, Дружбі, Григорівці, Часовому Ярі, Красногорівці, Максимільянівці, Георгіївці, Новоолександрівці, Соколі, Новопокровському та Уманському Донецької області.

Куп'янський напрямок

Українські військові відбили російські атаки біля Стельмахівки на Луганщині.

Лиманський напрямок

На цій ділянці українські бійці відбили шість атак армії РФ в районах населених пунктів Макіївка, Невське та Серебрянського лісництва Луганської області; Терни Донецької області.

Бахмутський напрямок

Українські військові відбили 28 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Спірне, Виїмка, Роздолівка, Андріївка, Іванівське, Часів Яр, Григорівка, Новий Донецької області.

Авдіївський напрямок

Українська армія на цьому напрямку відбила понад 20 атак в районах населених пунктів Новоолександрівка, Євгенівка, Сокіл, Новопокровське, Новоселівка Перша, Семенівка, Уманське, Нетайлове Донецької області.

Новопавлівський напрямок

Сили оборони продовжують стримувати армію РФ в районах населених пунктів Костянтинівка, Красногорівка, Водяне, Урожайне, де російські війська, за підтримки авіації, 7 разів намагались прорвати українську оборону.

Оріхівський напрямок

Російська армія атакувала українські позиції в районі Старомайорського Донецької області.

Канал Сіверський Донець — Донбас перебуває під контролем української армії

Про це в ефірі нацмарафону "Єдині новини" повідомив пресофіцер 26-ї артилерійської бригади Олег Калашніков.

"Ворог не може виступити за лінію самого міста Часів Яр, тобто він намагається прорватися, але його зупиняють (українські військові — ред.). Така сама ситуація біля каналу Сіверський Донець — Донбас", — розказав військовий.

За словами речника, канал перебуває під контролем української армії, армія РФ не може його перетнути, однак штурмує на цих напрямках й атакує в напрямку Іванівського, Кліщіївки, Андріївки.

Загалом, як зазначив пресофіцер, російські військові на Бахмутському напрямку намагаються зосередитись між Богданівкою, Іванівським, Часовим Яром та готують штурмові групи серед повітряно-десантних військ.

Сили оборони тримають контроль над Красногорівкою, Невельським та Нетайловим

Про це в ефірі нацмарафону "Єдині новини" розказав офіцер 59-ї ОМБр ім. Якова Гандзюка Сергій Цехоцький.

"Попри всі атаки й авіаудари (військ РФ — ред.), ми (українська військо — ред.) тримаємо оборону і, крім цього, в окремих випадках відновлюємо втрачені позиції, тобто контратакуємо. Помічаємо, що вони (російські військові — ред.) не дуже охоче йдуть в атаку, їхній наступ, просування не має такої активності, як це було на початку останнього просування", — розповів військовослужбовець.

За добу на цій ділянці фронту, за словами Цехоцького, були ліквідовані близько 50 окупантів, знищені БМП-2, одна одиниця "Ланцет", три одиниці антен керування БпЛА, автомобільна техніка армії РФ тощо.

Сили оборони відбили 83 атаки армії РФ на східному фронті

Про це повідомили на сторінці Генштабу у Facebook.

Протягом доби російські військові завдали авіаційних ударів по населених пунктах:

  • Лиман,
  • Верхньокам’янське,
  • Дружба,
  • Спірне,
  • Калинове,
  • Уманське,
  • Богоявленка.

Куп'янський напрямок

На Куп’янському напрямку Сили оборони відбили 13 атак в районах населених пунктів Синьківка, Берестове Харківської області; Стельмахівка Луганської області.

Лиманський напрямок

На Лиманському напрямку відбиті 11 атак в районах населених пунктів Макіївка Луганської області та Торське Донецької області.

Бахмутський напрямок

Українські воїни відбили 18 російських атак поблизу Білогорівки Луганської області; Верхньокам’янського, Роздолівки, Григорівки, Богданівки, Калинівки, Виїмки, Кліщіївки й Андріївки Донецької області.

Авдіївський напрямок

Українські військові відбили 24 атаки біля Калинового, Новоолександрівки, Сокола, Уманського Донецької області.

Новопавлівський напрямок

Сили оборони продовжують стримувати російську армію в районах Красногорівки, південно-західніше Новомихайлівки та Солодкого Донецької області, де російські війська 3 рази намагалися прорвати оборону українських військ.

Оріхівський напрямок

Російські військові 14 разів атакували позиції українських військ в районі Старомайорського Донецької області та Роботиного Запорізької області.

Безпосередньої загрози Часовому Яру немає, лінія фронту тут стабілізувалась

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" на YouTube "Суспільне Новини" розповів заступник командира 2-го штурмового батальйону 5-ї окремої штурмової Київської бригади ЗСУ Олексій Тарасенко.

"Ситуація залишається не змінною російська армія атакує кілька разів на день на ділянці, за яку відповідає п'ята штурмова бригада. В основному російські війська використовують піхотні атаки. Російська армія просто не доводить своїм людям що на українських позиціях є оборонці, каже їм про "пусті позиції" і відправляє їх майже завжди в одну сторону. Зараз суттєвого просування російських військ немає. Лінія фронту плюс-мінус стабілізувалась. Зараз безпосередньої загрози Часовому Яру немає", — уточнив Олексій Тарасенко.

Він додав, що під час останніх допитів полонених можна сказати, що це в основному люди, яких місяць тому звільнили з місць ув'язнення і вони потрапляють до штурмових підрозділів, зокрема "Ахмат".

Армія РФ намагається прорватися до міста Сіверськ, щоб зрізати виступ та зайти в тил Силам оборони в Серебрянському лісництві

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" розповів речник ОСУВ "Хортиця" підполковник Назар Волошин.

"Ворог намагається прорвати лінію оборони українських захисників у районі населених пунктів Терни та Невське, щоб вийти в район Лиману, без успіху", — уточнив Назар Волошин.

За його словами, тут російські війська проводять від 10 до 20 штурмів на день.

"Поблизу Тернів прорвати українську оборону не вдалося, Силам оборони вдалося відтіснити ворога. Українські військові намагаються вибити російських військових із панівних висот", — зазначив речник ОСУВ "Хортиця".

За добу українські військові відбили 22 атаки на Авдіївському напрямку

Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ 10 травня.

За добу російські військові здійснили п'ять авіаударів по наступних населених пунктах:

  • Дружба, Часів Яр, Стара Миколаївка, Новогродівка, Новопокровське, Нетайлове Донецької області.

Мінометні та артилерійські обстріли за добу зафіксували у понад 40 населених пунктах, а саме:

  • Григорівці, Красногорівці, Максимільянівці, Георгіївці та Часовому Ярі Донецької області.
  • Невському Луганської області; Тернах, Ямполівці, Торському Донецької області.
  • Новоолександрівці, Соколу, Новопокровському та Уманському Донецької області.

Куп'янський напрямок

Українські військові відбили 10 російських атак в районах населених пунктів Синьківка, Берестове Харківської області; Стельмахівка Луганської області.

Лиманський напрямок

Бійці ЗСУ відбили 6 атак в районах населених пунктів Макіївка Луганської області та Торське Донецької області.

Бахмутський напрямок

На цій ділянці фронту українська армія відбила 17 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Роздолівка, Григорівка, Богданівка, Калинівка, Кліщіївка та Андріївка Донецької області.

Авдіївський напрямок

Найбільшу кількість атак українські війська відбили на цій ділянці фронту, а саме — 22 атаки в районах населених пунктів Калинове, Новоолександрівка, Сокіл, Уманське Донецької області.

Новопавлівський напрямок

Сили оборони продовжують стримувати армію РФ в районах населених пунктів Красногорівка, південно-західніше Новомихайлівки та Солодке Донецької області, де армія РФ тричі намагалась прорвати українську оборону.

Оріхівський напрямок

Російські війська атакували Старомайорське на Донеччині.

Яку стратегію використовує армія РФ на Лимано-Куп'янському напрямку

Про це в ефірі "Суспільне. Студія" повідомив військовослужбовець 95-ї окремої десантно-штурмової бригади Станіслав.

На Лимано-Куп'янському напрямку військові РФ атакують у напрямку сіл Терни та Невське. Російська армія понад місяць намагається прорвати українську оборону, щоб вийти на Лиман з подальшим стратегічним рухом на Слов'янськ та Куп'янськ, однак їм цього не вдається, зазначив військовий.

"Наша (українська — ред.) лінія оборони тримається, навіть періодично нам вдається проводити наші успішні штурмові дії і займати ворожі (російські — ред.) позиції. Вони використовують свою значну перевагу в особовому складі — свою піхоту використовують як розхідний матеріал, постійно штурмуючи невеликими групами, так званими м'ясними штурмами. Вони намагаються просунутися хоч на пів метра, десь закопатися ближче до наших позицій, застрибнути в наші окопи", — уточнив військовослужбовець.

Сили оборони відбили 92 атаки армії РФ на східному фронті

Про це повідомили на сторінці Генштабу у Facebook.

Протягом доби російські військові завдали авіаційних ударів по населених пунктах:

  • Лиман,
  • Верхньокам’янське,
  • Дружба,
  • Спірне,
  • Калинове,
  • Уманське,
  • Богоявленка

Куп'янський напрямок

На Куп’янському напрямку Сили оборони відбили 13 атак в районах населених пунктів Синьківка, Петропавлівка, Берестове Харківської області; Стельмахівка Луганської області.

Лиманський напрямок

На Лиманському напрямку відбиті 4 атаки в районах населених пунктів Новосадове, Торське Донецької області; Серебрянське лісництво Луганської області.

Бахмутський напрямок

Українські воїни відбили 21 російську атаку поблизу Білогорівки Луганської області; Верхньокам’янського, Нового, Роздолівки, Іванівського, Ступочків, Кліщіївки й Андріївки Донецької області.

Авдіївський напрямок

Українські військові відбили 28 атак біля Калинового, Новоолександрівки, Сокола, Новоселівки Першої, Умансько, Яснобродівки, Нетайлового Донецької області.

Новопавлівський напрямок

Сили оборони продовжують стримувати російську армію в районах Костянтинівки, Водяного та Урожайного Донецької області, де російські війська 7 разів намагалися прорвати оборону українських військ.

Оріхівський напрямок

Російські військові 19 разів атакували позиції українських військ в районі Старомайорського Донецької області та Роботиного Запорізької області.

Кількість штурмів в напрямку Часового Яру за місяць зросла на 200% — Британська розвідка

За даними міністерства оборони Великої Британі опублікованими у звіті від 9 травня сказано, що у квітні цього року російські атаки збільшилися на сході України на 17 відсотків порівняно з березнем. Понад три-чверті штурмів відбулись у на Авдіївському напрямку, в районі міста Часів Яр та Мар'їнському напрямку.

У міністерстві оборони великої Британії додали, що з березня по квітень кількість штурмів в околицях Часового Яру зросла на 200 відсотків. Іноземні спостерігачі вважають, що це відображає намір Росії отримати контроль над містом, розташованим на височини.

Також у відомстві відмічають, що попри значне збільшення штурмів, Росія досягла лише незначних тактичних успіхів та майже напевно зазнала великих втрат.

Російська війська прорвались у Красногорівку і засіли на вогнетривкому заводі

Про це напередодні ввечері 8 травня розповів речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" підполковник Назар Волошин в етері "Армія TV"

"Ворог прорвався у місто Красногорівку малими штурмовими групами і засів він у вогнетривкому заводі. Зусиллями наших підрозділів, зокрема 59 бригади, ворога було блоковано і він поки що перебуває там. Наразі він відразний від постачання і від того, щоб постачали боєкомплект їм. Бойові дії тривають".

Волошин додав, що лише бійці 59-ї бригади на підходах до міста знищили 30 окупантів. Наразі українські захисники тримають під контролем і Красногорівку і околиці населеного пункту, наголосив він.

"Час від часу ворог заходить малими штурмовими групами у Красногорівку. Також ворог проводить штурми поблизу Нетайлового, намагається малими штурмовими групами штурмувати східну частину Первомайського і біля Невельского заходять малими штурмовими групами, наші воїни відбивають атаки.

Красногорівка на Авдіївському напрямку
Красногорівка на Авдіївському напрямку, східніше її розташоване селище Очеретине, частину якого вже захопили окупанти. Мапа DeepState . Мапа DeepState

128 атак за добу відбили українські оборонці на Донеччині та Луганщині

Про це повідомили у ранковому зведенні Генштабу Збройних сил України у Facebook.

За добу авіацією росіяни обстріляли 17 населених пунктів Донецької області, а саме:

  • Лиман
  • Часів Яр
  • Дружба
  • Північне
  • Олександропіль
  • Стара Миколаївка
  • Новоселівка Перша
  • Карлівка
  • Московське
  • Новоолександрівка
  • Сокіл
  • Новопокровське
  • Уманське
  • Нетайлове
  • Урожайне
  • Костянтинівка
  • Старомайорське

Куп'янський напрямок

На Куп’янському напрямку Сили оборони відбили 16 атак в районах населених пунктів Петропавлівка, Синьківка, Іванівка, Берестове Харківської області; Стельмахівка Луганської області.

Лиманський напрямок

На Лиманському напрямку українські військові стримали 11 атак в районах Макіївки, Невського, Новолюбівки, Твердохлібового та Серебрянського лісництва на Луганщині.

Бахмутський напрямок

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 26 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Андріївка, Верхньокам’янське, Новий, Виїмка, Іванівське та Кліщіївка Донецької області, повідомив Генштаб.

Авдіївський напрямок

На Авдіївському напрямку українські військові відбили 45 атак в районах населених пунктів Новоолександрівка, Євгенівка, Сокіл, Новоселівка Перша, Калинове, Новопокровське, Семенівка, Уманське, Нетайлове та Невельське Донецької області.

Новопавлівський напрямок

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Костянтинівка, Парасковіївка, Водяне та Урожайне Донецької області, де росіяни 11 разів намагалися прорвати оборону українських військ.

Оріхівський напрямок

На Оріхівському напрямку ворог 19 разів атакував позиції наших захисників в районі Старомайорського Донецької області, повідомили у Генштабі.

"Гаражі" на танках створюють проблеми, проте обмежені у можливостях — Волошин

Про це розповів речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" Назар Волошин в етері телеканалу "Апостроф TV"

Волошин зазначив, що для знищення важкої техніки з таким "кустарним" обшитим захистом, потрібно витрачати більше дронів та боєприпасів. Якщо звичайний російський танк було можливо знищити з одного-двох дронів, то для підбиття танків з навареними "гаражами" потрібно в кілька разів більше дронів.

"Техніка стає неповоротка і громіздка. Для того, щоб виконати постріли, в якусь іншу сторону потрібно це все розвертати. Ця техніка неповоротка і вона виконує постріли тільки прямою наводкою", — пояснив Назар Волошин.

Речник додав, що окупанти не завжди будують захист навколо своєї техніки якісно, тож українські оператори часом знаходять відкриті зони через які також вдається вражати російські танки.

Спалили декілька Т-90: пресофіцерка 47-ї бригади про ситуацію на Авдіївському напрямку

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомила пресофіцерка 47-ї бригади Анастасія Блищик.

"Сьогодні за ранок російські окупанти наступали одночасно на двох напрямках в смузі відповідальності нашої бригади. На першому напрямку було задіяно дві БМП разом з десантом, на другому напрямку було два БТР, одна БМП-2 й один ворожий танк Т-72. Техніка ця була ліквідована. Окупанти також були ліквідовані і один окупант, якому пощастило вижити, він все-таки обрав смерть і підірвав себе гранатою", — повідомила Анастасія Блищик.

Речниця зазначила, що сьогодні, 8 травня екіпаж “Bradley” на позивний "Діскавері" з 2 механізованого батальйону, знищив російський танк.

Також за даними пресофіцерки, нещодавно російські окупанти застосовували проти бійців 47-ї бригади танки Т-90, які вважаються надсучасними на озброєнні російської армії.

"Лише за один день це було три одиниці та також ця техніка була спалена. Тобто, як бачимо, противник застосовує зараз тут як новітню, так і стару техніку. Якщо говорити про російських окупантів, то от за сьогодні їх було дуже багато ліквідованих, навіть порахувати дуже важко. Тому що, противник знову повернувся до цієї тактики мʼясних штурмів", — повідомила Анастасія Блищик.

Сили оборони відбили 80 атак армії РФ на східному фронті

Про це повідомили на сторінці Генштабу у Facebook.

Протягом доби росіяни обстріляли населені пункти:

  • Новий
  • Дружба
  • Часів Яр
  • Олександропіль
  • Новоолександрівка
  • Очеретине
  • Прогрес
  • Водяне
  • Урожайне
  • Костянтинівка
  • Парасковіївка

Куп'янський напрямок

На Куп’янському напрямку Сили оборони відбили 16 атак в районах населених пунктів Синьківка, Піщане, Берестове Харківської області; Стельмахівка Луганської області.

Лиманський напрямок

На Лиманському напрямку відбито 3 атаки в районах населених пунктів Невське Луганської області та Терни Донецької області.

Бахмутський напрямок

На Бахмутському напрямку українські війська відбили 17 атак в районах населених пунктів Верхньокам’янське, Виїмка, Спірне, Роздолівка, Іванівське, Новий та Андріївка Донецької області.

Авдіївський напрямок

27 атак росіян відбили Сили оборони на Авдіївському напрямку. Бої тривають в районах населених пунктів Олександропіль, Новоолександрівка, Прогрес, Євгенівка, Новоселівка Перша, Уманське, Нетайлове Донецької області.

Новопавлівський напрямок

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Костянтинівка, Водяне та Урожайне Донецької області. Окупанти 11 разів намагалися прорвати оборону українських військ.

Оріхівський напрямок

На Оріхівському напрямку армія РФ 6 разів атакувала позиції Сил оборони в районі Старомайорського Донецької області; Роботиного та північно-західніше Вербового Запорізької області.

Українські війська за добу відбили 18 атак на Авдіївському напрямку

Про це йдеться у вечірньому зведенні Генерального штабу ЗСУ 7 травня.

За добу російські військові здійснили три авіаудари по наступних населених пунктах:

  • Дружба, Очеретине, Парасковіївка Донецької області.

Мінометні та артилерійські обстріли за добу зафіксували у понад 40 населених пунктах, а саме:

  • Макіївці, Невському Луганської області;
  • Тернах, Ямполівки, Торського, Оріхово-Василівки, Часового Яру, Кліщіївки Донецької області;
  • Калиновому, Новоолександрівці, Новопокровському та Уманському Донецької області;
  • Красногорівці, Максимільянівці, Костянтинівці Донецької області.

Куп'янський напрямок

Російські війська атакували в районі Стельмахівки на Луганщині. Тут російські війська намагались покращити тактичне положення.

Лиманський напрямок

Сили оборони відбили дві російські атаки в районі Невського Луганської області.

Бахмутський напрямок

Українські війська відбили 10 російських атак в районах населених пунктів Верхньокам’янське, Виїмка, Спірне, Роздолівка, Іванівське, Новий та Андріївка Донецької області.

Авдіївський напрямок

Українські війська відбили 18 атак в районах населених пунктів Олександропіль, Новоолександрівка, Прогрес, Євгенівка, Новоселівка Перша, Уманське, Нетайлове Донецької області.

Новопавлівський напрямок

Сили оборони продовжують стримувати російську армію в районах населених пунктів Красногорівка, Костянтинівка, Водяне та Урожайне Донецької області. Тут армія РФ за підтримки авіації, 7 разів намагалась прорвати українську оборону.

Оріхівський напрямок

Російська армія атакувала в районі Старомайорського Донецької області.

Українські військові знищили 1160 окупантів за добу - Генштаб

Станом на ранок 7 травня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 476 460 військовослужбовців.

Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За даними Генштабу, за добу російське військо втратило 1160 військових.

"Ми тримаємо цю лінію оборони". Яка ситуація на Авдіївському та Новопавлівському напрямках

Про це в ефірі "Суспільне. Студія" повідомив офіцер 59-ї ОМБр ім. Якова Гандзюка Сергій Цехоцький.

Яка ситуація поблизу Очеретиного

"На тій ділянці фронту, де їх (російських військових — ред.) активний наступ, просування призупинено. Такого масштабу, коли кілометрами проходили, немає. Армія РФ постійно руйнує все, куди може дотягнутися. Якщо наші (українські — ред.) підрозділи відходять, то вони відходять з такої позиції, яка в інженерному плані, фортифікаційні споруди зруйновані вщент і знаходження там особового складу немає ніякого сенсу, тому що це небезпечно", — зазначив офіцер.

На Авдіївському та Новопавлівському напрямках армія РФ постійно атакує Невельске, Нетайлове, Красногорівка, залучаючи до цього техніку, уточнив військовий, та намагається протиснутися на околиці. Водночас, за його словами, українські військові знищують практично всю російську техніку.

"За останню добу ми знищили дві одиниці техніки БМП-2, ПТУРПротита́нкова керо́вана раке́та, один БТР, пошкодили танк Т-72... Ми тримаємо цю лінію оборони, щоб не дати їм можливості вийти на оперативний простір, на який вони мріють, напрямок міста Покровськ", — розказав Цехоцький.

За словами військового, у стратегічно оперативному плані російські військові успіху не мають, лише тактичні успіхи.

Армія РФ 90 разів штурмувала позиції українських військових на східному фронті

Про це повідомив у Facebook Генштаб ЗСУ.

За даними штабу, військо РФ завдало авіаційних ударів по населених пунктах:

  • Стельмахівка,
  • Білогорівка,
  • Андріївка,
  • Дружба,
  • Прогрес,
  • Стара Миколаївка,
  • Калинове,
  • Новоолександрівка,
  • Іванівка,
  • Новоселівка Перша,
  • Сокіл,
  • Вовче,
  • Євгенівка,
  • Новопокровське,
  • Антонівка,
  • Водяне,
  • Урожайне.

Куп'янський напрямок

На Куп’янському напрямку українські воїни відбили 14 атак в районах населених пунктів Синьківка, Піщане, Берестове Харківської області та Стельмахівка на Луганщині.

Лиманський напрямок

На Лиманському напрямку армія РФ 7 разів атакувала позиції українських військ біля Невського, Серебрянського лісництва на Луганщині та Тернів і Ямполівки Донецької області.

Бахмутський напрямок

Українські воїни відбили 17 російських атаки біля Білогорівки Луганської області, Верхньокам’янського, Виїмки, Роздолівки, Нового, Кліщіївки й Андріївки Донецької області.

Авдіївський напрямок

Українські військові відбили 31 атаку в районах населених пунктів Новоолександрівка, Новопокровське, Сокіл, Уманське, Яснобродівка, Нетайлове та Невельське.

Новопавлівський напрямок

Сили оборони продовжують стримувати російську армію в районах Красногорівки, Парасковіївки, Костянтинівки, Водяного й Урожайного, де російські війська 15 разів намагалися прорвати оборону українських військ.

Оріхівський напрямок

Російські військові 6 разів атакували позиції українських військ в районі Старомайорського Донецької області та Роботиного Запорізької області.

Збройні сили не підривали міст через канал Сіверський Донець — Донбас поблизу міста Часів Яр

Про це в етері телемарафону "Єдині новини" повідомив речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" Назар Волошин.

Відповідаючи на питання щодо ураження та руйнування мосту через канал, він заперечив інформацію про те, що удар нанесли українські військові.

"Збройні сили України міст через канал Сіверській Донець — Донбас не підривали. Навпаки було так, що наші підрозділи відбудовують цей міст, щоб мати шляхи сполучення, і коли наша вантажівка перебувала там і привезла будівельні матеріали, по ній влучили FPV-дрони. Ніхто не загинув. Вантажівку було пошкоджено", — наголосив Назар Волошин.

Міст через канал Сіверський Донець - Донбас на мапі
Розташування мосту через канал на мапі, дані DeepState на 6 травня 2024 року . Графіка на основі мапи DeepState

За минулий тиждень ситуація біля Часового Яру не змінилась, зауважив Назар Волошин.

"Однак російська пропаганда періодично робить інформаційні вкиди, що їхня армія увійшла в місто. Жодних територіальних успіхів ворог там за останні дні не мав. Ворожої російської армії в місті немає", — наголосив речник ОСУВ "Хортиця".

За добу російські війська найбільше атакували Авдіївський напрямок

Про це йдеться у вечірньому зведенні Генерального штабу Збройних сил України 6 травня.

За добу російські військові здійснили шести авіаударів по наступних населених пунктах:

  • Антонівка, Прогрес, Сокіл, Калинове, Андріївка та Дружба Донецької області.

Мінометні та артилерійські обстріли за добу зафіксували у понад 40 населених пунктах, а саме у:

  • Макіївці, Невському Луганської області;
  • Тернів, Ямполівки, Торському Донецької області;
  • Оріхово-Василівці, Часів Ярі, Кліщіївці, Калиновому, Новоолександрівці, Новопокровському та Уманському Донецької області;
  • Красногорівці, Максимільянівці, Костянтинівці Донецької області.

Куп'янський напрямок

Російські війська атакували Стельмахівку Луганської області.

Лиманський напрямок

Сили оборони відбили 4 російські атаки в районах Невського, Серебрянське лісництва на Луганщині та Тернів Донецької області.

Бахмутський напрямок

На цій ділянці українські військові відбили 11 російських атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Виїмка, Роздолівка, Кліщіївка та Андріївка Донецької області.

Авдіївський напрямок

Українські військові відбили 22 атаки в районах населених пунктів Новоолександрівка, Новопокровське, Уманське, Яснобродівка, Нетайлове та Невельське Донецької області. Російські військові намагались витиснути українські війська з займаних рубежів.

Новопавлівський напрямок

Сили оборони стримують армію РФ в районах населених пунктів Красногорівка, Парасковіївка, Водяне та Урожайне Донецької області. Тут російські військові 14 разів намагались прорвати українську оборону.

Оріхівський напрямок

Російська армія атакувала в районі Старомайорського Донецької області.

Армія РФ намагається вийти на Курахове та Покровськ

Про це повідомив головнокомандувач Олександр Сирський у Telegram.

Він зазначив, що російське військо має чисельну перевагу в особовому складі, озброєнні та військовій техніці, щодня атакує позиції українських військ.

"Наша задача в цих умовах — утримати займані рубежі та позиції, вогнем артилерії, ударними БПЛА та всіма засобами завдати максимальних втрат ворогу, виснажити його, тим самим зірвати ворожі плани і виграти час для формування та підготовки наших резервів", — написав Сирський.

Він додав, що прийняті всі необхідні рішення щодо посилення оборони резервами, виділення додаткової кількості ракет, боєприпасів, засобів РЕБ та БПЛА.

Армія РФ 120 разів штурмувала позиції українських військових на східному фронті

Про це повідомили у Генштабі ЗСУ.

За даними штабу, військо РФ завдало авіаційних ударів по населених пунктах:

  • Спірне,
  • Диліївка,
  • Вовче,
  • Новосадове,
  • Володимирівка,
  • Калинове,
  • Парасковіївка,
  • Воздвиженка,
  • Лисичне,
  • Семенівка,
  • Іллінка,
  • Новоселівка Перша,
  • Карлівка,
  • Уманське,
  • Новоолександрівка,
  • Прогрес,
  • Галицинівка,
  • Євгенівка,
  • Єлизаветівка,
  • Урожайне,
  • Старомайорське.

Куп'янський напрямок

На Куп’янському напрямку українські воїни відбили 14 атак в районах населених пунктів Синьківка, Піщане, Берестове Харківської області та Стельмахівка Луганської області.

Лиманський напрямок

На Лиманському напрямку армія РФ 6 разів атакувала позиції українських військ біля Невського Луганської області, Новосадового та Торського Донецької області.

Бахмутський напрямок

Українські воїни відбили 36 російських атаки біля Білогорівки Луганської області, Верхньокам’янського, Спірного, Кліщіївки, Виїмки, Нового, Роздолівки, Іванівського та Андріївки Донецької області.

Авдіївський напрямок

Українські військові відбили 31 атаку в районах населених пунктів Новоолександрівка, Новопокровське, Уманське, Яснобродівка та Нетайлове Донецької області.

Новопавлівський напрямок

Сили оборони продовжують стримувати російську армію в районах Костянтинівки, Красногорівки, Водяного та Урожайного, де російські війська 27 разів намагалися прорвати оборону українських військ.

Оріхівський напрямок

Російські військові 6 разів атакували позиції українських військ в районі Старомайорського Донецької області та Роботиного Запорізької області.

Зведення Генштабу: 73 атаки РФ на східному фронті 4 травня

Сили оборони відбили 73 атаки на фронті на Донеччині, Луганщині, Харківщині та Запоріжжі, йдеться у ранковому зведенні Генштабу.

Найбільше армія РФ за минулу добу атакувала на Авдіївському напрямку, двадцять разів окупанти намагались прорвати оборону.

Авіаційних ударів армія РФ завдала по 17 населених пунктах Донеччини:

  • Верхньокам’янське, Спірне, Кліщіївка, Новосадове,
  • Дружба, Тарасівка, Новоолександрівка, Прогрес,
  • Євгенівка, Новоселівка Перша, Уманське, Карлівка,
  • Георгіївка, Костянтинівка, Водяне, Урожайне, Старомайорське Донецької області.

На Куп’янському напрямку Сили оборони відбили дванадцять атак, зокрема і поблизу Стельмахівки та Берестового Луганської області.

На Лиманському напрямку українські військові відбили дев’ять атак в районах Серебрянського лісництва на Луганщині та Тернів Донецької області.

На Бахмутському напрямку армія РФ атакувала дванадцять разів поблизу Білогорівки Луганської області та Спірного, Роздолівки, селища Новий (це біля Часового Яру), Кліщіївки, південніше Іванівського на Донеччині.

На Авдіївському напрямку ЗСУ відбили двадцять атак в районах населених пунктів Новоолександрівка, Сокіл, Новопокровське, Уманське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують відбивати атаки в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Парасковіївка, Водяне та Урожайне Донецької області, де окупаційні війська п’ятнадцять разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку ворог п’ять разів атакував позиції наших захисників в районах південніше Новодарівки, Старомайорського Донецької області та Роботиного Запорізької області.

ЗСУ збили російський літак Су-25 на Донеччині — Зеленський

Про це глава держави сказав під час звернення.

"Молодці, хлопці! Дякую всім нашим воїнам на фронті, на бойових завданнях, на бойових постах – усім, хто, попри жорсткий російський тиск, попри всі складнощі ситуації зараз, знищує окупанта. Кожна наша бойова бригада, яка тримає міцно позиції, кожен наш воїн, який забезпечує результат для себе, для своїх побратимів і для свого підрозділу, захищають всю Україну та зберігають для України можливість не лише вистояти, але й відкинути окупанта", — сказав Зеленський.

Президент повідомив, що сьогодні, 4 травня, українські військові збили російський штурмовик Су-35 на Донеччині.

Понад 85 штурмів відбили Сили оборони на фронті на Донеччині та Луганщині

Про це повідомив Генштаб у ранковому зведенні.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали:

  • Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області,
  • Спірне, Терни, Ямполівка, Торське,
  • Лиман, Верхньокам’янське, Спірне, Сіверськ,
  • Івано-Дар’ївка, Диліївка, Нью-Йорк, Вовче,
  • Калинове, Желанне, Веселе, Новоселівка Перша,
  • Новоолександрівка, Комишівка, Карлівка, Богоявленка,
  • Євгенівка, Урожайне, Старомайорське Донецької області.

На Куп’янському напрямку українські бійці відбили 9 атак, зокрема і поблизу Андріївки та Стельмахівки Луганської області.

На Лиманському напрямкуармія РФ атакувала сім разів в районах Макіївки, Невського і Серебрянського лісництва на Луганщині та Тернів і Торського Донецької області.

На Бахмутському напрямкуСили оборони відбили 27 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Новий, Кліщіївка і Андріївка на Донеччині.

На Авдіївському напрямкуукраїнські військові відбили 34 атаки в районах населених пунктів Архангельське, Новоолександрівка, Сокіл, Новопокровське, Уманське, Нетайлове та західніше Семенівки.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати окупаційні війська в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Парасковіївка та Водяне Донецької області, де армія Росії 16 разів намагався прорвати оборону українських військ.

На Оріхівському напрямкувійська РФ 5 разів атакували позиції українських захисників в районі Старомайорського Донецької області та Роботиного на Запоріжжі.

Армія РФ не перетинала рубежі та кордони міста Часів Яр станом на 3 травня

Про це повідомив в етері марафону "Єдині новини" речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" Назар Волошин.

"Армії в місті немає, ворог не перетинав рубежі і кордони міста. Ворог для захоплення міста намагається обійти по флангах через населені пункти Богданівка та Іванівське. Активно штурмує щоб взяти в лещата Часів Яр".

Водночас вранці почались штурми в районі Кліщіївки та Андріївки, що також на Бахмутському напрямку фронту.

"Ворог планує проводити штурмові дії і в районі Іванівського. Наразі армія РФ проводить артилерійський вплив на околицях Часового Яру. Готують підгрунтя до наступної хвилі штурмів"

Волошин додав, що на часовоярському напрямку зафіксували за попередню добу 82 мінометних та артобстріли, що "дещо менше" у порівнянні із позаминулою добою. "Танків та БМП, та бронетехніки стало менше на ранок", — додав він.

Речник ОСУВ "Хортиця" також зауважив, що армія РФ завершує перегрупування а неподалік Білогорівки та заводить на цю ділянку фронту штурмові групи.

За добу російські військові найбільше атакували Авдіївський напрямок

Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ від 3 травня.

За добу російські військові здійснили 14 авіаударів по наступних населених пунктах:

  • Верхньокам’янське, Спірне, Івано-Дар’ївка та Нью-Йорк, Спірне, Богоявленка та Євгенівка Донецької області;
  • Вовче, Калинове, Желанне, Веселе, Новоселівка Перша, Комишівка, Карлівка Донецької області

Мінометних та артилерійських понад 30 обстрілів за добу зафіксували:

  • Макіївка, Невське Луганської області;
  • Сокіл, Уманське, Яснобродівка, Терни, Ямполівка, Роздолівка, Калинівка, Часів Яр, Андріївка Донецької області;
  • Красногорівка, Парасковіївка, Костянтинівка Донецької області.

Куп'янський напрямок

Російські військові атакували в районі населеного пункту Стельмахівка Луганської області. Ці атаки українські бійці відбили.

Лиманський напрямок

Сили оборони відбили сім російських атак в районі Макіївки, Невського та Серебрянського лісництва Луганської області, а також населених пунктів Терни, Торське Донецької області.

Бахмутський напрямок

На цій ділянці фронту українські війська відбили 14 російських атак в районах Білогорівки Луганської області; Нового, Кліщіївки, Андріївки Донецької області.

Авдіївський напрямок

На напрямку українські війська відбили 28 атак в районах населених пунктів Архангельське, Новоолександрівка, Сокіл, Новопокровське, Уманське, Нетайлове та західніше Семенівки Донецької області.

Новопавлівський напрямок

Сили оборони продовжують стримують російські війська в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Парасковіївка та Водяне Донецької області, де армія РФ 12 разів намагалась прорвати українську оборону.

Оріхівський напрямок

Російська армія атакувала українські позиції в районі Старомайорського Донецької області.

Російські військові з Очеретиного намагаються йти у бік магістралі Покровськ-Костянтинівка

Про це в ефірі нацмарафону єдині новини повідомив речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" Назар Волошин.

"Противник там має тотальну перевагу у живій силі й техніці, і користується цим, щоб проводити штурмові дії з метою захоплення Покровська та життєво важливої траси з виходом на Костянтинівку.

Як уточнив речник ОСУВ "Хортиця", на Покровському та Курахівському напрямках продовжуються бої — там військо РФ задіяло до чотирьох своїх бригад і планує розвинути наступ західніше від Авдіївки та Мар'їнки, пробиваючись до Покровська й Курахового.

За словами Назара Волошина, у цілому, на цих напрямках, російська армія досягла певних тактичних успіхів, однак оперативної переваги отримати не змогла.

"Для посилення української оборони здійснюється переміщення бригад після відновлення боєздатності на заміну тих підрозділів, які зазнали втрати. Здійснюється переміщення бригад, які відновили свою боєздатність".

Очеретине: Сили оборони вибили військо РФ з деяких позицій

Про це в ефірі нацмарафону "Єдині новини" повідомив командир батальйону ударних безпілотних авіакомплексів "Ахіллес" 92-ї бригади Юрій Федоренко.

"Якщо ми кажемо за Очеретине, то дійсно противник мав тактичні успіхи. Це обумовлене масованим проведенням штурмових дій. Водночас Силам оборони вдалось опанувати ситуацію і деякі позиції відбити у ворога. Зараз йде насичена робота, бойова, складна, жорстка. Але так чи інакше Сили оборони не просто стабілізують ситуацію, а на деяких напрямках перехоплюють ініціативу", — розповів військовослужбовець Федоренко.

Армія РФ понад 110 разів штурмувала позиції українських військових на східному фронті

Про це повідомили у Генштабі ЗСУ.

За даними штабу, військо РФ завдало авіаційних ударів по населених пунктах:

  • Кліщіївка,
  • Дружба,
  • Торецьк,
  • Спірне,
  • Воздвиженка,
  • Новоолександрівка,
  • Олександропіль,
  • Євгенівка,
  • Новопокровське,
  • Новоселівка Перша,
  • Карлівка,
  • Костянтинівка,
  • Водяне,
  • Времівка,
  • Старомайорське.

Куп'янський напрямок

На Куп’янському напрямку українські воїни відбили 12 атак в районах населених пунктів Новоєгорівка, Синьківка, Петропавлівка, Кислівка, Берестове Харківської області; Стельмахівка Луганської області.

Лиманський напрямок

На Лиманському напрямку армія РФ 15 разів атакувала позиції українських військ біля Греківки, Невського та Серебрянського лісництва на Луганщині та Тернів, Ямполівки, Торського Донецької області.

Бахмутський напрямок

Українські воїни відбили 22 російських атаки біля Верхньокам’янського, Роздолівки, Виїмки, Спірного, Нового, Кліщіївки та Іванівського.

Авдіївський напрямок

Українські військові відбили 50 атак в районах населених пунктів Архангельське, Сокіл, Семенівка, Новоолександрівка, Новопокровське, Уманське, Калинове, Яснобродівка, Нетайлове та Первомайське.

Новопавлівський напрямок

Сили оборони продовжують стримувати російську армію в районах Красногорівки, Костянтинівки та Урожайного, де російські війська 16 разів намагалися прорвати оборону українських військ.

Оріхівський напрямок

Російські військові 2 рази атакували позиції українських військ в районі Старомайорського Донецької області та Роботиного Запорізької області.

Українські військові за добу відбили понад 30 атак на Авдіївському напрямку

Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ 2 травня.

За добу російські військові здійснили 9 авіаударів по наступних населених пунктах:

  • Стельмахівка Луганської області.
  • Дружба, Времівка, Старомайорське, Водяне, Воздвиженка, Новоолександрівка, Євгенівка та Новоселівка Перша Донецької області;

Мінометних та артилерійських 40 обстрілів за добу зафіксували:

  • Макіївка Луганської області; Терни, Торське Донецької області.
  • Григорівка, Калинівка, Кліщіївка Донецької області.
  • Архангельське, Новопокровське та Сокіл, Красногорівка, Георгіївка, Вугледар Донецької області.

Лиманський напрямок

Сили оборони України відбили 12 російських атак в районах Греківки, Невського та Серебрянського лісництва Луганської області; населених пунктів Терни, Ямполівка, Торське Донецької області.

Бахмутський напрямок

Українські військові відбили 19 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Роздолівка, Виїмка, Спірне, Новий, Кліщіївка та Іванівське Донецької області, де армія РФ, за підтримки авіації, намагалась покращити тактичне положення.

Авдіївський напрямок

Українські військові відбили 31 атаку в районах населених пунктів Архангельське, Сокіл, Семенівка, Уманське, Калинове, Яснобродівка, Нетайлове та Первомайське Донецької області. Тут російські війська намагались витіснити українські підрозділи із займаних рубежів.

Новопавлівський напрямок

Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Костянтинівка та Урожайне Донецької області. Тут армія РФ 13 разів намагалась прорвати українську оборону.

Російські військові не просунулись на Бахмутському напрямку за тиждень

Про це в ефірі "24 каналу" розповів командир батальйону ударних безпілотних авіакомплексів "Ахіллес" 92-ї бригади Юрій Федоренко.

"За останній тиждень противник тактичних успіхів на полі бою не мав. Богданівка, Часів Яр, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка, всі позиції які за ЗСУ, залишаються за ними, російські війська далі не просунулись. Противник обходить по флангах Богданівку, Іванівське. Противник намагається обходити по флангах, штурмувати і сам населений пункт Часів Яр. Паралельно вони намагаються також вирівняти лінію бойового зіткнення. Це Кліщіївка, Андріївка. Так щоб максимально відтіснити сили оборони до водогінного каналу Донбас. Але чи вдасться противну це зробити? За моїм переконанням — ні", — уточнив Федоренко.

Російських військових немає території Часовоярської громади — начальник МВА

Інформація про те, що російські військові закріпились безпосередньо на території Часовоярської громади не відповідає дійсності.

Про це в ефірі "Еспресо" повідомив начальник МВА Сергій Чаус.

Він уточнив, що ландшафт місцевості доволі складний — є пагорби та яри.

"Евакуація ще можлива. Але в місто заїжджати небезпечно вже. Проїхати ще можна, але дуже швидко. 682 людини лишаються в місті. Гуманітарну допомогу, воду розвозимо по мікрорайонах. Воду розвозити небезпечно, бо ми бачимо роботу дронів, росіянам нема різниці, чи військова це техніка, чи звичайна цивільна", — розповів очільник громади.

Сергій Чаус зазначив, що по місту й по громаді армія РФ стріляє авіацією, артилерією, РСЗВ, дронами.

За Очеретине продовжуються бої — Волошин

Військовим РФ вдалось прорватися та закріпитися в Очеретиному, одна частина якого перебуває під контролем російського війська. Водночас окупована частина перебуває під українським вогневим контролем.

Про це повідомив речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" Назар Волошин в ефірі нацмарафону "Єдині новини".

"ЗСУ та Сили оборони вживають усі заходи, щоб вибити їх звідти. Там наразі тривають важкі бої. З нашого боку також вживаються заходи, щоб стабілізувати обстановку на цьому напрямку й повернення контролю над Очеретиним і над іншими населеними пунктами", — розказав речник.

Армія РФ понад 110 разів штурмувала позиції українських військових на східному фронті

Українські військові відбили 112 атак російських окупаційних військ на фронтах Донеччини, Луганщини, Харківщини й Запоріжжя протягом 1 травня.

Про це повідомили у Генштабі ЗСУ.

За даними штабу, військо РФ завдало авіаційних ударів по населених пунктах:

  • Диліївка,
  • Соловйове,
  • Очеретине,
  • Новоселівка,
  • Прогрес,
  • Уманське,
  • Желанне,
  • Новожеланне,
  • Новомихайлівка,
  • Костянтинівка,
  • Урожайне,
  • Старомайорське.

Куп'янський напрямок

На Куп’янському напрямку українські воїни відбили 14 атак в районах населених пунктів Петропавлівка, Іванівка, Кислівка, Котлярівка, Берестове, Копанки Харківської області та Стельмахівка на Луганщині.

Лиманський напрямок

На Лиманському напрямку армія РФ 14 разів атакувала позиції українських військ в районі населених пунктів Греківка, Новоєгорівка, Невське та Серебрянського лісництва Луганської області, а також Тернів на Донеччині.

Бахмутський напрямок

Українські воїни відбили 20 російських атак біля Білогорівки, Верхньокам’янського, Спірного, Нового.

Авдіївський напрямок

Українські військові відбили 39 атак в районах населених пунктів Калинове, Архангельське, Прогрес, Очеретине, Сокіл, Соловйове, Новопокровське, Семенівка, Уманське, Яснобродівка, Нетайлове, Первомайське.

Новопавлівський напрямок

Сили оборони продовжують стримувати російську армію в районах Красногорівки, Георгіївки, Новомихайлівки, Водяного та Урожайного, де російські війська, за підтримки авіації, 22 рази намагалися прорвати оборону українських військ.

Оріхівський напрямок

Російські військові 2 рази атакували позиції українських військ в районі Старомайорського Донецької області та Роботиного Запорізької області.

За квітень на сході України армія РФ втратила більше 24 тисяч людей

За даними ОСУВ "Хортиця" загальні втрати російської армії на східному відтинку фронту за квітень склали:

  • особового складу – 24 156;
  • танків – 308;
  • бойових бронемашин – 671;
  • гармат і мінометів – 575;
  • РСЗВ – 19;
  • протитанкових засобів – 71;
  • засобів ППО – 10;
  • важких вогнеметних систем – 1;
  • автомобільної техніки – 871;
  • спеціальної техніки – 12;
  • засобів РЕБ – 92;
  • БпЛА – 15 945;
  • ПУ БпЛА – 12;
  • укриттів – 817;
  • складів боєприпасів – 176;
  • складів ПММ – 24.

Відбиті позиції та полонені: бійці 63-ї бригади розповіли про вдалий штурм на Лиманському фронті

На Лиманському фронті поблизу села Ямполівка, що неподалік Тернів (це майже кордон Донецької та Луганської областей) військові 63-ї окремої механізованої бригади провели вдалий штурм та відбили позиції в окупантів.

Про це повідомила бригада і виклала відповідне відео.

"Наші воїни не лише захищаються, але й потужно штурмують ворожі позиції. У цьому відео показано захоплення кацапських окопів та кількох полонених", — розповіли в бригаді. Коли саме був бій, не уточнили.

Там додали, що вдалу атаку провели розвідка та піхота 23 окремого стрілецького батальйону у складі 63 ОМБр.

Понад 100 атак на Донеччині та Луганщині: зведення Генштабу вранці 1 травня

Понад 100 атак окупаційних військ відбили українські військові на фронті на Донеччині та на Луганщині, повідомив Генштаб ЗСУ. Найбільше армія РФ атакувала цієї доби на Бахмутському та Авдіївському напрямках.

Де армія РФ завдала авіаудари на Донеччині та Луганщині:

  • Серебрянське лісництво, Білогорівка Луганської області,
  • Ямполівка, Сіверськ, Верхньокам’янське, Часів Яр,
  • Новобахмутівка, Прогрес, Нетайлове, Желанне Перше,
  • Невельське, Євгенівка, Парасковіївка, Костянтинівка,
  • Водяне, Урожайне, Старомайорське, Сторожеве,
  • Велика Новосілка, Новий Комар Донецької області.

На Куп’янському напрямку Сили оборони відбили шість атак, не лише на Харьківщині, а й на Луганщині поблизу Стельмахівки.

На Лиманському напрямкуукраїнські відбили 21 атаку в районах Новоєгорівки, Греківки, Макіївки, Невського та Серебрянського лісництва на Луганщині та Тернів Донецької області.

На Бахмутському напрямкуСили оборони відбили 33 атаки поблизу Білогорівки Луганської області, Верхньокам’янське, Роздолівка, Спірне, Новий, Кліщіївка, Андріївка, та Часів Яр Донецької області.

На Авдіївському напрямкуармія РФ 33 рази атакувала в районах населених пунктів Архангельське, Керамік, Сокіл, Уманське, Семенівка, Яснобродівка та Нетайлове Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони відбили 18 атак и продовжують стримувати окупаційні війська в районах населених пунктів Георгіївка, Парасковіївка та Урожайне Донецької області.

На Оріхівському напрямку армія РФ намагалась 5 разів атакувати позиції українських захисників, у тому числі і районі Старомайорського Донецької області.

Фронт наблизився до траси Костянтинівка-Покровськ: наскільки серйозна небезпека

Чи під загрозою траса Костянтинівка-Покровськ після захвату околиць Очеретиного та відходу ЗСУ від Бердичів, Семенівки, Новомихайлівки зібрали всю інформацію щодо дій армії РФ та попросили військового оглядача Михайла Жирохова пояснити чи є траса Покровськ-Костянтинівка під вогневим контролем та чи дійсно військо РФ загрожує дорозі:

Читайте цей матеріал повністю:

Події на фронті: хроніки Суспільне Донбас

Хроніка подій на фронті на сході України у квітня 2024 року:

Хроніка подій на фронті на сході України у березні 2024 року:

Хроніка подій на Авдіївському фронті з 16 по 29 лютого 2024 року — під час останніх боїв на місто та відведення Сил оборони від Авдіївки:

Хроніка боїв за Бахмут з 5 березня по 21 серпня 2023 року:

На початок