Борги ВПО за комунальні послуги на Донеччині: як призупинити нарахування та умови сплати — пояснив юрист

Борги ВПО за комунальні послуги на Донеччині: як призупинити нарахування та умови сплати — пояснив юрист

Плату за опалення, електроенергію, газо- та водопостачання нараховують переселенцям з Донеччини — попри те, що люди виїхали за межі області. Як тим, хто покинув регіон, призупинити накопичення боргу та які умови його сплати для переселенців у військовий час та після — у матеріалі.

Борги ВПО за опалення та інші комунальні послуги: приклад переселенця зі Слов'янська

Переселенець за Слов'янська Богдан Ковальчук покинув оселю через чотири місяці після повномасштабного вторгнення. Комунальників про це не повідомив.

"На момент виїзду жодних боргів не було. Були навіть переплати за деякі комунальні послуги", — розповів Богдан.

борги переселенці комунальні послуги Слов’янськ Донецька область
Переселенець за Слов'янська Богдан, Дніпро. Кадр з відео Суспільне Донбас

Нині в квартирі Богдана у Слов'янську ніхто не живе, а його борги за комунальні послуги складають понад 30 тисяч гривень.

"Найбільший рядок витрат — це опалення. Тому що це жодним чином не фіксується, лічильниками і таке інше. Тобто близько 30 тисяч — це лише за опалення за два опалювальні сезони. Потім такі послуги, як вуличне освітлення. Те, що за лічильниками, якимось чином, нараховуються деякі суми", — зазначив чоловік.

Борги за комунальні послуги та показники на лічильниках — відрізняються

Переселенка зі Слов'янська Лада Севастьянова розповідає, теж має борги за комунальні послуги, а показники на лічильниках і у квитанціях відрізняються.

"Ми там були 13 березня, після цього чоловік сфотографував, по світлу — тут нарахували 12 937 кВт. На сайті у нас написано вже 1 березня зовсім інші показники — тут 17 270 кВт. Тобто, звідки взялися додаткові, незрозуміло", — розказала переселенка зі Слов'янська Лада.

борги переселенці комунальні послуги Слов’янськ Донецька область
Переселенка зі Слов'янська Лада, Дніпро. Кадр з відео Суспільне Донбас

В Слов'янську у Лади централізоване опалення. І за тепло вона теж має борги. Жінка зверталася до комунальників за роз'ясненнями.

"Ми дзвонили, надсилали листи і прояснювали ситуацію, але вони кажуть, що "дякую, ми прийняли на опрацювання". І все, більш ніяких дій", — зазначила переселенка.

Рахунки за опалення, воду, водовідведення у Донецькій області. Відповідь "Донецьктеплокомуненерго" щодо

Підприємство "Донецьктеплокомуненерго" забезпечує опалення у домівках жителів Донеччини, в окремих громадах, крім тепла, підприємство постачає ще й гарячу воду, відповідає за централізоване водопостачання та водовідведення.

На запит Суспільне Донбас там зазначили: абоненти "Донецьктеплокомуненерго" мають право не платити за послуги, якими не користуються понад 30 календарних днів, крім опалення, та за умови відсутності лічильників.

Хто має право не платити за комунальні послуги

  • внутрішньо переміщені особи,
  • люди, які проходять лікування,
  • люди, які проходять військову службу,
  • люди, які перебувають за кордоном,
  • люди, чиє житло пошкоджене або зруйноване внаслідок бойових дій,
  • люди, які відбувають покарання.

Щоб не отримувати нарахування і не не платити за комунальні послуги

Споживачі мають надати виконавцю послуг підтверджуючі документи:

  • заяву;
  • довідку з нового місця проживання;
  • довідку проходження лікування;
  • довідку проходження військової служби;
  • підтвердження, що перебувають за кордоном;
  • довідку ВПО.

Також нарахувань за опалення не буде

  • якщо домівка розташована на тимчасово окупованих територіях;
  • зруйнована або пошкоджена внаслідок бойових дій.

Борги за "комуналку". В період воєнного стану діє заборона на стягнення

В період воєнного стану діє заборона на стягнення заборгованості за комунальні послуги, які утворилася після 24 лютого 2022 року.

Борги стягують примусово, якщо вони виникли до початку повномасштабного вторгнення. Боржнику можуть надати попередження та, у разі непогашення ним боргів, протягом 30 днів обмежити чи припинити надання послуг, повідомили у "Донецьктеплокомуненерго".

Якщо в оселі є лічильники, то треба передавати покази з них, пояснює юрист громадської організації "Донбас СОС" Михайло Фоменко.

"Якщо це не робити, то по певних видах комунальних послуг воно рахується по середньому споживанню, за попередніми періодами, місяцями чи по певному нормативу. Якщо людина все ж таки повідомляє дані лічильника — їй все одно будуть перераховані ці виплати відповідно до показників лічильника. Ситуація, коли немає лічильників і відбувається нарахування за нормативами на людину по певних комунальних послугах, в таких випадках складніше — людина має повідомляти про те, що вона змінила місце проживання", — пояснив юрист.

У Департаменті розвитку базових галузей промисловості Донецької ОВА повідомили, що споживач комунальних послуг у випадку порушень його прав може звернутись до постачальника послуг або до Національної комісії з державного регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, телефон комісії: +380 (44) 204-48-27, (044) 207-19-31.

У Донецькій області на 1 квітня 2024 року, повідомили Суспільному у Департаменті ЖКГ Донецької обладміністрації, споживачі заборгували 2 млрд 647,2 млн гривень за опалення та 613,2 млн гривень за водопостачання.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок