"Не у Невському ж будувати". Житло для ВПО, корупція, закупівлі. Інтерв'ю із начальником Луганської ОВА Лисогором

"Не у Невському ж будувати". Житло для ВПО, корупція, закупівлі. Інтерв'ю із начальником Луганської ОВА Лисогором

Ексклюзивно

Чому обласна влада не може фінансувати будівництво квартир для переселенців з Луганщини та що робить, аби допомогти ВПО з Луганської області? Яка ситуація у деокупованих селах? Що відбувається із бюджетними закупівлями, зокрема, витратами Лисичанської МВА на табір у майже 35 мільйонів та святкуванням Дня Сєвєродонецька, до якого хотіли видати наклад книги, витративши 600 тисяч гривень — поговорили з очільником Луганської обласної військової адміністрації Артемом Лисогором.

Житло для переселенців

Де найбільше переселенців з Луганщини і чого вони потребують?

Найбільша кількість переселенців на Дніпропетровщині, більше 44 тисячі громадян. Ми відкривали і лікарні, і реабілітаційні центри, і хаби великі. Наприклад такі, як Сєвєродонецький, де дуже багато надається послуг.

начальник Луганської ОВА Лисогор
Начальник Луганської ОВА Артем Лисогор. Суспільне Донбас/Кадр з відео

З урахуванням того, що було знято виплати переселенцям, по 2 тисяч гривень частині громадян, то це трохи людей підкосило.

Ми зараз працюємо із європейськими партнерами і звернулись до уряду, я думаю, що в цьому місяці будуть розглядати виділення коштів для того, щоб ми збільшили гуманітарний пакет.

Основне питання, на теперішній час, це житло. Житло для людей. Згідно із законодавством придбати ми (обласна адміністрація — ред.) його не можемо. Ми можемо тільки робити шелтери. Ми дуже багато боремось по змінам. Звісно приймаючи громади повинні ВПО займатися також, але ми включаємося.

Ми (обладміністрація — ред.) не можемо купити квартири, бо ми не маємо механізму по закону. Ми вже направили уряду пропозиції по зміні механізму. Тому що, ну, скажемо так: ти маєш це робити тільки на своїй території. Де мені, в Невському побудувати ці квартири? От тут треба зміна, що ми можемо фінансувати в інших регіонах.
Луганська область
Український прапор на знаку Луганська область, 17 лютого 2024 рік. Getty Images/Yan Dobronosov/Global Images Ukraine via Getty Images

Ми все-таки внесли одну зміну в постанову щодо відшкодування за зруйноване майно. Зрозуміло, що за пошкоджене майно можна отримати виплати на відновлення лише після доекупації: комісія зайшла, побачила, оцінила, виплатила.

Але невдовзі, після відпрацювання пілотного проєкту на Запоріжжі, можна буде шляхом зондування, за рахунок супутникового знімку побачити, що дійсно будинок зруйнований. Тоді комісія може прийняти рішення, що будинок зруйновано, щоб людина мала права на відшкодування — могла їх зараз їх отримати.

Закупівля Сєвєродонецької МВА та кримінальні справи щодо посадовців

Сєвєродонецька МВА хоче відсвяткувати 90-річчя міста і, серед іншого, витратити 600 тис. гривень на книжки. Це доцільна витрата?

Ми ще цього не підписували, я цього бюджетного запиту не бачив, зараз розбираємо, що там за закупівля книжок, що це таке взагалі.

І тендер це ж така справа, він зноситься. Є ситуації, коли громада може розпоряджатись своїми коштами, вона може розпоряджатися. Зараз розбираємось, тому що я за ці книжки тільки перший раз побачив.

Після підозри керівнику Сєвєродонецької міської лікарні Роману Водянику ви доручили відсторонити його на час слідства від посади. Розкажіть про це та чому його зрештою не відсторонили від посади?

Мною був призначений аудит, виявили там ще ряд, як на думку нашого аудиту, порушення, було передано до правоохоронних органів, і як наслідок правоохоронні органи, по керівнику винесли там, здається, дві підозри зараз.

Я надав тоді вказівку відсторонити керівника, але він був відсторонений рішенням суду. Саме рішенням суду був відсторонений.

Зараз ми продовжуємо роботу там по медичній сфері Сєвєродонецька, тому що, там ще ряд був недоліків, такі суттєві недоліки виявили. Їх ми зараз також передаємо на правоохоронні органи.

Звісно, коли ми отримуємо інформацію, проводимо аудит, одразу ж реагуємо, все повністю передаємо. Звісно, в кожній області всюди трапляється, що люди десь можуть неправильно розпорядитись або незаконно розпорядитись державними коштами, за це є відповідальність.

Є кримінальні провадження, які стосуються першого заступника начальника Сєвєродонецької МВА, але ви не наголошували на його відстороненні. Чому?

Чому не наголошував? Тому що ця справа тривала, коли я прийшов, і було прийнято рішення про відсторонення (судом — ред.), але на апеляції він виграв. Він виграв апеляцію. Якщо є судове рішення, як може, голова військової адміністрації, тої чи іншої громади відсторонити його. Породити ще один суд?

Табір за майже 35 мільйонів, що купила Лисичанська МВА

Чи справді Лисичанська МВА купила за 35 мільйонів колишній дитячий табірДитячий табір розташований в селі Войнівка Олександрійського району Кіровоградської області, що це за об'єкт, навіщо і чому ним займається Тимчасова слідча комісіяСтворена робоча група у парламентській Тимчасовій слідчій комісії з питань захисту ВПО?

На початку 2023 року, ще до мого приходу була закуплена туристична база відпочинку. Дуже велика, з дуже великими територіями. Питання стало по потребі її закупівлі на той час і по фінансам.

Є кримінальне провадження, зараз якраз й на ТСК доповідали, розслідується в Кіровоградській обласній поліції. Там є звернення ТСК про те, що потрібно іншому правоохоронному органу розслідувати.

По самій процедурі закупівлі там питань особливих не було. Але сама сума закупівлі і корисність цієї закупівлі — викликали питання. Зараз чекаємо рішення правоохоронних органів.

Начальник Луганської ОВА Артем Лисогор
Артем Лисогор. Суспільне Донбас/Кадр з відео

Там живуть 30 людей. Перший корпус вже відремонтований. Другий корпус ремонтується, на нього ще тоді, при закупівлі, були виділені кошти.

Щодо третього корпусу зараз рухаємось. Днями мій заступних зустрічався з чеськими представниками, щоб зробити повноцінний ремонт третього корпусу. Бо витягати все з бюджету… Ми максимально робимо все, залучаючи міжнародних партнерів, тому що неможливо все тягнути на собі.

А рішення — за правоохоронцями: якщо скажуть, що він куплений незаконно чи куплений за великі кошти, — є особи, які покупали, вони будуть відповідати. Ніхто не збирається нікого захищати.

Деокуповані села Луганщини

Луганська область, український військовий
Український військовий у звільненому селі на Луганищині, 21 травня 2023 рік. AP/Libkos

Розкажіть, як що відбувається на звільненій території?

Деокуповані у нас 15 населених пунктів. На теперішній час вісім з них на смузі зіткнення, там немає цивільних, там тримаються наші хлопці біля населених пунктів, відбивають всі атаки.

Є ряд населених пунктів, в яких сконцентрувалось все населення з цих населених пунктів. Найбільше — у Невському, Макіївці. Це 60 людей. Рік тому було 124: багато хто виїхав, кого вмовили. Наші представники постійно там перебувають, постійно, не виїжджаючи, допомагає і поліція, і Збройні сили. Забезпечуємо гуманітарною допомогою, надаємо лікарські препарати.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок