У пари лебедів-шипунів, які оселилися на водоймі в Костянтинівці, народились шість пташенят. Ці птахи занесені до Червоної книги Донецької області та є рідкісними, розповів Суспільному орнітолог Максим Височін. За даними на 2017 рік, на підконтрольній Україні території області налічувалось 150 сімей.
"Тут необхідна охорона кожної окремої пари. На території Донецької області вона має велику природоохоронну цінність. Навіть, якщо на водоймах поселялись ці плахи, то рекомендують ці водойми оголошувати об'єктом природоохоронного фонду. Треба охороняти місця їх гніздування, повністю забороняти в цих місцях полювання", — вважає орнітолог регіонального ландшафтного парку "Краматорський" Максим Височин.

Птахи здебільшого харчуються водоростями та молюсками. Оселяються вони на спокійних водоймах, де не має шуму. Наближеність до лінії фронту може вплинути на розмноження птахів та їх кількість, каже орнітолог.
Чи потрібно підгодовувати лебедів
Додатково годувати лебедів, особливо влітку, спеціаліст не радить.
"Він досить добре знаходить собі їжу. Тож підгодівля їх не має ніякого сенсу. Це може призвести до поганих наслідків, тому що птаха досить різноманітний раціон", — зазначив орнітолог.

Лебеді-шипуни також мешкають в Краматорську та Святогірську.
