У Костянтинівці встановили перші вісім модульних укриттів. Скільки ще планують закупити

У Костянтинівці встановили перші вісім модульних укриттів. Скільки ще планують закупити

У Костянтинівці встановили перші вісім модульних укриттів. Скільки ще планують закупити
. Фото: Суспільне Донбас

Понад двадцять модульних укриттів планують встановити у Костянтинівці, вісім з них вже є на вулицях міста. Вони розраховани на дев'ятьох людей, вартість одного 275 тисяч гривень. Військова адміністрація також планує закупити ще 12 більших укриттів — розрахованих на 18 людей кожне.

Вісім модульних укриттів вже встановили на зупинках громадського транспорту з найбільшим скупченням людей в Костянтинівці.

Місцеві по-різному оцінюють споруди.

"Я дивилась їх ще в перший день, коли їх поставили. Думаю, нічого собі. Туди страшно заходить, на мою думку", — каже жителька Костянтинівки Валентина.

"Я, звісно, буду ховатись. А куди ж?! Туди та треба буде тікати. Буду по ситуації дивитись, але укриття для того і створені. Від уламків врятує, якщо пряме влучання, то нічого не врятує", — каже житель Костянтинівки Артур.

Модульні укриття зупинка Костянтинівка Донецька область
Житель Костянтинівки Артур. Фото: Суспільне Донбас

"Напевно, все ж таки зайшла б, для того воно і укриття. Але наскільки воно ефективне — не можу сказати. Залежить від того, скільки там людей буде. Якщо там буде тиснява, то я не знаю, як діяти", — припустила жителька Костянтинівки Наталя.

Модульні укриття зупинка Костянтинівка Донецька область
Жителька Костянтинівки Наталя. Фото: Суспільне Донбас

Наразі за гроші громади для міста закупили 10 таких модульних укриттів. Ще два мають встановити у Костянтинівці до 31 серпня, розповів Суспільному Донбас начальник управління комунального господарства Костянтинівської тергромади Олег Шуйський.

Конструкція складається з залізобетонних плит товщиною більш як 30 сантиметрів. Вона має захистити від уламків, пояснив начальник управління комунального господарства.

"Це швидкоспоруджувана захисна споруда, яка вміщує в себе одночасно дев'ять осіб. Вона складається з двох потужних залізобетонних споруд та металевих, досить потужних дверей. У цих спорудах можна укритись від уламків ракет, від касетних боєприпасів, уламків ствольної артилерії", — розповів Олег Шуйський.

Модульні укриття зупинка Костянтинівка Донецька область
Начальник управління комунального господарства Костянтинівської міської тергромади Олег Шуйський. Фото: Суспільне Донбас

Також в планах місцевої влади закупити і встановити на вулицях міста ще 12 захисних споруд на 18 людей кожна.

Укриття у підвалах у Костянтинівці на Донеччині

Окрім модульних укриттів, в місті обладнані ще 29 найпростіших укриттів у підвалах будинків та навчальних закладах.

Одне з таких показує відповідальна за приміщення Тетяна. Каже, укриття розраховане на 300 людей, тут є питна та технічна вода, ліхтарики, аптечка та лавки.

Укриття підвальні приміщення Костянтинівка Донеччина
Відповідальна за укриття Тетяна Невмиржицька. Фото: Суспільне Донбас

"З початку військової агресії сюди приходили люди, приносили речі. З дітьми з домашніми тваринами. А потім вже рідше і рідше. Останні 2-3 місяці нікого не було. Ми приходимо, заряджаємо ліхтарики, протираємо пил та поновлюємо ліки", — розповіла відповідальна за укриття Тетяна Невмиржицька.

Костянтинівка укриття підвальні приміщення
Обладнані укриття у підвальних приміщеннях, Костянтинівка Донецька область. Фото: Суспільне Донбас

Укриття у місті відкриті цілодобово, у разі небезпеки люди можуть туди спуститися, каже Шуйський.

"До укриттів є вільний доступ. Хто б поряд не знаходився, він може спуститися і таким чином врятувати собі життя і перечекати небезпеку. За кожним з укриттів закріплена особа, яка дбає про укриття", — зазначив Олег Шуйський.

Костянтинівка Донеччина укриття підвальні приміщення
В укритті підвального приміщення є питна та технічна вода, Костянтинівка Донецька область. Фото: Суспільне Донбас

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок