Більшість території замінована. Життя Святогірська та громади після окупації

Більшість території замінована. Життя Святогірська та громади після окупації

Місто Святогірськ, Донеччина, травень 2023 року.
. Зруйнований міст у Святогірську, Донеччина, травень 2023 року. Фото: Суспільне Донбас

Місто Святогірськ на Донеччині перебувало під російською окупацією три місяці. У вересні минулого року його звільнили українські військові. До повномасштабного російського вторгнення тут жили майже 5 тисяч людей. Нині — менш ніж тисяча жителів. Які є проблеми та чого не вистачає місту — в матеріалі Суспільного Донбас.

На набережній у Святогірську — знищені росіянами магазини, кафе, дитячі атракціони. Міст, який веде до Святогірської лаври — зруйнований, частина його обвалилась у річку.

Посічені уламками снарядів будівлі храмів та залишки обгорілої військової техніки. Наслідки обстрілів та тримісячної російської окупації міста влітку 2022 року лишаються і сьогодні, в травні 2023-го.

"Ситуація, слава Богу спокійна. Наразі ми працюємо над тим, щоб стабілізаційні заходи, які відбуваються у нас в громаді були максимально ефективними. У нас потрошку повертаються підприємці, у нас працює мобільний зв’язок, у нас працюють стаціонарні відділи нової пошти, Укрпошти, у нас працює санітарний модуль, соціальна пральня, соціальні рейси. Фактично люди потрошку повертаються до нормального життя", — розповідає начальник Святогірської міської військової адміністрації Володимир Рибалкін.

Володимир Рибалкін
Начальник Святогірської МВА Володимир Рибалкін. фото: Суспільне Донбас

На околицях міста — зруйновані будівлі підприємств, згорілі танки, знищена військова техніка та залишки боєприпасів. За словами Володимира Рибалкіна, сапери обстежили лише основні, асфальтовані дороги в місті, більшість території Святогірської громади остаточно не розмінована.

Святогірськ, Донеччина, травень 2023 року
Місто Святогірськ на Донеччині три місяці, влітку 2022 року, було окуповане. Фото: Суспільне Донбас

"На жаль, щодо мінної небезпеки — територія Святогірської громади небезпечна, тому що сил і засобів не вистачає, щоб в повному обсязі обстежити. Ми не радимо людям ходити там, де лісосмуги, там де є трава. Якщо ми говоримо про Святогірськ, то більш менш асфальт, вся ця територія пройдена. Люди, які повертаються, можуть звернутись і до поліції і ДСНС, щоб розмінували їхній приватний сектор", — каже начальник адміністрації.

Обгоріла техніка після окупації Святогірська
Обгоріла техніка у Святогірську на Донеччині, травень 2023 року.Фото: Суспільне Донбас

За словами Володимира Рибалкіна, наразі у Святогірській громаді проживає дві з половиною тисячі людей, у Святогірську – 750.

Російські війська окупували Святогірськ у червні минулого року. 12 вересня 2022 року Збройні сили України звільнили місто від окупантів.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок