Call of Duty і Roblox — що спільного? Батьки в США подають до суду, бо відеоігри нібито викликають залежність у дітей

Call of Duty і Roblox — що спільного? Батьки в США подають до суду, бо відеоігри нібито викликають залежність у дітей

Серед відповідачів компанії Microsoft, Nintendo, Sony, Roblox і Epic Games
Відеігри. Колаж Суспільне Культура

У США десятки батьків подають у суд на розробників відеоігор: вони вважають, що продукти цих компаній викликають залежність у дітей. Адвокати зараз збирають заяви в один великий позов, щоб представити їх перед судом 30 травня в Солт-Лейк-Сіті.

Про це 13 травня розповідає Bloomberg.

Батьки звинувачують ігри, зокрема, у тому, що ті викликають залежність і психічні розлади у дітей та підлітків. У заявах найчастіше згадують Call of Duty, NBA 2K, Grand Theft Auto V і Roblox.

У скаргах вони також посилаються на дослідження, які свідчать, що довготривала гра впливає на мозок подібно до дії наркотичних речовин, а також може пошкодити когнітивні функції. Як наслідок — діти починають страждати від синдрому дефіциту уваги, гіперактивності, високого тиску та соціальної ізоляції.

Видання зазначає, що перемога батьків зовсім не гарантована, оскільки їм треба буде довести, що здоров'я їхніх дітей погіршилося саме внаслідок залежності від відеоігор, а не впливу інших факторів.

Теоретично через це галузь може зіткнутися зі збитками, а також суд може змусити розробників зробити продукти менш нав'язливими. Наприклад, обмежити екранний час для неповнолітніх користувачів, підвищивши ймовірність того, що вони витрачатимуть менше на ігрові продукти та внутрішньоігрові платежі.

Позиція розробників відеоігор

Розробники відеоігор Microsoft, Nintendo of America, Sony Interactive Entertainment, Roblox і Epic Games (гра Fortnite) не погоджуються з думкою батьків. Асоціація розважального програмного забезпечення заперечує твердження про шкідливість відеоігор.

"Наш пріоритет — створювати позитивний досвід для всієї спільноти гравців, ми надаємо прості у використанні інструменти для гравців, батьків і опікунів для керування численними аспектами ігрового процесу. Твердження, у яких йдеться про протилежне, не мають рації та ігнорують той факт, що мільярди людей по ​​всьому світу — різного віку та походження грають у відеоігри у здоровий та збалансований спосіб", — заявили в асоціації.

Також вони вважають, що ці скарги "є еквівалентом позову проти відеотеки за розповсюдження нібито «надто захопливих» фільмів або студії звукозапису за надання обладнання для створення музики, яка «занадто помітна» і швидко запам'ятовується".

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок