Французька влада вилучила роботи Малевича та Кандинського в Парижі: що відбулося

Французька влада вилучила роботи Малевича та Кандинського в Парижі: що відбулося

Новий мистецький скандал: французька влада вилучила вкрадені кандини
Казимир Малевич. Суспільне Культура

Французькі судові виконавці вилучили понад 100 вкрадених робіт, деякі з них намалювали Василь Кандинський та Казимир Малевич. Картини викрали в палестинського колекціонера у Вісбадені, Німеччина, у 2019 році.

Про це повідомляє The Artnewspaper.

Юрист міжнародної фірми Dentons у Франкфурті, який представляє інтереси колекціонера, бізнесмена та інвестора Утмана Хатіба, каже, що конфісковані роботи оцінюють у понад 100 мільйонів євро.

Серед них картини, які приписуютьКандинський у ранні роки життя жив в Одесі та вчився в Києві в українського художника Мурашка. Малевич визнавав себе українцем. Гончарова — російська авангардистка. Василю Кандинському, Казимиру Малевичу та Наталії Гончаровій, каже адвокат, який побажав залишитися невідомим.

Як повідомляє The Art Newspaper, картини викрали зі сховища, орендованого Хатібом у Вісбадені, Федеральна земля Гессен, Німеччина, ще у грудні 2019 року.

Паризький рейд відбувся після аналогічної операції в сховищі у Франкфурті минулого року, де судові виконавці вилучили сотні робіт, які, за словами Хатіба, належать йому.

Адвокат Dentons не назвав точну кількість, але сказав, що загалом знайдено "кілька сотень" робіт. Наразі сім'я Хатібів намагається повернути близько 900 вкрадених робіт.

Хатіб очолює пошуки та повернення втрачених творів мистецтва. Для цього він залучив донорську допомогу від празької фінансової компанії LitFin, що займається судовими процесами.

Повідомляється, що деякі з картин були продані на аукціонах в Ізраїлі, Франції та Монако у 2023-му.

Зазначимо, у 2015 році Хатіб викупив частину колекції ізраїльського артдилера Іцхака Заруга. На момент покупки роботи були конфісковані прокуратурою в справі про підробку картин. Згодом справу закрили, роботи повернули Хатібу, але невдовзі після повернення їх викрали.

Що відомо про Василя Кандинського і Казимира Малевича

Василь Кандинський народився в Москві, проте ранні роки провів в Одесі, навчався в київській художній школі українського імпресіоніста і реаліста Олександра Мурашка. Він є основоположником абстракціонізму, його знамениті роботи — "Невідомий голос", "Амазонка", "Фуга" та інші.

Казимир Малевич народився в Києві: за спадщину цього художника бореться не тільки Україна і Росія, а навіть Польща, оскільки він мав польське походження. Проте супрематист та мінімаліст Малевич чітко визнавав свою українську ідентичність. Зокрема, під час допиту в 1930 році він визнав себе українцем. У роботах "Три постаті" або "Селянин поміж хрестом і мечем","Постать, що стоїть" можна побачити відгомін трагедії колективізації та Голодомору.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок