Ялинка в космосі: NASA показали зоряне скупчення, яке нагадує святкове дерево

Ялинка в космосі: NASA показали зоряне скупчення, яке нагадує святкове дерево

космос NASA зірки різдво різдвяна ялинка
Скупчення молодих зірок NGC 2264, яке утворює "різдвяну ялинку". Фото: NASA

Космічна рентгенівська обсерваторія "Чандра" показала скупчення молодих зірок у галактиці Чумацький Шлях. Група небесних тіл утворює форму, схожу на прикрашену різдвяну ялинку.

Про це повідомило Національне аерокосмічне агентство США (NASA).

Нещодавно обсерваторія помітила синьо-білі вогні, які прикрашають "Різдвяне ялинкове скупчення" — нагромадження зірок і газу на відстані близько 2500 світлових років від Землі. Скупчення розташоване в нашій галактиці Чумацький Шлях. Воно має назву NGC 2264 і складається з молодих зірок віком від одного до п'яти мільйонів років.

Ці зірки поширюють рентгенівське випромінювання, яке вловила обсерваторія "Чандра". Оптичні дані 0,9-метрового телескопа WIYN Національного наукового фонду в обсерваторії Кітт-Пік в Аризоні показують газ у туманності зеленим кольором, що відповідає "хвої" на дереві. Інфрачервоні дані, зроблені технологією 2MASS в Аризоні, висвітлюють зорі переднього і заднього планів білим кольором.

Саме зображення повернули приблизно на 160 градусів за годинниковою стрілкою від астрономічного стандарту Півночі, щоб здавалося, ніби це дерево зі спрямованою вгору верхівкою.

Молоді зірки в скупченні миготять кожна по-різному, однак NASA зробило анімацію, де синхронізувало мерехтіння — щоби зробити зображення ще більш подібним до різдвяної ялинки.

Космічне агентство написало у своїх соцмережах: It's beginning to look a lot like cosmos. Рядок відсилає до назви відомої американської різдвяної пісні It's Beginning to Look a Lot Like Christmas 1950-х років.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок