НМТ з української мови востаннє пройде за старим правописом у 2024-му

НМТ з української мови востаннє пройде за старим правописом у 2024-му

НМТ з української мови востаннє пройде за старим правописом у 2024-му
. Фото: УНІАН

Національний мультипредметний тест (НМТ) з української мови у 2024 році відбудеться за старим правописом, але так буде востаннє.

Про це для вебсайту "Освіта.ua" сказав заступник директора Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) Василь Терещенко.

У 2024 році спливає термін, відведений на перехідний період — коли використання старих норм ще не вважається помилкою.

У пункті № 9 наказу МОН від 29.07.2019 року про впровадження нової редакції українського правопису написано: "Українському центру оцінювання якості освіти упродовж 5 років у завданнях зовнішнього незалежного оцінювання використовувати норми Українського правопису, які не зазнали змін".

Отже, уже з 2025 року завдання ЗНО або НМТ будуть укладати відповідно до нової редакції правопису 2019 року.

Що таке НМТ?

НМТ — це національний мультипредметний тест. Ним замінили зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) у 2022 році через повномасштабне вторгнення Росії.

Абітурієнти вже другий рік поспіль вступали до вишів на основі результатів НМТ. У 2022-му тест складався з трьох предметів (українська мова, математика, історія України), а у 2023-му — з двох обов'язкових (українська мова, математика) та одного на вибір (історія України, іноземні мови, фізика, хімія або біологія). Завдань з відкритою формою немає. Оцінка за шкалою 100–200 балів рейтингова.

Українці складають НМТ як в Україні, так і за кордоном (2023 року — у 31 країні світу).

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок