Наступного року в Кривому Розі відкриється Центр сучасної культури — коментар

Наступного року в Кривому Розі відкриється Центр сучасної культури — коментар

Ексклюзивно
Наступного року в Кривому Розі відкриється Центр сучасної культури — коментар
Афіша заходу. Колаж Вікторія Желєзна/Суспільне Культура

У Кривому Розі 1 жовтня відбудеться презентація стратегії Центру сучасної культури, який відкриється у 2024 році.

Про це повідомила пресслужба події.

Заснуванням центру займається громадська організація "Інститут розвитку міста Кривого Рогу" спільно з ініціативою Open Place та мистецькою галереєю 39.9gallery.

Представниця пресслужби заходу Катерина Левченко ексклюзивно розповіла Суспільному Культура, що Центр сучасної культури Кривого Рогу функціонує з травня 2023 року як ініціативна група. Зараз її основний фокус — це запуск та розбудова інституції, фандрейзингФандрейзинг – це процес залучення коштів й інших ресурсів для реалізації конкретних завдань або проєктів, а також для підтримання діяльності та існування організації загалом. та виставково-освітня діяльність.

За 2023–2024 роки команда планує допрацювати стратегію діяльності центру та остаточно владнати питання з приміщенням. Окрім цього, планують різноманітні виставкові проєкти, освітні програми для широкої аудиторії та менеджерів культури Кривого Рогу, конференції для креативних підприємців тощо.

Центр сучасної культури у Кривому Розі сприятиме популяризації міста на культурній мапі України, розвитку креативних індустрій та креативної економіки в індустріальному місті, а також задовольнятиме потреби мешканців у культурному розвитку та якісному дозвіллі, — прокоментувала Катерина Левченко.

Ініціативна група реалізовує проєкт у партнерстві з Українським культурним фондом та Посольством США в Україні.

Відкриття культурної інституції під час війни: потреба переважила ризики

За словами команди Центру сучасної культури, зараз основний промисел Кривого Рогу — це чорна металургія. Саме ця галузь формує місто та визначає його профіль у територіальному поділі праці. Тут розташовані 8 з 11 українських підприємств із видобутку та оброблення залізної руди: їхня частка становить 26,5 % усієї царини в Україні.

Наявність великих підприємств у місті передбачає певні переваги. Наприклад, значну зайнятість населення та відносно високий рівень його доходу, а також ефективне функціонування транспортної інфраструктури.

Проте монопрофільність Кривого Рогу створює для нього й загрозу: економічний розвиток міста повністю залежить від світової економічної ситуації та національної політики. Саме тому представниця ГО "Інститут розвитку міста Кривого Рогу" наголошує на важливості інших галузей економіки: зокрема, культурних та креативних індустрій. Це, на думку Левченко, можливо реалізувати через "створення привабливих культурних товарів та послуг і їхньої комерціалізації".

"Монопрофесійна економіка призводить до відтоку працівників з міста, оскільки обмежує сфери зайнятості населення, особливо це впливає на молодь", — каже вона.

До того ж Катерина зазначає, що зараз культурна інфраструктура міста не дозволяє приймати велику кількість мешканців. Станом на початок 2022 року населення міста становило 603 904 особи, проте в Кривому Розі є лише 3 театри, 10 палаців культури і 3 музеї. Тому гостро постала потреба у створенні інноваційних мистецьких просторів.

Наступного року у Кривому Розі відкриється Центр сучасної культури — коментар
39.9gallery\Facebook

Приплив внутрішньо переміщених осіб (ВПО) внаслідок російського вторгнення у Кривий Ріг створили новий виклик, адже треба інтегрувати нових мешканців у соціальну структуру міста.

Війна посилює та пришвидшує процеси розвитку, тому наша ініціативна група впевнена, що вже зараз ми маємо працювати над відбудовою України після війни та запускати необхідні процеси для повоєнного розвитку нашої держави, — кажуть у команді Центру сучасної культури.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок