Тамара Марценюк та Катерина Зарембо отримали премію за внесок у дослідження фемінізму та нерівності

Тамара Марценюк та Катерина Зарембо отримали премію за внесок у дослідження фемінізму та нерівності

Тамара Марценюк та Катерина Зарембо отримали премію за внесок у дослідження фемінізму та нерівності
. Катерина Зарембо, Тамара Марценюк. Фото: katerynazar/Instagram, Tamara Martsenyuk/Facebook

Тамара Марценюк та Катерина Зарембо стали лауреатками Emma Goldman Awards та Emma Goldman Snowball Awards.

Про це повідомило видавництво "Комора" 25 вересня.

"Премія Емми Ґолдман — це важлива відзнака, яку присуджують щорічно за видатні досягнення та внесок у дослідження фемінізму й нерівності", — йдеться у повідомленні.

Емма Ґолдман вважається однією з найважливіших героїнь американського анархізму та раннього руху за мир. Її промови та праці стосувалися тем мілітаризму, фашизму, капіталізму, міграції, шлюбу, вільного кохання та гомосексуальності.

У 1917 році Ґолдман засудили до двох років ув'язнення за змову "спонукати людей не реєструватися" для нещодавно оголошеного призову у США. Після звільнення з тюрми, її депортували до Росії, де у Гуляйполі вона зустрілася з Нестором МахномУкраїнський політичний і військовий діяч, командувач Революційної повстанської армії України, керівник селянського повстанського руху 1918—1921 років, анархіст..

У 1921 році вона залишила Радянський Союз. Свої враження від СРСР Ґолдман виклала в серії статей для газети Джозефа Пулітцера New York World, а потім у книзі "Моє розчарування в Росії" (My Disillusionment in Russia, 1921 рік). Пізніше вийшло друге видання, доповнене на розширене, "Моє подальше розчарування у Росії" (My Further Disillusionment in Russia).

На знак визнання її спадщини щороку незалежна нідерландська організація FLAX Foundation присуджує дві премії: Emma Goldman Awards (50 000 євро) та Emma Goldman Snowball Awards (10 000 євро).

Сама церемонія нагородження пройшла 8 вересня.

Соціологиня Тамара Марценюк отримала Emma Goldman Awards, а письменниця та перекладачка Катерина Зарембо стала лауреаткою Emma Goldman Snowball Awards.

Хто така Тамара Марценюк

Українська вчена, дослідниця гендерних студій. Працює на кафедрі соціології Національного університету "Києво-Могилянська академія", а також є експерткою з гендерних питань Української гельсінської спілки з прав людини. Марценюк була гостьовою дослідницею за програмою Фулбрайта у Колумбійському університеті.

Авторка більш як 100 наукових праць, низки публіцистичних статей, розділів підручників і книг. Серед найвідоміших:

  • "Гендер для всіх. Виклик стереотипам" (2017);
  • "Чому не варто боятися фемінізму" (2018);
  • "Захисники галактики: влада і криза в чоловічому світі" (2020).
тамара марценюк
Церемонія нагородження. Скриншот із прямої трансляції

Хто така Катерина Зарембо

Політична аналітикиня, викладачка, перекладачка. З травня 2022 року — гостьова дослідниця Технічного університету Дамрштадту (Німеччина).

Зарембо написала книжку про українські Донеччину і Луганщину "Схід українського сонця", є співавторкою видання "Писати аналітику може кожен. Мистецтво переконливого тексту". Перекладачка книжки "Після війни. Історія Європи від 1945 року" Тоні Джадта.

Вона також експертка з питань громадянського суспільства і зовнішньої політики. Працює викладачкою на кафедрі міжнародних відносин Національного університету "Києво-Могилянська академія".

тамара марценюк
Церемонія нагородження. Скриншот із прямої трансляції

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок