В Україні пошкоджено 664 об'єкти культурної спадщини внаслідок вторгнення — МКІП

В Україні пошкоджено 664 об'єкти культурної спадщини внаслідок вторгнення — МКІП

В Україні пошкоджено 664 об'єкти культурної спадщини внаслідок вторгнення — МКІП
. Українська правда

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україні пошкоджено 664 об‘єкти культурної спадщини. Про це повідомило Міністерство культури та інформаційної політики.

Станом на 25 червня військові адміністрації зафіксували такі пошкодження або руйнування:

  • 211 архітектурних пам'яток;
  • 186 об'єктів архітектури й містобудування;
  • 179 історичних пам'яток;
  • 18 об'єктів історії монументального мистецтва;
  • 17 об'єктів містобудування і монументального мистецтва;
  • 16 пам'яток археології.

З них повністю зруйновано щонайменше 24 об'єкти, частково пошкоджено 523, а ступінь пошкодження ще 115 пам'яток потребує уточнення.

Наразі відомо про пошкодження або руйнування 84 пам'яток національного значення, 514 пам'яток місцевого значення, а також 66 щойно виявлених об'єктів культурної спадщини.

Заступниця міністра культури Катерина Чуєва зазначає, що повну картину пошкоджень культурних об'єктів буде видно після завершення війни, зокрема після звільнення окупованих територій та розмінування.

Пошкоджені культурні об'єкти України
Зруйнований Богородицький скит у Святогірську. World Council of Chuches

З перших днів повномасштабної війни МКІП фіксує пошкодження й руйнування об’єктів культурної спадщини та культурної інфраструктури в Україні внаслідок російської агресії. У своїй статистиці міністерство не враховує об'єкти культурної інфраструктури (наприклад, бібліотеки).

30 червня Кабінет Міністрів створив Міжвідомчий координаційний центр для порятунку культурної спадщини на територіях, що постраждали внаслідок руйнування Каховської ГЕС. Його очолив міністр культури Олександр Ткаченко.

"Ми маємо значні території, які обміліли внаслідок різкого спаду води або, навпаки, були підтоплені. Перші з них уже привернули увагу копачів та любителів металопошуку, котрі незаконно видобувають цінні артефакти. Крім того, є пошкодження нижче за течією, де власне сталося затоплення, і це спричинило пошкодження об'єктів культурної спадщини. Інститут археології НАН України, місцеві пам‘яткоохоронці й дослідники об'єдналися для того, щоб створити кілька експедицій і виїздити на місця", — поділилася Катерина Чуєва.

Окрім цього, заступниця міністра розповіла про співпрацю з ЮНЕСКО, спрямовану на збереження української культурної спадщини та притягнення Росії до відповідальності за всі пошкодження і знищення. Вона розповіла, що ЮНЕСКО не лише відіграє роль парасолькової організації, яка координує зусилля різних сторін, а й допомагає проводити моніторинг і верифікацію даних щодо об'єктів культурної спадщини.

8 червня МКІП повідомляло про 623 пошкоджені та зруйновані пам'ятки. Проте числа продовжують зростати. Зокрема, серед пошкоджених пам'яток культурної спадщини України:

  • церква Святого Миколая 1797 року побудови в Бахмуті;
  • старовинна будівля Оріхівського краєзнавчого музею 1893 року побудови; 
  • музей Богдана та Варвари Ханенків, збудований у 1887–1891 роках у Києві;
  • Георгіївська церква у селі Заворичі Київської області;
  • будинок «Слово» у Харкові;
  • костел Воздвиження Чесного Хреста 1771 року побудови в селі Берездівці Львівської області;
  • художній музей імені Архипа Куїнджі у Маріуполі;
  • 100-річна Лисичанська гімназія;
  • літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди на Харківщині тощо.
Росіяни пошкодили в Україні 664 об‘єкти культурної спадщини
Наслідки руйнувань росіянами українських пам'яток культурної спадщини. ui.org.ua

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок