Російський швидкісний катер "Мангуст" у Криму потопили з боєкомплектом та озброєнням — ГУР

Російський швидкісний катер "Мангуст" у Криму потопили з боєкомплектом та озброєнням — ГУР

Катер ЧФ РФ "Мангуст"
Катер ЧФ РФ "Мангуст". "Рособоронэкспорт"

Спецпідрозділ Головного управління розвідки Міноборони України "Group 13" в окупованому Криму 6 травня потопив російський швидкісний катер "Мангуст" разом з боєкомплектом та озброєнням. Водночас наразі окупанти продовжують готуватися до оборони півострова.

Читайте цей матеріал кримськотатарською

Про це повідомив представник ГУР МО України Андрій Юсов в етері національного телемарафону "Єдині новини" 6 травня.

"Маємо задоволення та можливість підтвердити не тільки ураження, але й, власне, знищення катера. У чорноморській акваторії їх не так багато знаходиться. І от сьогодні мінус один", — заявив він.

Представник ГУР додав, що спецпризначенці потопили катер із боєкомплектом та озброєнням, яке було на борту.

За словами Юсова, швидкісний катер проєкту 12150 "Мангуст" є "досить новою розробкою" Росії. Водночас активність Чорноморського флоту РФ в окупованому Криму "досить обмежена", але повністю вийти з півострова не можуть.

"Тому активність хоча б такими швидкісними катерами змушені забезпечувати. Відповідно, MAGURA і спецпідрозділ ГУР Group 13 успішно на них полюють. Це дійсно вдала операція", — наголосив Юсов.

У свою чергу, речник Військово-морських сил ЗС України Дмитро Плетенчук в етері "Суспільне. Студія" 7 травня повідомив, що російські військові на півострові продовжують активно готуватися до оборони Криму.

За його словами, патрулювати повітряний простір Чорного моря корабельно-катерним складом вони не можуть, але постійно у повітрі перебувають розвідувальні дрони, авіація.

"У такий спосіб вони намагаються убезпечити периметр Криму від можливих дій з нашого боку... Сказати, що вони впевненні, що такий день не настане, що треба буде тримати оборону вже безпосередньо на території тимчасово окупованого Криму, я не можу. Тобто вони розраховують, що такі варіанти можливі", — зазначив Плетенчук.

Що відомо про знищення російського катера "Мангуст" у Криму

Бійці ГУР 6 травня провели нічну операцію в районі бухти Вузька Євпаторійського району (колишній Чорноморський район), що на західному узбережжі окупованого Криму.

Капітан І рангу у відставці, керівник військових програм Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Павло Лакійчук в етері "Суспільне. Студія" повідомив, що українські бійці почали технічно краще відпрацьовувати по морських об'єктах російських військових в районі окупованого Криму. За його словами, "лінійка" українських морських дронів допомагає застосовувати щоразу нову тактику, під яку окупанти не встигають адаптуватись.

Згодом стало відомо, що підрозділ Головного управління розвідки Міноборони України “Group 13” за допомогою ударного морського дрона Magura V5 знищив російський швидкісний патрульний катер проєкту 12150 "Мангуст", орієнтовна вартість якого становить близько 3 мільйонів доларів.

Підписуйтеся на новини Суспільне Крим у Telegram та у Facebook

На початок