Будівлі Херсонесу Таврійського можуть передати у власність Російській православній церкві

Будівлі Херсонесу Таврійського можуть передати у власність Російській православній церкві

Адміністративна споруда музея-заповідника, де зараз розміщене керівництво "Херсонесу"
Адміністративна споруда музея-заповідника, де зараз розміщене керівництво "Херсонесу". Фото з відкритих джерел

У міністерства культури Російської Федерації немає принципових заперечень проти передачі будівель історико-археологічного музею-заповідника "Херсонес Таврійський", що знаходиться в окупованому Севастополі, Сімферопольській та Кримській єпархії Російської православної церкви (РПЦ).

Про це йдеться у відповіді Департаменту музеїв та зовнішніх зв'язків Міністерства культури РФ на інформаційний запит місцевого активіста Олега Леуса від 4 квітня 2024 року, яка розміщена у місцевому Telegram-каналі "L-inform".

У своєму листі департамент Мінкульту РФ пише що "нерухоме майно Херсонеського чоловічого монастиря" наразі знаходиться "на праві оперативного управління у федеральному державному бюджетному закладі культури "державного історико-археологічний музей-заповідник "Херсонес Таврійський".

Міністерство культури РФ не заперечує проти передачі будівель Херсонесу церкві
Відповідь Департаменту музеїв та зовнішніх зв'язків Міністерства культури РФ на інформаційний запит місцевого активіста Олега Леуса. Telegram/L-inform

"На підставі Федерального закону від 30 листопада 2010 р. № 327-ФЗ від 30 листопада 2010 року "Про передачу релігійним організаціям майна релігійного призначення, що перебуває в державній або муніципальній власності" до Мінкультури Росії надійшло відповідне звернення Сімферопольської та Кримської єпархії. У відповідь на запит Мінкультури Росії проінформувало про відсутність принципових заперечень", — сказано в документі.

Про "відродження" чоловічого монастиря РПЦ на території державного музею-заповідника "Херсонес Таврійський" повідомила пресслужба адміністрації музею у лютому 2024 року.

Підписуйтеся на новини Суспільне Крим у Telegram та у Facebook

На початок