Крим та Україна в азійському інфопросторі: іноземці розуміють негативний вплив від пропаганди РФ

Крим та Україна в азійському інфопросторі: іноземці розуміють негативний вплив від пропаганди РФ

Питання України, Криму та російсько-української війни турбують населення азійських країн, яке почало розуміти негативний вплив від пропаганди Росії та хоче боротися з ним.

Про це розповіли експерти у новому випуску проєкту "Кримське питання" на місцевих каналах Суспільного мовлення та на платформах Суспільне Крим.

Індонезія

Про те, що знають в Індонезії про Крим, кримських татар та мусульманів в Україні розповів Мурат Сулейманов – муфтій Духовного управління мусульман України "Умма".

Він наголосив на тому, що зараз важливо, щоб мусульмани України їздили до країн, де основною релігією є іслам, та розповідали про мусульманську спадщину України, а також Криму.

"Коли ми зустрічалися з різними релігійними діячами, то виявилося, що вони дуже мало чого знають (про мусульман України – ред.) І коли ти починаєш розповідати, що іслам починається на територіях України ще з 11-го століття, то вони трохи шокуються. Також коли ми розповідаємо, що мусульмани Криму стали раніше мусульманами ніж мусульмани в Туреччині, вони також дуже сильно дивуються та розуміють, що вони нічого не знають про мусульман Криму та України", – поділився він.

Він розказав, що іноді вплив Росії в Індонезії відчувається, бо зараз РФ дуже потужно працює над цим.

"Коли ми починаємо говорити, що мусульмани в Україні – це велика історія, починаємо говорити про кримських татар, Кримське Ханство, то вони (індонезійці – ред.) розуміють, що та пропаганда (Росії – ред.), яка зараз, особливо під час повномасштабної війни, працює і що є дуже багато фейкової інформації від Росії", – зазначив Мурат Сулейманов.

Муфтій розповів, що коли жителям Індонезії розказують про те, що Росія намагалася привласнити собі Крим та знищити культуру кримських татар ще за часів імператорки Єкатирини – вони дивуються тому, скільки зусиль РФ докладала для того, щоб позбути півострів кримськотатарської релігійної спадщини, а також намагатися впевнити інших мусульман, що в Криму начебто її не було.

Алім Алієв, заступник директора Українського інституту, повідомив про основний стереотип, з яким він особисто зіштовхнувся в країнах Азії, Африки та Латинської Америки.

"Одним із головних стереотипів, з яким я зіштовхуюсь в країнах Азії, Африки, Латинської Америки є те, що Путін, Росія – "одні з найбільших друзів ісламу". Тоді я наводжу аргумент, що війна в Україні розпочалася в 2014 році і першими цивільними жертвами цієї війни були саме кримські татари. Згадую історію Решата Ахметова, який був закатований в березні 2014 року", – розказав він.

Киргизстан

Бектур Іскендер, журналіст з Киргизстану, розповів про те, що як вплинуло повномасштабне вторгнення РФ в Україну в 2022 році на населення Киргизстану та як РФ намагається впливати на громадян.

Він зазначив, що в його країні є частина людей, яка дуже сильно підтримує Україну, а повномасштабне вторгнення РФ в Україну в 2022 році стало для населення причиною згадати те, що Росія робила з Киргизстаном, а також про геноцид в 1916 роціУ 1916 році відбулося повстання киргизького народу проти національної політики російського царського самодержавства. Приводом став царський указ від 25 червня 1916 року про мобілізацію на військово-тилові роботи корінного чоловічого населення Туркестану у віці від 19 до 43 років на Першу світову війну на боці РФ. Повстання було жорстоко придушене російськими каральними загонами. Киргизи, що проживали у Чуйській, Іссик-Кульській і Наринській областях були змушені тікати до сусіднього Китаю. Населення у цих областях скоротилася на 40%.. Бектур Іскендер додав, що це стало причиною появи деколоніального руху в Киргизстані.

Однак він також зазначив, що дуже довго Киргизстан був під сильним впливом РФ, тому є частина населення, яка вірить їй.

Журналіста турбує те, що киргизські спецслужби, за його словами під впливом саме Росії, почали тиснути на незалежні медіа в Киргизстані, які висвітлюють війну РФ проти України та кримське питання.

Він додав, що Росія намагається впливати на молодь Киргизстану ще з часів окупації Криму.

"В 2014 році, буквально через місяць після анексії Криму, Росія відкрила офіс "Спутника" в Киргизстані. Свій інтернет-пропагандистський відділ", – заявив журналіст.

Японія

Такаші Хірано, журналіст та керівник японського сектору "Укрінформу", розповів про те, як у Японії змінюється ситуація із висвітленням війни Росії проти України та зацікавленість японського населення історією Криму.

Він зазначив, що зараз події в Україні, порівняно із 2014-м роком, широко висвітлюються в його країні, а історія Криму почала цікавити японців.

Журналіст наголосив на тому, що в Японії відрізняють російську пропаганду та не вірять їй.

"Вони (японці – ред.) розуміють, що в 2014 році вони помилилися і перебували багато років під російською пропагандою, тому тепер дуже обережно ставляться до російської інформації, російських наративів", – розказав Такаші Хірано.

Він зазначив, що в Японії дуже хочуть знати більше по реальну ситуацію в окупованому Криму, оскільки раніше в країні поширювалася російська пропаганда. Журналіст додав, що японці розуміють неправдивість російських наративів.

Такаші Хірано розповів про проблему, яка стосується дуже маленької кількості книг, статтей на інших матеріалів про історію Криму українських авторів японською мовою. Він додав, що японці не хочуть читати російських "істориків", які пишуть про окупований півострів.

Журналіст розповів, що японцям було б цікаво побачити відео та підкасти японською мовою про історію Криму. Такаші Хірано пояснив, що вони можуть бути англійською мовою, щоб потім зробити переклад та озвучення японською.

"Мультимедіа дуже ефективно може впливати на сприйняття подібних складних питань. Потім можна продовжити вивчати їх через книжки", – додав він.

Підписуйтеся на новини Суспільне Крим у Telegram та у Facebook

На початок