Суд задовольнив позов Чернівцігазу щодо стягнення заборгованості з теплокомуненерго: яка сума боргу

Суд задовольнив позов Чернівцігазу щодо стягнення заборгованості з теплокомуненерго: яка сума боргу

Суд задовольнив позов Чернівцігазу щодо стягнення заборгованості з теплокомуненерго: яка сума боргу
. Працівник "Чернівцітеплокомуненерго". Фото: Суспільне Чернівці

Обласний господарський суд задовольнив позов Чернівцігаз про стягнення заборгованості з Чернівцітеплокомуненерго за спожитий природний газ. Комунальне підприємство має виплатити 43 мільйони гривень боргу та покрити судові витрати.

Про це повідомили на Facebook-сторінці підприємства "Чернівцігаз".

Згідно з рішенням суду, теплокомуненерго має виплатити 43 мільйони гривень боргу, який виник з листопада 2022 року по квітень 2023 року.

Рішення суду набере чинності 26 липня. Тоді Чернівцігаз має право звернутися до державної виконавчої служби, аби стягнути суму боргу. За ці гроші планують проводити планові роботи на мережах та готувати газорозподільчу систему до опалювального сезону.

Чому "Чернівцігаз" подав до суду

Загалом Чернівцітеплокомуненерго боргує 65 мільйонів гривень за природний газ, йдеться в повідомленні Чернівцігазу.

"Тобто це борг попереднього року. Якщо порівнювати, що торік у червні борг становив 14 мільйонів, то станом на кінець червня – 57 мільйонів", – сказав у коментарі Суспільному комерційний директор підприємства "Чернівцігаз" Дмитро Голубченко.

За його словами, рівень сплати боргу теплокомуненерго становить 13% від розміру загальної заборгованості.

"Заборгованість понад сім місяців, а нарахування по ньому 13%. Можна сказати, що сплати немає взагалі. Не бачу іншого виходу, ніж звертатися до суду", — каже Голубченко.

Як виник борг

Станом на кінець червня загальний борг "Чернівцітеплокомуненерго" перед енергопостачальними компаніями "Нафтогаз Трейдинг" та "Чернівцігаз" становить 207 мільйонів гривень. Він виник через економічно необґрунтований тариф й тому, що у 2022 році держава заборонила підіймати вартість послуги, розповів раніше у коментарі Суспільному керівник теплокомуненерго Олександр Корчунов. З початком минулого опалювального сезону борг накопичувався.

24 лютого держава встановила мораторій на підняття тарифу й мала гарантувати теплокомуненерго відшкодування різниці, каже керівник підприємства. Станом на перший квартал цього року різниця у тарифі становила 333 мільйони гривень.

""Чернівцігаз" вже раніше подавав до суду й тоді рішення були на їхню користь, адже ми послугу отримали. Тоді різницю у тарифі компенсувала міськрада, а сьогодні вона не має компенсувати борги, які мала б сплатити держава", – каже Корчунов.

За його словами, це проблема усіх теплопостачальних компаній в Україні.

Як це вплине на опалювальний сезон

За словами Корчунова, наразі підприємство може сплачувати витрати на оплату природного газу та зарплату працівників. Міська рада виділяє гроші на купівлю матеріалів для підготовки до опалювального сезону. За рішенням суду на користь"Чернівцігазу", комунальному підприємству можуть заблокувати рахунки.

"Технічно проблем з опалювальним сезоном не буде. Можуть виникнути проблеми перед початком сезону, бо "Чернівцігаз" може не відкрити засувку на газопроводі, й ми не отримаємо газу", – каже Корчунов.

Наразі на підприємстві очікують, що різницю в тарифах сплатять з державного бюджету.

"Якщо держава внесе зміни до бюджету й профінансує цю різницю, то зможемо покрити борги", – розповідає Корчунов.

Міськрада звернеться до Кабміну щодо покриття різниці тарифу на тепло

Чернівецька міська рада звернеться до Кабінету Міністрів України, щоб з державного бюджету виділили гроші на покриття різниці у тарифі на теплопостачання. Таке рішення ухвалили на виконкомі 11 липня.

Згідно з проєктом рішення виконкому, міська рада впродовж двох опалювальних сезонів не підвищувала тариф на теплопостачання згідно з Меморандумом між Асоціацією міст України, Кабміном та підприємством "Нафтогаз України" від вересня 2021 року. Тоді різницю в тарифі покривали з міського бюджету.

Водночас цю різницю мали компенсувати з державного бюджету впродовж 2022 та 2023 років, йдеться у проєкті.

"Держава не виконала взяті на себе зобов’язання. Це призвело до зростання заборгованості підприємства за природний газ. Станом на 1 липня заборгованість перед "Чернівцітеплокомуненерго" становить понад 333 мільйони гривень. За таких умов підготовка до опалювального сезону, його початок та проходження під загрозою зриву", – йдеться у проєкті рішення.

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected].

На початок