На Черкащині здешевшали живі свині: яка причина

На Черкащині здешевшали живі свині: яка причина

На Черкащині від початку 2024 року на 14% впала ціна на свиней у живій вазі. Йдеться про 11 гривень. Селянам, які вирощують мале поголів’я радять самостійно виробляти готову продукцію, а не здавати худобу на м'ясо.

На здешевшання свинини вплинули декілька факторів, розповів Суспільному директор департаменту агропромислового розвитку Роман Косенко.

Господиня з села Чубівка Неля Дьолог тримає свиней. Розповіла, як годує поросят:

"Вони місячні, та їх уже треба від мамки відсаджувати. Я тримаю корову Машку, щоб молоко наливати в свинячу їжу, бо куди ж його діти? Просто молоко видоїла і навіть не цідила. Так робимо і заходимо годувати".

На Черкащині жінка з села годує поросят коровʼячим молоком
Господиня додає в їжу для свиней коровʼяче молоко. Суспільне Черкаси

У 2023 році жінка тримала шість свиноматок, нині ж має двоє: Любу та Олю:

Загалом у пані Нелі два десятки свиней. Більшість з них – поросята. З ними за два тижні прощатиметься. Торгову точку, з її слів, має оригінальну:

"У магазині. Там допишу ще, що маю поросяток. І оце кому продам та й до побачення".

Господиня зменшила поголів’я, бо складно збувати худобу:

"Наприклад, у мене є Фундук, який був 200 кілограмів, я його каструвала. Тоді він ще малим був, а як минуло шість місяців, то тепер уже великий. Раніше були м’ясокомбінати, а нині куди його сьогодні продати, коли ніхто не хоче брати", – зазначила пані Неля.

Кнур нині важить удвічі більше, тому продати його живцем вже немає змоги:

"Фундук, малюк, ну що ти дивишся? Куди тебе подіти, давай я тебе, кнура, випущу в ліс, бо ніхто не хоче брати тебе".

Пані Неля розповіла, що ринком збуту керують підприємці, а не звичайні селяни:

"Наприклад, у мене є поросята і я сьогодні знаю, що приймальна ціна за один кілограм живої ваги – 80 гривень. Через деякий час, коли я їх вигодувала, оці хлопці-підприємці вже приїжджають і говорять, що ціна впала.Тепер уже по сімдесят гривень. Вони керують ринком, а не ми, люди, які вирощують худобу".

Поросята, які їдять корм з коровʼячим молоком
Поросята. Суспільне Черкаси

Від початку року ціна на свинину живою вагою знизилася на 11 гривень, з 76 до 65 гривень за кілограм, розповів директор департаменту агропромислового розвитку Роман Косенко:

"Цінова політика тут формується шляхом різних факторів: і ціни на зерно, і попиту, і знову ж таки перевиробництва. Наприклад, якщо ми в Європу раніше постачали певну кількість продукції, то нині у нас виробників не зменшилось".

Селянам, які вирощують мале поголів’я, вигідно самостійно виробляти готову продукцію:

"Через портал "Дія" можна подати документи на отримання гранту до восьми мільйонів гривень на переробку. Найвигіднішим варіантом є виробництво різного асортименту м’ясних продуктів у, наприклад, консервній банці чи у вакуумі. Тобто коли весь цей механізм починається від вирощування, дорощування, забійного цеху, переробки й закінчується готовою продукцією", – пояснив Роман Косенко.

Читайте нас у Telegram

Дивіться нас на YouTube

Надсилайте новини про події з життя на Черкащини

На початок