Будівництво Алеї Героїв на Затуринському кладовищі у Полтаві: коли встановлять перші надгробки

Від 19 квітня Алею Героїв на Затуринському кладовищі почали охороняти. Нині там облаштовують меморіальний комплекс. Зокрема, поки виготовляють 30 пам’ятників для першого ряду поховань військових. Вигляд надгробків узгодили із родинами воїнів, які там поховані.

Про це Суспільному розповів депутат Полтавської міської ради Вадим Ямщиков.

"Він був десантником і виконував бойове завдання поруч з побратимами 5-ї БТГр, які, обороняючи місто Суми ціною власного життя, загинули якраз у самому центрі міста", — розповідає дружина загиблого Івана Ковальова Юлія Рябуха.

Юлія Рябуха біля могили чоловіка Івана Ковальова.

На Затуринському кладовищі, що у Полтавській громаді, похований чоловік Юлії Рябухи Іван Ковальов. На цьому місці облаштовують меморіальний комплекс на честь полеглих воїнів. Зокрема, полтавка координує виготовлення могильних плит.

"Наразі ведеться активна робота з виготовлення пам’ятників для першого ряду героїв. Тут поховані герої, починаючи з першого дня повномасштабного вторгнення і до серпня 2022 року. Вони матимуть однаковий вигляд. Це будуть достатньо високі (1,90 метрів - ред.) пам’ятники прямокутної форми", — продовжила Юлія Рябуха.

За словами Юлії Рябухи, нині виготовляють 30 таких нагробків.

Чекають матеріал, який везеться із Житомирської області, але макети вже виготовлені для всіх", — додала дружина загиблого Івана Ковальова Юлія Рябуха.

Поки тут викладають бруківку на другому ряді поховань. Сам меморіальний комплекс почали облаштовувати із вересні 2023-го. Тоді у проєкті було 60 могил воїнів, нині їх більше 200.

Бруківка, яку покладуть на території Затуринського кладовища.

"До 4-го ряду у нас йде майже технічно повне наповнення рядів. У кожному ряду 45-46 героїв, а після четвертого ряду ряд розривається посередині, тому що там має бути за проєктом, який запропонувала міська рада, має бути арка зі дзвіницею. Тому з обох боків ряди не повні. З неповними цими частинами ми вже скоро дійдемо до сьомого ряду", — розповіла Юлія Рябуха.

"На даний час там передбачена кількість могил, які в цьому секторі ще можна ховати, резервні є", — повідомив депутат Полтавської міської ради Вадим Ямщиков.

На Затуринському кладовищі кладуть бруківку другого ряду меморіального комплексу.

За словами Ямщикова, продовжувати заплановані роботи на Алеї Героїв будуть у травні. Зокрема, і щодо встановлення камер. А поки з 19 квітня за правопорядком тут наглядатиме охоронець.

"Нещодавно у нас був тут зіпсований стіл. Крали квітки, і тому це нам не подобається, шеврони. Також розпиття алкогольних напоїв, сміття тут знаходилось", — розповіла мама загиблого Богдана Заіченка Аліна Кметь.

Мама полеглого Богдана Заіченка біля його могили Аліна Кметь.

"Ми провели освітлення, поставили підстанцію на територію кладовища. Забезпечим там якраз і камери, тобто ми змінюємо документ і вносимо ті зміни, які потрібні, бачимо в роботі, що з’явилась потреба в камерах", — продовжив депутат Полтавської міської ради Вадим Ямщиков.

2023-го на будівництво меморіалу із бюджету Полтавської громади передбачали близько 20 мільйонів гривень. Нині кінцева вартість робіт невідома через додаткові коригування проєкту.

Загальний вигляд будівництва Алеї Героїв на Затуринському кладовищі.

"Сам граніт, він є дорогим – перше. Друге – кількість могил збільшується і відповідно вартість", — додав Вадим Ямщиков.

"Вони віддали своє життя за нас з вами, і це наша справа зберігати про них пам’ять", - сказала дружина загиблого Івана Ковальова Юлія Рябуха.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook | TikTok