Ліну Костенко та Валерія Залужного нагородили званням "Почесний громадянин Києва"

Важливо
Віталій Кличко нагородив Ліну Костенко і Валерія Залужного званням "Почесний громадянин Києва", 8 травня 2024 року. Віталій Кличко/Віталій Кличко

Мер столиці Віталій Кличко нагородив званням "Почесний громадянин Києва" письменницю Ліну Костенко та колишнього головнокомандувача Збройних сил Валерія Залужного.

Про це міський голова повідомив у соцмережах 8 травня.

Київрада вирішила "висловити свою шану та повагу" і нагородила письменницю Ліну Костенко та генерала Валерія Залужного званням "Почесний громадянин".

"Ліна Василівна протягом багатьох років уособлює незламність та вільну й талановиту душу українців. Дух свободи та сміливості! Валерія Федоровича ми відзначали за його особисті заслуги під час оборони столиці та в захисті державного суверенітету і свободи України", — йдеться у публікації.

Відзнаки Ліні Костенко та Валерію Залужному вручили вдома у письменниці.

Кличко також виклав у сториз Instagram розмову з Костенко. Письменниця зазначила, що вперше вдячна за нагороду.

У списку почесних громадян Києва також є Боріс Джонсон, Микола Амосов, Святослав Вакарчук, Джамала, Іван Марчук, Борис Олійник, Борис Патон, Тарас Петриненко, Ада Роговцева, Богдан Ступка та інші.

Telegram

Telegram

Telegram

Ліна Костенко — українська письменниця-шістдесятниця, лауреатка Шевченківської премії (1987). У 2022 році письменниці вручили французький орден Почесного легіону.

Серед її найвідоміших творів — роман у віршах "Маруся Чурай" та поема "Берестечко". Вона також авторка шести поетичних збірок.

Коли у 2000 році з нагоди сімдесятиліття Ліни Костенко тодішній президент Леонід Кучма нагородив її орденом Ярослава Мудрого V ступеня, вона відмовилася іти на церемонію нагородження. А згодом, за президентства Віктора Ющенка, відмовилася від звання "Герой України".

"Політичної біжутерії не ношу", — став крилатим вислів Ліни Костенко у відповідь на намір нагородити її відзнакою.

Валерій Залужний — український воєначальник, генерал. До лютого 2024 року — головнокомандувач Збройних сил України. Увійшов до списку 100 найвпливовіших людей 2022 року за версією журналу Time.

Звання "Почесний громадянин Києва" вручають за визначні заслуги у розвитку економіки та соціальної сфери міста, збагачення національної інтелектуальної і культурної спадщини, а також за громадську діяльність.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: culture@suspilne.media