Інклюзія, цифровізація, ремонт: Нищук про те, як працюватиме театр Франка за його керівництвом

Євген Нищук. Фото: Євген Нищук/Facebook

Голова Шевченківського комітету Євген Нищук з 3 квітня став генеральним директором Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка. Як забезпечити тяглість у театрі, на які зміни очікувати — він розповів в етері Радіо Культура.

Забезпечити тяглість поколінь у театрі

Нищук називає театр Франка "візитівкою українського театрального мистецтва", тому хоче зберегти традиції установи.

"І мені би дуже хотілося цю тяглість поколінь цієї успішності обов'язково понести далі, цей корабель живої франківської історії примножувати. Я знаю добре історію створення театру Франка і хотів би повернутися до цих джерел у його айдентиці, у його візуалізації, що відображатиметься на ребрендингу сайту", — зазначив Нищук.

Попереднім очільником театру протягом 32 років був Михайло Захаревич, у нього контракт завершився 15 березня. За словами Нищука, очільником національного театру може бути людина, яка, крім творчих надбань і заслуг, має понад три роки управлінського досвіду в адміністративно-фінансовому напрямі. І у театрі, крім нього, такого досвіду ні в кого немає.

Продаж квитків і "Дія"

Нищук разом із міністром цифрової трансформації Михайлом Федоровим працюють над тим, як покращити продаж квитків у театр через значний попит.

" Ми будемо це інтегрувати за допомогою «Дії» (це не значить, що в «Дії» купувати), за допомогою цих технологій ми модернізуємо ту систему, яка була, зробимо її зручною, авторизованою, щоби позбутися задвоєних чи затроєних квитків на одне місце, щоб убезпечити себе від перекупів", — розповів Нищук.

За його словами, через спекулянтів театр зазнає іміджевих утрат. І згадав великі черги до кас театру, проте вважає, що так не повинно бути. Нищук сказав, що система електронного обігу квитків буде нагадувати ту, яка є в "Укрзалізниці", тобто квитки можна також буде повернути онлайн. Він сподівається, що адміністрація театру не має стосунку до перекупів, проте зараз проводять аудит ситуації.

Репертуарна політика

Гендиректор театру Франка зізнався, що проблеми в репертуарній політиці стосуються модернізації застарілої інфраструктури — гримерок, туалетів. Він має бажання відкрити третій майданчик, бо зараз є підвищена цікавість до залучення ширшої кількості молодих перспективних режисерів.

"Театр Франка обов'язково має бути партнером для недержавного сектору — я маю на увазі кращих проявів театральних, які є в Києві, в Україні — надання майданчика для театрів, які позбулися даху, зокрема одним з перших проєктів був Маріупольський театр, який приїхав і показав свою докудраму під дату, коли два роки тому розбомбили театр".

Крім того, щодо Кримськотатарського театру Нищук комунікує з Тамілою Ташевою, уповноваженою представницею президента в Автономній Республіці Крим.

Він також наголосив, що основою репертуару Франка є і буде "трійця патронів": Тарас Шевченко, Леся Українка, Іван Франко.

Успіх вистави "Конотопська відьма" Нищук прокоментував так:

В чому феномен "Конотопської відьми"? Це також класика, але класика, яка ожила в іншій формі прочитання.

Інклюзія в театрі

Очільник театру звертає увагу і на інклюзію. Він вважає важливими проєкти створення доступної інфраструктури та безбар'єрності будівлі театру для людей з інвалідністю. Він також розповів про окремі програми для військових, поїздки у військові частини, реабілітаційні центри, в місця, наближені до бойових дій для підтримки морального і психологічного духу.

Ремонт театру

Нищук розповів, що коштів на інфраструктурний капітальний ремонт немає. За його словами, з 1954 року не міняли столиків у гримерках. Також театр потребує капітального ремонту даху, ремонту гаражів, декораційних цехів, туалетів. Він зазначив, що для цього треба великі кошти. Та додав, що фінансових партнерів у театру "довгий час немає", тож він бажає це змінити.

Хто такий Євген Нищук

Євген Нищук — український актор театру, кіно та дубляжу. З 27 лютого до 2 грудня 2014 року та з 14 квітня 2016 року до 29 серпня 2019 року був міністром культури.

Протягом 2014–2019 років висловлював активну підтримку ув'язненого натоді в Росії українського режисера Олега Сенцова.

З 2015 року Євген Нищук працює актором театру імені Франка. За його участі в театрі йдуть вистави "Момент кохання", "Три товариші", "Весілля Фігаро" та "Украдене щастя".

У 2023 році Володимир Зеленський призначив Нищука на посаду голови Шевченківського комітету.

4 березня стало відомо, що Нищук також став новим генеральним директором — художнім керівником Театру імені Івана Франка. Контракт із ним Мінкульт підписав на період дії воєнного стану та ще 12 місяців.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: culture@suspilne.media