Щоб піклувалися та відновили маєток: палацу на Хмельниччині шукають нових господарів

. Палац на Хмельниччині. Фото: Hanna Havryliv/Facebook

Ініціатива "Спадщина.UA" шукає нових власника або власницю для палацу адвоката Самуїла Гершгоріна у Деражні на Хмельниччині. Про це у Facebook повідомила засновниця ініціативи Ганна Гаврилів.

Раніше палац мав назву "Будинок приватного адвоката Периторіна". Його назву змінили після того, як у 2022 році його придбала Гаврилів через аукціон.

Зведення будівлі датується 1910 роком, а впродовж всього періоду Радянського Союзу вона функціонувала як школа та палац піонерів.

"Ми очікуємо, що новий господар буде ставитися до будівлі зі всією любов’ю та повагою як до об’єкта культурної спадщини, надасть об’єкту таке пристосування, що позитивно вплине на розвиток культурно-туристичного потенціалу громади та регіону, а також відновить та запустить об’єкт впродовж найближчих 5 років", — зазначає Гарилів у своєму пості.

Палац на Хмельниччині. Фото: Hanna Havryliv/Facebook

Палац на Хмельниччині. Фото: Hanna Havryliv/Facebook

Палац на Хмельниччині. Фото: Hanna Havryliv/Facebook

Палац на Хмельниччині. Фото: Hanna Havryliv/Facebook

Команда "Спадщина.UA" пів року працювала над реставрацією маєтку. Зокрема, вдалося виявити фрагменти автентичної фальцевої крівлі з білої бляхи та повернути її на купол шпиля.

Також, як розповідає архітектор Іван Щурко, під час розчищення на горищі виявили ще близько 80 фрагментів декоративних керамічних кахель різних стилів. Ними були оздоблені печі в будинку.

"Віднайшли частину каміна. Це дуже цікава кахля, якщо брати архітектурні стилі — це рококо і воно десь перегукується трохи з цим каміном. Що важливо, всі керамічні деталі мають клеймо фабрики Самуїла Гальперіна в Проскурові. Є сигнатури російською, є сигнатури польською, є сигнатури німецькою мовами. Це означає, що він досить активно продавав на експорт", — зазначає він.

Вдалося відновити доступ до підвальних приміщень з арковими склепіннями та залишками унікальної столітньої дренажної системи. Також дослідили первинну колористику фасаду, сховану за понад 50 шарами вапняної побілки.

А у червні 2023 року в маєтку провели кілька перших екскурсій, які відвідало понад тисяча людей.

"Спадщина.UA" — ініціатива, яка ставить за мету давати історичним будівлям нове життя, а також системно та комплексно відроджувати об’єкти культурної спадщини через "тверді" (реставрацію, реновацію, ревіталізацію) та "м‘які" (дослідження, промоцію, розвиток культурно-туристичного потенціалу) проєкти.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: culture@suspilne.media