"Вважаю, що купувати йод можна і варто": науковиця розповіла, як убезпечитись у разі аварії на ЗАЕС

. Фото: Anadolu Agency/Getty Images

Аби убезпечити себе на випадок радіаційного інциденту, українцям варто придбати респіратори, запас води і їжі, а також захистити житло від потрапляння пилу ззовні. Доцільним є й вживання препаратів йоду, в першу чергу для дітей.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону "Єдині новини" заявила Євгенія Кудряшова, заступниця начальника відділу аварійної готовності та радіаційного моніторингу Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки, коментуючи ризик аварії на Запорізькій АЕС через дії російських військ.

Читайте також: Росіяни замінували ЗАЕС. Які можуть бути наслідки аварії та що каже влада

Посадовиця закликала українців дослухатися лише до офіційних джерел інформації.

"Я б закликала людей довіряти офіційній інформації, довіряти органам місцевого самоврядування, Державної інспекції з ядерного реагування України, слухати повідомлення МОЗ, ДСНС, слухати офіційну інформацію і відповідно до цього діяти", — зазначила вона.

При цьому Кудряшова вважає, що профілактика препаратами йоду на випадок радіаційної аварії є доцільною, в першу чергу для дітей.

"Купувати йод можна і варто, також є таблетований йод — одна таблетка, зберігаю для своєї дитини. За рекомендацією МОЗ та ВООЗ, робити блокаду щитоподібної залози людям після 40 років вже не варто. Бо ризики від потрапляння радіоактивного йоду до щитоподібної залози набагато менші, ніж ризики від того, якщо ви приймете кількість йоду, яка рекомендована для блокади щитоподібної залози", — розповіла посадовиця.

За її словами, водночас препарати йоду не захищають від будь-якого джерела іонізуючого опромінення.

"Йод — це не такий засіб, який може вас убезпечити від радіації будь-якої. Він може убезпечити від потрапляння радіоактивного йоду до щитоподібної залози. Якщо припустити теоретично теракт на ЗАЕС, то в тому стані, в якому ЗАЕС перебуває зараз, при будь-якому сценарії, за прогнозами спеціалістів, викид радіоактивного йоду в повітря не відбудеться. Буде викид інших речовин, куди вони будуть рухатися, невідомо.", — пояснила Кудряшова.

Вона порадила українцям купити респіратори та максимально убезпечити своє помешкання від потрапляння всередину будь-яких забруднень.

"Превентивно можна зробити наступні речі: купити респіратори, будь-які засоби, щоб ущільнити свою будівлю, щоб не потрапили туди радіонукліди. Ви можете зробити запас води, ліків, продуктів харчування, щоб деякий час могли автономно перебувати у себе в помешканні", — розповіла науковиця.

Окрім того, вона нагадала, що радіоактивні речовини можуть потрапити всередину організму людини кількома шляхами.

"Є три шляхи потрапляння в організм радіонуклідів, якщо вони в повітрі: це дихання, проковтування і через будь-які пошкодження на шкірі. Якщо ви від цього захиститесь, то ви захиститесь від радіації", — підсумувала посадовиця.

Своєю чергою, заступник директора Інституту проблем безпеки атомних електростанцій НАН України Сергій Паскевич зазначив, що головною загрозою щодо ЗАЕС залишається витік радіоактивних речовин в довкілля і забруднення прилеглих територій.

"У тому числі — перенесення на десятки, а то й, можливо, сотні кілометрів від джерела викиду. Очевидно, що це менше, ніж аварія на ЧАЕС, але у будь-якому випадку, якщо витік відбудеться з трансурановими елементами, які є надзвичайно шкідливі, їхній вплив, біологічна значимість цих радіонуклідів надзвичайно висока, тоді довготермінові наслідки будуть від такої аварії", — зазначив він.

За його словами, якщо забруднення буде незначним, то, можливо, евакуація не знадобиться.

"Однак необхідно бути готовим. І те, що розгорнуті штаби по реагуванню на таку незвичайну подію, впевнений, що працюють і війська хімічно-біологічного захисту, оцінюють обстановку, відбувається контроль забруднення повітря, води в річці Дніпро. Така робота відбувається, щоб вчасно попередити населення про заходи, які мають реалізовані", — додав Паскевич.

Що відомо про підрив Каховської ГЕС та ситуацію на ЗАЕС

Російські війська 6 червня підірвали Каховську ГЕС. В зоні підтоплення опинились 80 населених пунктів. Більшість з них на лівобережжі Херсонщини.

Раніше в "Енергоатомі" повідомляли, що рівень води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС є стабільним, і попри підрив росіянами греблі Каховської ГЕС, ситуація залишається контрольованою.

До цього президент "НАЕК "Енергоатом" Петро Котін пояснював, що "холодний зупин" — це коли блоки не працюють взагалі, тому що знаходяться у "холодному стані".

13 червня Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі заявив, що стурбований тим, що бойові дії відбуваються поблизу Запорізької атомної станції.

15 червня гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі відвідав ЗАЕС. Він розповів про ситуацію на ставку-охолоджувачі ЗАЕС після підриву Каховської ГЕС.

22 червня президент Зеленський заявив, що розвідка отримала інформацію про те, що Росія розглядає сценарій терористичного акту на Запорізькій атомній станції (ЗАЕС) з викидом радіації.

На випадок теракту на Запорізькій АЕС українські правоохоронці та рятувальники готуються до ліквідації наслідків, уже розгорнуті штаби. У разі витоку радіації українцям варто зберігати спокій і дотримуватися інструкцій від органів влади, зокрема, якщо не буде евакуаційних заходів, слід ізолюватися вдома на добу.