"Світили ліхтариком з дев'ятого поверху": історія родини, яку врятували зі зруйнованого ракетою РФ будинку

. Фото: Суспільне Дніпро

Ольга Ботвінова разом зі своїм чоловіком жила на 9-му поверсі будинку, в який 14 січня влучила російська ракета. Після вибуху дві кімнати обвалилися, вціліла лише одна — у якій і була родина. Ольга отримала поранення, чоловік надав допомогу та почав світити ліхтариком, аби їх знайшли. Саме так, каже рятувальник Ігор Гетало, і варто діяти в подібних ситуаціях.

Ольга Ботвінова – жителька будинку, в який 14 січня влучила російська ракета. Під час вибуху вона разом з чоловіком була вдома.

"Я працювала у кімнаті, котрої зараз немає. Працювала за ноутбуком, але чоловік покликав мене у кімнату, яка врятувалася. І я чула крики людей. Ми відкриваємо двері у сусідню кімнату та розуміємо, що там прірва з 9 поверху по 1 поверх", – розповіла жінка.

"Світили ліхтариком з 9-го поверху": історія родини, яку врятували зі зруйнованого ракетою РФ будинку. Фото: Суспільне Дніпро

У квартирі родини вціліла лише одна кімната. Інші дві – повністю обвалилися. Шматки скла, які розлетілися після вибуху, поранили Ольгу в скроню. Її чоловік – хірург, тому швидко надав першу допомогу та почав кликати рятувальників.

"Я сиділа та стискала рану. Чоловік підходив до вікна та маякував ліхтариком, що ми живі. Побачили відразу нас. Чоловіку показували "Відходь, відходь!". Ми не розуміли, що наша кімната висить у повітрі", – каже Ольга.

Що робити, якщо опинився під завалами

Рятувальники дісталися до зруйнованої квартири за три години. У порятунку в таких ситуаціях, каже ДСНС-ник Ігор Гетало, допомагають правильні дії людей. Опинившись під завалами, не варто намагатися самостійно їх розбирати. Однак слід спробувати звільнити руки та ноги. Якщо частину тіла притиснуло – масажувати ділянку кінцівки вище за затиснену, щоб підтримати циркуляцію крові. Також необхідно допомогти рятувальникам визначити квадрат пошуку.

"Під завалами все одно буде чутно, коли працюють рятувальники. І дочекатися саме проведення "хвилини тиші". Ми глушимо всю техніку, яка працює на місці. І коли людина під завалами чує, що настала повна тиша, треба максимально голосно з усієї сили намагатися про себе сповістити. Вказати приблизно, де вона перебуває", – розповів начальник оперативно-координаційного центру ДСНС області Ігор Гетало.

"Світили ліхтариком з 9-го поверху": історія родини, яку врятували зі зруйнованого ракетою РФ будинку. Фото: Суспільне Дніпро

Якщо ж у людини немає сил кричати або вона німа, то, каже рятувальник, треба сповістити про себе за допомогою будь-яких предметів, які видають звук, а також речей, які світяться. Однак не можна використовувати сірники чи запальнички – у разі витоку газу це може спричинити вибух.

"Намагатися взяти в руку якийсь камінець або якийсь твердий прилад, і намагатися стукати по стіні, або по якійсь твердій конструкції. Були випадки, коли людина про своє місце перебування сповістила рятувальників звичайною дитячою іграшкою, яка свистить. Вона натискала на цю іграшку рукою – рятувальники почули і врятували людину" – каже Ігор Гетало.

"Світили ліхтариком з 9-го поверху": історія родини, яку врятували зі зруйнованого ракетою РФ будинку. Фото: Суспільне Дніпро

Варто подбати і про тепло, аби не було переохолодження, загорнутися в одяг чи ковдру, якщо вони є поруч. Головне, каже рятувальник, не панікувати, та розуміти, що на порятунок знадобиться час. Усього ДСНС-ники витягли зі зруйнованого будинку 39 людей. У лікарнях, у стабільному стані, досі перебувають 12. 46 загинуло, з них 6 дітей. Ще 8 тіл не опізнано.

Читайте також

Ракетний удар по багатоповерхівці у Дніпрі: у лікарнях залишаються 12 травмованих

"Я і кричала, і плакала". Дві історії людей, які врятувалися під час ракетного удару по багатоповерхівці Дніпра

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро