"Я і кричала, і плакала". Дві історії людей, які врятувалися під час ракетного удару по багатоповерхівці Дніпра

Ексклюзивно

Станом 17.00 на 16 січня у будинку, куди влучила російська ракета в Дніпрі, загинуло 40 людей, з-під завалів дістали 39 жінок, чоловіків та дітей. Поранення отримали 75 людей.

Суспільне зібрало історії людей, які врятувалися під час ракетного удару по багатоповерхівці.

Волонтерка Ксенія: "Додзвонилася до мами. Вона була у шоковому стані"

Дніпрянка Ксенія показує шафу, яку побило уламками від вибухової хвилі. Дівчина мешкає у будинку, у який влучила ракета армії РФ.

Ксенія. Суспільне Дніпро

Під час вибуху Ксенія була не вдома – поверталася разом з іншими волонтерами з Херсонщини.

"Я не могла хвилин 15 додзвонитися до мами, і до сестри. Я і кричала, і плакала. Ми їхали дорогою, мої друзі волонтери не знали, як реагувати, бо бачили мене вперше у такому стані. Додзвонилася до мами. Вона була у шоковому стані, вона злякалася", – говорить вона.

Коли Ксенія повернулася додому і побачила напівзруйнований будинок, каже, відчула дежавю. Вона вже переживала подібне у дитинстві. Тоді, у 2007 році, стався вибух газу на вулиці Мандриківській.

"Сьомий поверх з правої сторони... Найбільший удар прийшовся на кухню, там вибуховою хвилею все винесло до стіни", – каже вона.

Батьки врятувалися дивом – Віра

Мама накрилася ковдрою, тато присів – так від уламків скла та каміння врятувалася родина Віри Виштак. Сама ж дівчина затрималася у магазині, тому і вціліла. Родина мешкає у будинку, в який 14 січня влучила ракета армії РФ.

Віра, жителька Дніпра. Суспільне Дніпро

Вибиті вікна, дим, що огорнув увесь двір, і фактично зруйнований під’їзд – перше, що побачила Віра, коли побігла додому після вибуху.

"Чим більше я підбігала, тим гірша була картина: в сірому попелі, склі, бетоні. Якась арматура була, і ногу трохи поранила. Бігла до батьків, тому що весь цей час не було зв’язку ніякого", – розказала вона.

Віра каже: за збігом обставин усі родичі у момент вибуху були у безпечних місцях. Батьків не зачепило уламками.

"Тато зазвичай сидить на кухні, коло вікна, а собака у лежанці поруч, це максимальне місце, де розбило вікна. Але тато просто вирішив вийти за цигарками, і тому відніс собаку у нашу кімнату, а сам нахилився взутися, і вибухова хвиля вище пройшла", – говорить вона.

Під вибух Віра не потрапила випадково: затрималася після тренування, бо чекала на чоловіка. Той вирішив заскочити до магазину.

Дмитро. Суспільне Дніпро

"Дзвонить дружина: попали в наш будинок. До третьої години ночі я не спав, не міг заснути", – каже її чоловік Дмитро.

Дружина й чоловік кажуть: не можуть забути той вечір, паніку і страх.

"Люди кричали – поруч з завалами, кричали – це був жахливий крик, я його згадую щоразу", – сказала Віра.

Що відомо

  • 14 січня армія РФ вдарила ракетами по Дніпру, повідомив голова ОВА Валентин Резніченко. Загинули десятки людей, понад 70 поранено.
  • Голова облради Микола Лукашук уточнив, що Дніпро зазнав удару російської надзвукової крилатої ракети Х-22. Її випустили з дальнього бомбардувальника Ту-22м3.
  • Через загибель людей від ракетного удару в місті оголосили три дні жалоби.

Читайте також

Знову без житла. Від ракетного удару в Дніпрі постраждав гуртожиток, де жили переселенці з Луганщини

Розбирають руїни, допомагають вцілілим, вшановують загиблих. Що зараз на місці ракетного удару в Дніпрі — фоторепортаж

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро