Із жовтня РФ готує умови для повторного вторгнення на північ України — ISW

Президент Росії Володимир Путін та очільник Міноборони РФ Сергій Шойгу, 15 серпня 2022 року. Getty Images

Принаймні з жовтня 2022 року Москва готує умови для повторного вторгнення на північ України і, можливо, нового наступу на Київ. Про це йдеться в аналітичному заіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Ця підготовка могла бути російською інформаційною операцією або відображати фактичні наміри президента Росії Володимира Путіна, зазначили в ISW.

Наявні наразі індикатори неоднозначні — деякі підтверджені докази нарощування росіян у Білорусі мають більше сенсу як частина підготовки до нового наступу, ніж як частина поточних навчань і тренувань. Водночас немає жодних доказів того, що Москва активно готує ударні сили в Білорусі.

За оцінками ISW, відновлення широкомасштабного російського вторгнення з Білорусі цієї зими малоймовірне, але це можливість, яку слід сприймати серйозно.

За даними ISW, російські провоєнні блогери наголошують на можливості нового повномасштабного наступу в зимово-весняний період. Зокрема, колишній так званий "міністр оборони "ДНР" Ігор Гіркін, зараз відомий як критичний голос у російському інфопросторі, 23 грудня прокоментував

спроможність Росії відновити наступ на північно-західну Україну з Білорусі. Гіркін розбив імовірний наступ на два можливі піднапрямки дій. За словами Гіркіна, Росія може вторгнутися з Білорусі, намагаючись захопити територію, або ж може провести диверсійну операцію, щоб відтягнути українські сили з інших частин поля бою.

Гіркін стверджував, що російські військові не можуть ефективно провести наступальну операцію із захоплення території, але відволікаюча операція для підтримки наступу Росії в іншому місці України мала б військовий сенс.

Деякі мілблогери припускають ймовірність поновлення російської атаки на північ України принаймні з жовтня 2022 року, відзначили аналітики. Відомий російський Telegram-канал Рибарь, автор якого зараз є частиною мобілізаційної робочої групи Путіна, 20 жовтня заявив, що ходять чутки про "неминучу" російську наступальну операцію на Львів, Волинь, Київ, Чернігів чи Харків. Інший блогер тоді ж ю заявив, що об’єднані сили в Білорусі занадто малі, щоб атакувати Київ.

Майбутня зустріч Путіна з президентом Білорусі Олександром Лукашенком у Санкт-Петербурзі 26-27 грудня просуне російську інформаційну операцію навколо можливого повторного наступу. "Ця зустріч сприятиме поточній інформаційній операції Кремля щодо можливого наступу, як це зробив візит Путіна до Мінська 19 грудня, враховуючи зростання російської військової присутності в Білорусі", — йдеться в аналітичному звіті.

Аналітики відзначили, що 24 листопада Міноборони Росії демонстративно заявило, що має польовий госпіталь у Білорусі. Генштаб Збройних Сил України 23 грудня повідомив, що російські війська планують розгорнути в Білорусі щонайменше ще один польовий госпіталь. Польові госпіталі не є необхідними для навчань і можуть свідчити про підготовку до бойових дій. Поява польових госпіталів у Білорусі на початку 2022 року була одним із останніх показників, які спостерігалися перед тим, як Росія почала своє повномасштабне вторгнення. Росія продовжує перекидати війська до Білорусі під виглядом навчань. Деякі російські танки Т-90, які, як повідомляється, перекинули в Білорусь наприкінці грудня 2022 року, були помічені в зимовому камуфляжі. "Оснащення танків зимовим камуфляжем не є абсолютно необхідним для тренувань і може свідчити про підготовку до реальних зимових бойових дій. Розгортання польових госпіталів і перефарбування танків також можуть бути частиною інформаційної операції", — йдеться в аналітичному звіті.

Читайте також

Конгрес США ухвалив бюджет із 45 млрд на користь України, у Києві зупинять трамваї та тролейбуси. 304 день війни. Онлайн

Сили оборони відбили атаки окупантів біля 10 населених пунктів на Донбасі — Генштаб ЗСУ