Депутати вимагають прибрати логотип Одеси, який розробили у студії російського дизайнера Артемія Лебедєва

. Одеська міська рада

Одеські депутати виступили проти використання туристичного логотипа Одеси, який розробили у студії російського дизайнера Артемія Лебедєва. Кому належать права на зображення та за чиї кошти його замовили, читайте у матеріалі Суспільного.

Президент Національної туристичної організації України Іван Ліптуга розповів, що логотип замовили на кошти асоціації туризму Одеси у 2012 році. Його розробляли як туристичний символ міста.

Логотип Одеси, який розробили у студії російського дизайнера Артемія Лебедєва. Логотип Одеси, який розробили у студії російського дизайнера Артемія Лебедєва. Фото: Одеська міська рада

"Інші міста створювали свої якісні бренди – Київ, Львів... Донецьк і Харків. А в Одесі нічого не використовувалось. Ми на той час як асоціація туризму Одеси замовили в студії Лебедева цей логотип. І дизайнер розробив. Але асоціювати наш символ туристичний і Лебедева... Я розумію, що він епатажна фігура, але цей знак пройшов свій шлях, він прийнятий одеситами, мешканцями й бізнесом, і просто всіма людьми", – зазначив Іван Ліптуга.

За словами голови організації, логотип добре виконував свою функцію усі 10 років. Більшість людей не цікавились хто його розробляв, коли, навіщо і не асоціює його із чиїмось конкретним ім'ям.

Артемій Лебедів та Івані Ліптуга у період розробки логотипа Одеси. Артемій Лебедів та Івані Ліптуга у період розробки логотипа Одеси. Фото: Думская

Підтримка війни з боку Лебедєва

Голова студії, в якій розробили логотип міста, Артемій Лебедев, з 2014 року активно висловлюється на підтримку російської окупації Криму та засуджує Революцію гідності.

У березні 2017 року Служба безпеки України на п'ять років заборонила Артемію в'їзд до країни за "діяльність, спрямовану на шкоду національним інтересам у сфері інформаційної безпеки". Він намагався оскаржити це рішення, але суд залишив його без змін. У січні 2022 року дизайнер потрапив під санкції України.

Публікація на сторінці в Instagram Артемія Лебедєва. Instagram / Артемій Лебедєв

"Щоразу, коли українці повідомляють, що вони ближчі до Європи, ніж росіяни, я відкриваю папку, в якій лежать сто прикладів, які доводять, що жодних українців не існує (мова не береться до уваги)", – написав у 2017 році Лебедєв на сторінці Livejournal.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України Лебедів підтримав дії росіян. У липні він відвідав територію окупованого заводу "Азовсталь" та сфотографувався на даху Запорізької АЕС.

"Я люблю подорожувати й люблю відвідувати рідкісні та цікаві місця. Є в мене ще одна слабкість – люблю насрати на авторитет. Тут прямо суперкомбо – потрапити на атомну електростанцію (це завжди непросто) на території України, куди особистим указом Зеленського мені в'їзд заборонений від січня цього року ще на п'ять років. З таких маленьких радощів і має складатися повноцінне життя", – написав Артемій на власній сторінці в Instagram.

Артемій Лебедєв на даху Запорізької АЕС. Артемій Лебедєв на даху Запорізької АЕС. Фото: Артемій Лебедєв

Фото Артемія Лебедєва з території заводу "Азовсталь" в Маріуполі. Instagram / Артемій Лебедєв

Кому належать права на логотип

За словами президента Національної туристичної організації України Івана Ліптуги, він володіє половиною прав на логотип, іншу половину передали одеському комунальному підприємству "Туристичний інформаційний центр". Ніякі відрахування за користування символом студія Лебедєва не отримує.

"Цей логотип розроблявся на замовлення нашої асоціації. Я його особисто замовляв. Але він завжди був у вільному використанні, ніколи ніякі роялті не вимагалися і передавалися права на торговельну марку місту. Вони просто розробили дизайн. Але ніяких прав у них ніколи й не було на це. Бренд міста – він належить всім", – зазначив Іван.

Позиція одеських депутатів

Після публікації Лебедєвим фото на даху Запорізької АЕС, депутат Одеської міської ради Петро Обухов заявив, що він направить пропозицію до мера Геннадія Труханова щодо того, щоб місто припинило використовувати логотип.

"Ось ця мразота приїхала до нас в Україну і хизується цим. Лебедєв у своїх блогах казав, що різня в Бучі – це постановка, тому що російські солдати просто не могли такого зробити, бо ж вони хороші люди. Також він обурюється, коли хтось не хоче називати окупацію українських міст та сіл "освобождением", – зазначив Петро Обухов.

Також проти використання символу висловилася депутатка Олександра Ковальчук.

"Бренд, візуальний стиль, айдентику українського міста не можуть бути розроблені російськими дизайнерами. Будь-якими. А тим паче бути пов’язаним з таким порожнім покидьком. Це як милуватися своїм портретом пензля людини, яка щодня ґвалтує твою дочку", – зазначила Олександра.

Суспільне намагалося отримати коментар у віцемерів Олега Бриндака та Павла Вугельмана щодо того, чи будуть змінювати в місті бренд та чи відмовляться від лого міста, проте перший не взяв слухавку, а прессекретар Вугельмана Микола Покровський зазначив, що цю ситуацію коментувати не будуть і що це питання не на часі.

Пам'ятники "Якір-серце" у різних країнах світу

У багатьох містах-побратимах Одеси встановили пам'ятники"Якір-серце", які розроблені на основі туристичного логотипа міста. Їх можна побачити у французькому Марселі, німецькому Реґенсбурзі, кіпрській Ларнаці, італійській Ґенуї.

"Якір-серце" у місті Марсель. Одеська міська рада

Також у червні 2022 року депутати Одеси проголосували за передачу містам Маямі Біч, Балтимор (США), Йокогама (Японія), Клайпеда (Литовська Республіка) туристичних символів Одеси "Якір-серце". Вартість кожного з них становить 1,3 млн грн.

Логотип для Оперного театру

Окрім логотипа міста, студія Лебедєва розробляла дизайн код афіш та вивісок Одеського національного академічного театру опери та балету. За інформацією "Думської", ці зображення належать акціонерному товариству "Пласке".

Логотип Одеського оперного театру. Одеський театр опери і балета

"Я особисто вважаю, що пов'язувати сьогодні блюзнірський епатаж Лебедєва на даху енергоблока з логотипом Одеси, це все одно, що звинувачувати Пушкіна в дебілізмі Путіна. Але якщо є бажання вигадати й кошти зробити новий якісний брендинг, то чому б ні, зробіть", – написав у соціальних мережах Іван Ліптуга.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області