Литва заборонила транзит санкційних залізничних вантажів між Росією та Калінінградом

. Фото: Скріншот з відео

Литовська залізниця повідомила Калінінградську залізницю про те, що з суботи, 18 червня, припиняє транзит санкційних вантажів між Калінінградською областю і основною територією Росії.

Про це у своєму Telegram-каналі повідомив губернатор Калінінградської області Антон Аліханов і опублікував отриманий лист від литовського оператора залізниць Литви LTG Cargo.

У листі зазначається, що компанія отримала роз'яснення Єврокомісії, згідно з якими, навіть якщо санкційні товари і вантажі йдуть з однієї частини Росії в іншу, але через територію ЄС, їхнє перевезення все одно заборонено.

Фото: Антон Аліханов / Telegram

Аліханов заявив, що заборона торкнеться від 40% до 50% продукції, яка перевозиться транзитом через Литву. Зокрема це будівельні матеріали, цемент та метали.

За його словами, тепер на поромну лінію Усть-Луга — Балтійськ будуть потрібні додаткові судна для перевезення товарів.

Калінінградська область (позначена червоним) є ексклавом РФ та має сухопутний кордон із Польщею та Литвою. wikimedia.org

Губернатор Калінінградської області заявив про "серйозне порушення права на вільний в'їзд і виїзд з Калінінградської області" і про "спробу економічного придушення регіону.

Він визнав, що наслідком заборони транзиту може стати подорожчання логістики і регіонові може знадобитися субсидування перевезень з Москви.

Що відомо

  • З 22 травня Литва повністю припинила імпорт нафти, газу та електроенергії з Російської Федерації. Відтепер країна забезпечує всі відповідні потреби самостійно або завдяки імпорту з інших держав.
  • Сейм Литви визнав депортацією примусове вивезення українців у Росію та закликав інші країни й міжнародні організації розслідувати злочини РФ.
  • Міжнародна робоча група Єрмака-Макфола щодо санкцій проти Росії представила Дорожню карту індивідуальних обмежень. Завдання індивідуальних санкцій полягає в посиленні тиску на керівні еліти режиму, що сприятиме припиненню війни Росії проти України. Кількість потенційних кандидатів на санкції становить не менше 12 тисяч фізичних і 3 тисяч юридичних осіб. Негайний пріоритет надається 100 найбагатшим людям із російського списку Forbes.
  • 31 травня повідомлялось, що лідери країн ЄС на саміті Європейської ради у Брюсселі дійшли згоди до кінця 2022 року заблокувати більшу частину імпорту російської нафти у відповідь на вторгнення РФ до України, зробивши тимчасовий виняток для палива, яке постачається трубопроводами. Окрім того, представники ЄС домовились запровадити санкції проти 80 олігархів та трьох телеканалів РФ, а також відключити російський "Сбербанк" від платіжної системи SWIFT.
  • Президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні 31 травня привітав ухвалення Європейським Союзом шостого пакета санкцій проти Росії, який передбачає зокрема і введення часткового ембарго на російську нафту.
  • 3 червня Європейський Союз офіційно повідомив про шостий пакет санкцій проти РФ через вторгнення Росії в Україну.
  • Україна подала Євросоюзу пропозиції щодо сьомого пакета санкцій проти Росії і наполягає на якнайшвидшому ухваленні нових обмежень.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 115. Текстовий онлайн

"Те, що ми робимо — відповідаємо на запитання: "де, коли та що" — британський розслідувач про злочини РФ

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу