Скільки українців бояться економічної кризи та як змінилися їхні доходи під час карантину

Опитування
. Фото: УНІАН

Майже 60% українців вважають, що без отримання доходів їхніх заощаджень вистачить менш ніж на місяць. Майже 80% громадян переймаються тим, що через пандемію країну спіткає затяжна економічна криза.

Про це свідчать результати опитування Соціологічної групи "Рейтинг", що проводилося з 25 до 30 березня.

Згідно з опитуванням, 16% українців думають, що їм вистачить грошей на термін до двох місяців, 7% — до трьох місяців, 6% — до пів року, 3% — до року і більше.

"Майже 80% турбуються, що в Україні настане затяжна економічна криза. Більше двох третин схвильовані через те, що не зможуть купити необхідних ліків. Майже половина переживають через те, що не зможуть придбати продукти харчування (52% — не переживають). Лише 25% стурбовані через те, що доведеться скасувати важливі події чи поїздки, водночас три чверті — не хвилюються через це", — йдеться у повідомленні.

Дві третини опитаних зазначили, що мали роботу до впровадження карантину. Серед них 35% зазначили, що продовжують працювати у звичному режимі після запровадження обмежень. 29% — працюють дистанційно, 32% — знаходяться у відпустці за власним бажанням і 4% — втратили роботу.

Окрім того, 44% опитаних оцінили свій емоційний стан за останній тиждень як спокійний, 23% — як напружений.

Найвищий рівень тривожності фіксується серед жінок та старшого населення. 80% респондентів оцінюють протягом останнього тижня відносини з людьми, з якими проживають, як спокійні, лише 8% — як напружені.

Довідка: Опитування проводилося серед населення України старше 18 років в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 4%. Метод опитування: CATI (computer-assisted telephone interviews — телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів.

Що відомо

  • Станом на 1 квітня в Україні підтверджено 669 випадків коронавірусної хвороби, 10 пацієнтів одужали. 17 людей померли.
  • Кабінет міністрів запровадив карантин з 12 березня до 3 квітня. Однак 25 березня вирішив ввести режим надзвичайної ситуації по всій території України та продовжив карантин до 24 квітня.
  • Станом на ранок 31 березня в Україні було підтверджено 549 випадків інфікування на коронавірус.
  • У Міністерстві охорони здоров’я на прохання Суспільного озвучити прогнози щодо продовження карантину повідомили: "Усе залежатиме від того, як буде поширюватися вірус і яка буде тенденція в Україні. А це залежатиме від того, як люди дотримуватимуться нинішнього карантину. Тобто ми не беремося передбачати — сказати, що не буде чи буде (продовження карантину — ред.), не можемо".
  • Заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар Віктор Ляшко підписав постанову, якою на час карантину дозволяється поновити роботу продуктових ринків, але за умови суворого дотримання певних обмежень.

Читайте також: Де лікують хворих на коронавірус. Список лікарень по областях