Мінкультури презентувало відеоролик до Дня Соборності України

. Facebook

Міністерство культури та інформаційної політики презентувало відеоролик до Дня Соборності України, який щорічно відзначається 22 січня.

Відео опублікували на YouTube-каналі міністерства.

Цей день ознаменований двома значними подіями в історії України: проголошенням Незалежності Української Народної Республіки 22 січня 1918 року й Акту Злуки українських земель 22 січня 1919-го.

У міністерстві зазначили, що "роки радянського поневолення не загасили віру українців у повернення власної державності. Визвольна боротьба зрештою увінчалася відновленням незалежності України в 1991". І Україна продовжує свою боротьбу за незалежність та соборність.

"Через сторіччя після проголошення Акта Злуки соборність залишається одним з ключових національних завдань. Віримо і мріємо, що "живий ланцюг" до Дня Соборності скоро поєднає усю, вільну та неподільну, і звільнену від окупантів Україну – від Ужгорода до Донецька, від Севастополя до Чернігова. В єдності українського народу є його незламна сила, побороти яку не здатен жоден ворог", – йдеться в описі відеоролику.

Що відомо

  • З нагоди Дня Соборності України в 2022 році в столиці відбудуться меморіальні заходи, національно-патріотичні проєкти, тематичні виставки, мистецькі акції тощо.
  • 22 січня 1919 року у Києві було проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.
  • За часів радянського режиму День Соборності не відзначався і вважався "контрреволюційним святом". А усі офіційні згадки про нього знищувались.
  • Перше офіційне відзначення свята на державному рівні відбулося у 1939-му році в столиці Карпатської України – місті Хуст.
  • У сучасній Україні на державному рівні це свято вперше відзначили в 1999 році.
  • Символом свята – є "живий ланцюг": люди тримаються за руки, символічно об'єднуючи Україну й засвідчуючи її непоборність. Традиція зародилась у 1990-му році. Тоді між Києвом і Львовом вишукувалося близько трьох мільйонів громадян.

Читайте також: Що відомо про День Соборності в Україні