Мігранти на кордоні Білорусі жбурляли каміння та гранати, поранений польський поліцейський

. Polska Policja

Ситуація на білорусько-польському кордоні, де зосередились сотні мігрантів у намаганні потрапити на територію Європейського Союзу, знову загострилась удень 16 листопада. За повідомленнями польської сторони, мігранти застосували проти прикордонників світлошумові гранати та жбурляли у них каміння. Після того, як правоохоронці Польщі відбили атаку, частина мігрантів вирішила повернутися до раніше залишеного табору.

Про це повідомляє Gazeta Wyborcza.

За даними поліції Польщі, вранці 16 листопада на пункті пропуску "Брузги – Кузниця" мігранти, підбурювані білоруськими силовиками, почали жбурляти у бік польських правоохоронців каміння, пляшки та колоди, намагаючись зруйнувати прикордонну огорожу.

"Білоруські служби ніяк не реагують на руйнування паркану та агресію, а польські служби захищають кордон", – розповіли у поліції.

У відповідь польські правоохоронці кілька разів застосовували проти мігрантів сльозогінний газ, світлошумові гранати та водомети.

При цьому Міністерство оборони Польщі заявило, що мігранти також закидали польську поліцію та прикордонників світлошумовими гранатами.

Заступник голови МВС Польщі Мацей Всик додав, що білоруські силовики намагалися перерізати колючий дріт, щоб дозволити мігрантам перетнути кордон. Згодом мігранти почали власноруч розбирати огорожу. При цьому білоруські силовики, які зазвичай супроводжують їх, зникли з поля зору, повідомляють журналісти з місця подій.

Окрім того, мігранти намагалися зруйнувати паркан на польському боці за допомогою стовбура дерева, використовуючи його як таран, однак їхні спроби були зірвані за допомогою водометів.

Поліція Польщі повідомила, що через атаку мігрантів один із правоохоронців дістав поранення.

"Унаслідок нападу підбурюваних білоруською стороною людей, один із поліцейських дістав тяжке поранення, йому надають допомогу. Швидка допомога доправить поліцейського до лікарні, є ймовірність, що у нього зламані кістки черепа.

За даними польської сторони, станом на 13 годину за київським часом напад на кордоні вдалося зупинити, офіційні посадовці переконують, що ситуація лишається контрольованою.

При цьому білоруські ЗМІ повідомили, що значна частина мігрантів вирішила повернутись до табору, який вони залишили раніше. При цьому частина мігрантів лишилася, щоб просушити свій одяг та взуття, пише державне інформаційне агентство БелТА.

За даними Telegram-каналу "Наша Ніва", деякі мігранти планують вирушити до Мінська. При цьому близько 170 людей висловили бажання повернутися додому в Ірак.

Що відомо

  • Міграційна криза на кордоні Білорусі з Польщею, Литвою, Латвією триває із серпня. Країни звинувачують Білорусь у спеціально створеному міграційному тиску в рамках ворожих гібридних дій проти них як країн ЄС.
  • Цього тижня великі групи мігрантів намагалися прорватися через кордон з Білорусі до Польщі, але частину з них польським прикордонникам вдалося повернути назад на лінію кордону. Польський кордон нині захищають близько 20 тисяч військових, прикордонників та поліцейських.
  • У Прикордонній службі Польщі повідомили, що у ніч на 13 листопада білоруські військові намагалися прорвати огорожу на кордоні з Польщею за допомогою службової машини. Водночас мігранти застосували проти польських прикордонників сльозогінний газ.
  • 13 листопада на білорусько-польському кордоні внаслідок пострілу загинув військовослужбовець Збройних Сил Польщі. За попередніми даними, трапився нещасний випадок.
  • Олександр Лукашенко заперечив причетність країни до організації міграційної кризи та попередив ЄС про відповідь у разі запровадження нових санкцій.
  • 15 листопада ситуація на польсько-білоруському кордоні загострилась, мігранти у супроводі білоруських силовиків, а також російських та білоруських ЗМІ, намагалися прорвати кордон та потрапити на польську територію.
  • Голови міністерств закордонних справ ЄС погодили п'ятий пакет санкцій щодо Білорусі.
  • Канцлерка Німеччини Ангела Меркель телефоном обговорила з Олександром Лукашенком ситуацію з мігрантами на кордоні з ЄС та способи розв’язання кризи.
  • МВС України вирішило посилити присутність прикордонників на кордоні з Білоруссю. А секретар Ради нацбезпеки й оборони Олексій Данілов повідомив, що Україна реагуватиме за законом на загострення ситуації на кордоні з Білоруссю.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: story@suspilne.media. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!