Вінницькі музейники шукають гроші на реставрацію найстарішого в Україні роялю

.

Вінницький краєзнавчий музей шукає гроші на реставрацію найстарішого роялю в Україні. Йому вже понад 150 років. Про це Суспільному розповіла працівниця музею Лариса Семенко.

Побачити старовинний рояль, а також фортепіано, на якому було зіграно перший гімн незалежної України можна у виставковій залі Вінницького обласного краєзнавчого музею.

В експозиції обласного краєзнавчого сім фортепіано. Найперший експонат з’явився 1967-го року і був виготовлений на фабриці Місевського. Саме на цьому інструменті було зіграно перший гімн України, – розповідає працівниця музею Лариса Семенко.

"З нагоди проголошення незалежності УНР, саме на цьому піаніно звучав гімн та твори Тараса Шевченка", – говорить Лариса Семенко.

Також в експозиції музею знаходиться рояль, виготовлений у 40-х роках 19-го століття. Він – найстаріший музичний інструмент не лише на Вінниччині, а й в Україні. Музею його передала родина меценатів Кульматицьких.

Зараз музейники шукають гроші на його реставрацію.

"Йому вже більше 150 років. Це найстаріший рояль не лише у нашому місті, а й в Україні. Ми сподіваємося що знайдуться меценати, які допоможуть реставрувати інструмент", – каже Лариса Семенко.

В експозиції музею є й трофейне піаніно часів Другої Світової війни та два фортепіано періоду Революції Гідності, розфарбовані в жовто-блакитні кольори з додаванням Петриківського розпису.

Читайте також