Один з перших українських фільмів, що був висунутий на "Оскар", став доступним для перегляду онлайн

.

Перший український фільм, який у 2003 році висували на "Оскар" і тепер зберігають у колекції Довженко-Центру, став доступним для перегляду онлайн на Takflix, як повідомили у Довженко-Центрі.

"Мамай" Олеся Саніна — українсько-татарська версія Ромео і Джульєтти, створена за мотивами легенд 15-16 століття. За сюжетом фільму, козак-утікач закохується в татарську жінку, яка рятує його від смерті.

Це перший український фільм, створений у технології Dolby-digital. У 2003 році стрічка була висунута на "Оскар" у номінації "Найкращий художній фільм іноземною мовою".

У фільмі можна побачити нині знаного, а тоді ще молодого актора Ахтема Сеїтаблаєва. Музику написала композиторка Алла Загайкевич.

Фільм доступний на всіх територіях світу з англійськими субтитрами.

Що відомо

Україна представляє фільми-претенденти на премію "Оскар" за найкращий фільм іноземною мовою з 1997 року.

Станом на 2020 рік 13 фільмів висували від України на номінацію в цій категорії, з яких 12 були допущені. Фільм "Водій для Віри" (2004) був дискваліфікований через недостатню українську частку у виробництві. Жодна стрічка поки що не була номінована на основний конкурс.

Відбором фільмів займається Український оскарівський комітет.

Першою виробленою на території України та номінованою на премію "Оскар" була військова мелодрама "Військово-польовий роман". Фільм було вироблено на Одеській кіностудії та висунуто на премію наприкінці 1984 року. Проте цю номінацію не прийнято вважати першою номінацією від України на премію "Оскар", оскільки стрічку було знято російською мовою, і на "Оскарі" вона представляла не Україну, а СРСР.

У 1997 році на премію "Оскар" подали перший український фільм (з моменту проголошення Незалежності) "Приятель небіжчика". Його зняв режисер В'ячеслав Криштофович за повістю Андрія Куркова "Любий друг, приятель небіжчика".