У Києві вшанували пам'ять перших загиблих на Майдані під час Революції Гідності

У Києві вшанували пам'ять перших загиблих на Майдані під час Революції Гідності

У Києві вшанували пам'ять перших загиблих на Майдані під час Революції Гідності
. Суспільне, Андрій Стасюк

У Києві на вулиці Грушевського сотні близько 20 людей зібрались, щоб вшанувати пам'ять перших загиблих на Майдані під час Революції Гідності сім років тому.

Про це повідомляє кореспондент Суспільного Андрій Стасюк.

Священник провів літургію біля кожного пам'ятного знака першим загиблим Героям Небесної сотні.

вшанування героїв майдану
Суспільне, Андрій Стасюк

Присутні вшанували пам'ять Сергія Нігояна, Михайла Жизневського, Олександра Бадери та Романа Сеника. Серед інших, вшанувати пам`ять Жизневського прийшли й політичні біженці з Білорусії.

"Зараз я політичний біженець, як і мої друзі, яких переслідує влада за наші політичні погляди. За вибори які у нас украли. Михайло загинув за Україну і він всім дав приклад як можна внесли боротьбу за Білорусь і в іншій країні. Українці показали нам такий приклад, після якого ми вийшли на вулицю і свого тирана так само знесли", – сказав актор театру і кіно, кінорежисер, керівник білоруської діаспори в Україні В’ячеслав Сікора.

Читайте також: Герой Небесної Сотні Юрій Вербицький: спогади про львів'янина, який загинув 7 років тому
вшанування героїв майдану
Суспільне, Андрій Стасюк

Організатор акції додав, що оскільки пам'ятного знаку Юрію Вербицькому немає, літургію завершать на Алеї Героїв Небесної Сотні.

Сергій Нігоян став першим загиблим протестувальником під час Революції Гідності. Він був застрелений 22 січня 2014 року близько 06:00 на вулиці Грушевського, біля стадіону "Динамо". Пізніше там від пострілу мисливською кулею в серце загинув громадянин Білорусі Михайло Жизневський. Олександра Бадеру сильно побили під час сутичок на Грушевського, а за шість днів, 28 січня 2014 року, унаслідок численних травм Олександр Бадера помер. Романа Сеника 22 січня 2014 року біля стадіону "Динамо" важко поранив снайпер. Чоловіка доправили до лікарні, але від отриманих поранень Сеник помер 25 січня.

21 січня 2014 львів'янина Юрія Вербицького було викрадено разом з Ігорем Луценком. 22 січня тіло Вербицького було знайдено за Києвом зі слідами тортур.

Що відомо

  • Наприкінці 2013 та на початку 2014 років Україну охопили масові протести, які отримали назву Революція гідності. Вони призвели до зміни влади та втечі за кордон тодішнього президента Віктора Януковича і його соратників. Кульмінацією подій стало масове протистояння на Майдані у Києві 18-20 лютого 2014 р., внаслідок якого було вбито 107 протестувальників та 13 міліціонерів.
  • ГПУ оголосила підозри щодо причетності до вбивств на Майдані 66 особам, 46 з яких перебувають у розшуку. Здебільшого звинувачення у розстрілах висунуто співробітникам розформованого нині спецпідрозділу МВС "Беркут".
  • Окрім того, підозри в організації злочинів висунуто Віктору Януковичу, його старшому сину Олександру, експрем'єру Миколі Азарову, ексголові МВС Віталію Захарченку, ексгенпрокурору Віктору Пшонці та його синові Артему та інших. Більшість з них нині переховується в Росії.
  • Сукупно у всіх містах України розслідується понад 4,7 тис. злочинів проти учасників Революції Гідності.
  • Європейський суд з прав людини 21 січня виніс рішення стосовно кількох справ щодо подій Революції гідності та визнав порушення прав та насильство щодо учасників протестів.
На початок