Як живуть миколаївські театри в умовах карантину

Як живуть миколаївські театри в умовах карантину

Як живуть миколаївські театри в умовах карантину
. Суспільне Миколаїв

Фінансові збитки і втрата глядача, нові прем’єри та проєкти, репетиції онлайн та вистави в аудіоформаті – так живуть миколаївські театри в умовах карантину.

Миколаївський академічний художній російський драмтеатр. Ще рік тому зала театру вміщала 432 глядачі. Зараз, за правилами карантину, заповнюється лише наполовину. Відвідати виставу за раз можуть 222 людини.

На сцені театру під час репетицій актори повторюють тексти, відпрацьовують рухи та роботу зі світлом і музикою. У цей час інші актори репетирують онлайн. За допомогою відеозв’язку вивчають сценарій та ролі. Таким чином зменшують контакт на початкових етапах репетицій.

Як живуть миколаївські театри в умовах карантину
Суспільне Миколаїв

"Онлайн – це є окремі репетиції. Об 11 чи о 16 годині актори виходять у систему Zoom і починається спілкування. Є початковий етап, коли йде "застільний" період, так кажуть, читка п’єс, розподіл по ролях, робота актора над роллю – він працює з режисером, обговорення деяких емоцій, деяких фактів", – говорить директор-художній керівник театру Артем Свистун.

Як живуть миколаївські театри в умовах карантину
Суспільне Миколаїв

Артем Свистун розповідає, що карантин мав чимало плюсів для театру: був вільний час підготувати прем’єри, зробити ремонт приміщень, реалізувати проєкт театральної дитячої кімнати. Але за цей час знизилися продажі квитків, театр зазнав збитків.

Подробиці в репортажі кореспондентів Суспільного

Авторка – Світлана Кльосова, оператор – Євген Сержук.

Також відбуваються репетиції акторів незалежної театральної платформи театру-студії "В.Т.и.К з узвозу". Театр не отримує допомогу від міста чи області. "Живуть" за рахунок постановок та допомоги благодійників.

Не дивлячись на карантин, керівник театру Віктор Смирнов називає 2020-й найпліднішим за роки існування студії.

"Минулого, 2020 року, в нас, за всю нашу історію, найбільша кількість прем’єр була. Ми випустили шість вистав. П’ять із них у своєму театрі. І одна була спільна вистава з Коломийським незалежним театром "Соломія" – вистава "Жіноче щастя" за п’єсою Котляра", – каже Віктор Смирнов.

Як живуть миколаївські театри в умовах карантину
Суспільне Миколаїв

Роботу над виставами під час карантину майже не припиняли.

Крім того знайшли вихід із заборони масових заходів – створили виставу в аудіоформаті "У війни не жіноче обличчя".

Читайте також: "Свята закінчились — на Соборній площі у Миколаєві демонтують новорічні прикраси"

"Тобто кожна наша актриса, там не тільки жінки, там і чоловіки, кожен актор записав два – три монологи-сповіді, оформили це. Тобто візуалізація була слайдами, на фоні музики читався монолог", – розповів Віктор Смирнов.

Театр повернеться до роботи вже 28 січня.

На початок