Родина померлого від COVID лікаря з Кропивницького не може отримати страхові виплати

Родина померлого від COVID лікаря з Кропивницького не може отримати страхові виплати

Родина померлого від COVID лікаря з Кропивницького не може отримати страхові виплати
. Суспільне: Кропивницький

1 мільйон 576 тисяч гривень страхової виплати не може отримати родина померлого від коронавірусу лікаря з Кропивницького Олександра Тененика. Про це Суспільному розповіла його донька Ольга Стародубцева. Лікар обласного центру екстреної медичної допомоги помер 17 квітня 2020 року. У нього залишилися двоє дітей та троє онуків.

Епідеміологічне розслідування

Ольга Стародубцева розповіла, що смерть батька розглядала епідеміологічна комісія, до складу якої увійшли представники Держпродспоживслужби, соцстраху, профспілки та центру екстреної меддопомоги, де працював померлий: ”Провели два розслідування. В обох не змогли встановити ані джерело зараження чи інфікування, ані місце зараження, хоча є факти, які підтверджують, що саме на місці роботи був спалах хвороби. На ці факти ніхто не зважає”.

Лікарка Наталія Дьяченко – членкиня епідеміологічної комісії, яка розслідувала місце та джерело зараження Олександра Тененика коронавірусом. Працює в обласному лабораторному центрі. Розповіла Суспільному про висновки комісії: ”Олександр Олексійович працював до кінця березня, з 1 квітня він знаходився у плановій відпустці. З’ясовували – де і коли він міг стикатися з інфекцією. Як старший лікар, він спілкувався зі співробітниками, але його випадок був першим, він захворів перший. Людину, яка заразила його і джерело інфекції встановити неможливо”.

За словами Олександра Ярошенко, комісія дійшла висновку, що зараження і смерть не пов’язані з роботою у центрі екстреної медичної допомоги.

Юрист Юрій Деркаченко радить родині померлого лікаря звертатись в суд: ”Я би рекомендував збирати первинні документи негайно, невідкладно, не втрачаючи часу. У разі відмови комісії або ж затягуванні часу вирішення питання про компенсацію, я би радив невідкладно звертатись в суд”.

Ольга Стародубцева готує позов в суд, щоб опротестувати висновки комісії.

Рідні і колеги – про померлого

Родина померлого від COVID лікаря з Кропивницького не може отримати страхові виплати
Суспільне: Кропивницький

В обласному центрі екстреної медичної допомоги, що у Кропивницькому, Олександр Тененик пропрацював 37 років. За словами доньки, Олександр Тененик, працював там після отримання диплому лікаря, з першого і до останнього дня (згадуючи батька, плаче – ред.): ”Для мене, можна сказати, він був усім. Переживав усе разом з людьми, яких рятував. Вважав медицину своїм покликанням”.

Невістка лікаря Юлія Тененик розповіла, що свекор захворів наприкінці березня 2020 року. Лікувався у Центральній міській лікарні Кропивницького з 8 квітня, 17 квітня помер: ”Востаннє говорила з ним 13 квітня. Зі свекром мені, дійсно, пощастило. Він мені батька замінив”.

Керівник центру Олександр Ярошенко розповів, що він працював у бригаді інтенсивної терапії та реанімації: ”Досвідчений фахівець, завжди ділився своїм досвідом”.

Фельдшерка Ірина Лисенко – про Олександра Тененика: ”Він міг вирішити будь-яку ситуацію, працював швидко. На його рахунку дуже-дуже багато врятованих життів”.

Що відомо

  • У червні 2020 року уряд ухвалив рішення виплачувати 1 мільйон 576 тисяч гривень компенсації родинам померлих від коронавірусу медиків, якщо вони захворіли під час виконання професійних обов’язків. Це гроші з держбюджету, їх виплачує Фонд соціального страхування після висновку епідеміологічної комісії.
  • 5 січня Кабмін оприлюднив постанову, яка спрощує процедуру розслідування випадків смерті медпрацівників від COVID-19. Тепер розслідування проводить комісія закладу, де працював медик, без залучення представників Держпраці та Фонду соціального страхування.

Читайте також

  • За період епідемії COVID-19 виявили у 9244 жителів Кіровоградської області, 5356 людей одужали, 289 померли. Це дані на 9:00 15 січня.
  • На коронавірус хворіють 3599 жителів Кіровоградської області, 3384 лікуються вдома, госпіталізували 215 людей. Це дані на 11:00 15 січня.

На початок